Αυτές τις μέρες σε δυο παράλληλες εξελίξεις έχουμε προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και τρομοκράτησης απέναντι στους εργαζόμενους που οργανώνονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Χθες είχαμε την καταδίκη του προέδρου του Συνδικάτου Τύπου-Χάρτου Αττικής, Θανάση Φωτόπουλου σε 10 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για «σωματική βλάβη», σε μια δίκη με χαλκευμένο κατηγορητήριο στην οποία σύρθηκε από την εργοδοσία της επιχείρησης «Αφοι Βλάχου» ο ίδιος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής Μάης Μεντής ως ηθικοί αυτουργοί και άλλοι δυο εργαζόμενοι της επιχείρησης ως φυσικοί αυτουργοί.

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης Βλάχου συμμετείχαν σε απεργία με την οποία διεκδίκησαν και πέτυχαν την ακύρωση της απόλυσης και την επαναπρόσληψη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής Μάη Μεντή ο οποίος απολύθηκε ύστερα από την συμμετοχή του σε πανελλαδική πανεργατική απεργία. Η εργοδοσία της επιχείρησης συνέχισε την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης καταθέτοντας μήνυση για «σωματική βλάβη» δείχνοντας τα δυο συνδικαλιστικά στελέχη ως ηθικούς αυτουργούς.

Παρά το ότι από την ακροαματική διαδικασία φάνηκε ξεκάθαρα η μεθόδευση της εργοδοσίας και το ανυπόστατο του κατηγορητηρίου, παρά το ότι ακόμα και οι μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν πως δεν υπήρχε καμία εμπλοκή του κατηγορούμενου στα όσα καταγγέλλονταν, παρά το ότι οι υπόλοιποι τρεις εργαζόμενοι κηρύχθηκαν αθώοι, ο πρόεδρος του Σωματείου κηρύχθηκε ένοχος ως ηθικός αυτουργός με αγνώστους δράστες!

Η απόφαση της Προέδρου του ΣΤ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ανήγαγε σε τεκμήριο ενοχής την έκφραση αλληλεγγύης από το Σωματείο και τον Πρόεδρό του προς τους εργαζόμενους που απέργησαν!

Επίσης, αύριο Παρασκευή στις 9 π.μ. στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, κτίριο 12, πραγματοποιείται εξ’ αναβολής η δίκη του γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Βάλσαμου Συρίγου με κατηγορίες που παραπέμπουν σε κοινό έγκλημα, ενώ στην πραγματικότητα το έγκλημα του ήταν πως πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας. Κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετείχε και το δικό μας σωματείο και αφορούσαν και άμεσα εργαζόμενους του καλλιτεχνικού κλάδου.

Η συντονισμένη επίθεση Κράτους, Δικαιοσύνης και εργοδοτών απέναντι στην συνδικαλιστική δράση αποκαλύπτει αυτό που πραγματικά φοβούνται, το ενδεχόμενο να καταλάβουν οι εργαζόμενοι την δύναμη του συλλογικού αγώνα, να μάθουν να διεκδικούν το δίκιο τους.

Απαντάμε πως οι διώξεις, οι απειλές, η ποινικοποίηση και η καταστολή δεν μας φοβίζουν, αντίθετα θα πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειες ώστε να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας των εργαζόμενων για τα δικαιώματά τους.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 9 π.μ. στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, κτίριο 12.