Ο σύλλογος

Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου μας όπως προέκυψε από την πρώτη Συνεδρίαση στις 14/11/2019 :

Πρόεδρος, Βασίλης Παρασκευόπουλος

Αντιπρόεδρος, Δημήτρης Κουφαλάκος

Γενικός Γραμματέας, Κώστας Σταυρόπουλος

Αν/της Γ. Γραμματέας, Αλέξανδρος Κεντρής

Ταμίας, Φώτης Κόλλιας

Αν/της Ταμίας, Σταύρος Ζουλιάτης

Γρ. Δημοσίων & Διεθνών Σχέσεων, Αθηνά Κουκή

Μέλη του Δ.Σ. παρέμειναν οι : Νατάσσα Μουσάδη, Εύα Φάμπα, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Θοδωρής Στούγιος.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Βασίλης Παρασκευόπουλος Κώστας Σταυρόπουλος

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1913 από το διδακτικό προσωπικό του Ωδείου Αθηνών και από τους μουσικούς της Ορχήστρας του Συλλόγου Συναυλιών του Ωδείου.
Το 1915 αρχίζει η δραστηριότητα του Συλλόγου με σκοπό την καλλιέργεια Μουσικής Τέχνης και την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μουσικών.
Η πρώτη «στέγη» του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου ήταν το «φουαγιέ» του Δημοτικού Θεάτρου Αθηνών. Απέκτησε ιδιόκτητη στέγη κοντά στο παλιό Ωδείο Αθηνών, με τη βοήθεια του βιολονίστα Fritz Kreissler. Αργότερα χτίστηκε το σημερινό επταόροφο κτίριο στην οδό Σαπφούς 10 στη Πλατεία Κουμουνδούρου, με δωρεές μελών.

Μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου υπήρξαν οι επιφανέστεροι μουσικοί της χώρας όπως οι:
Δημήτρης Μητρόπουλος, Νίκος Σκαλκώτας, Μαρία Κάλλας, Μενέλαος Παλλάντιος, Φρειδερίκος Βολονίνης, Σπύρος Φαραντάτος, Ιωσήφ Ροτσιάρδης, Διονύσης Λαυράγκας, Μανώλης Καλομοίρης, Φιλοκτήτης Οικονομίδης και ο Νομπελίστας ιατρός Γιώργος Παπανικολάου όταν ασκούσε το επάγγελμα του μουσικού προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα των σπουδών του και τα προς το ζην.

Από την αρχή της ίδρυσης του συλλόγου μας μέχρι τις μέρες μας το νήμα της ζωής του γνέθεται από την πάλη για την επίλυση των μεγάλων εργασιακών και ασφαλιστικών προβλημάτων των εργαζόμενων μουσικών, αλλά και από τον αγώνα για την πολιτιστική ανάπτυξη του λαού μας. Η ζωή και η δράση του συλλόγου μας δε σταμάτησε ούτε και στις πιο δύσκολές στιγμές της ιστορίας μας, δηλαδή στους δύο παγκόσμιους πολέμους, στη ναζιστική κατοχή και στην εφτάχρονη δικτατορία. Παρ’ όλες τις δυσκολίες όχι μόνο δε σταμάτησε η δράση για τα προβλήματα των μουσικών, αντίθετα σε στιγμές όπως την περίοδο της κατοχής ενώθηκε με τον αγώνα του λαού μας ενάντια στους ναζί κατακτητές και κατάφερε να κατακτήσει πολλά.

Σήμερα σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τις συνέπειές της στους εργαζόμενους ο Σύλλογος δίνει σκληρή μάχη σε δύσκολες και σύνθετες συνθήκες. Η ανεργία και η υποαπασχόληση έχουν σπρώξει την πλειοψηφία των συναδέλφων στην ετεροαπασχόληση και τα ζητήματα που έρχονται στο σωματείο πολλές φορές δεν αφορούν εργατική διαφορά αλλά την ίδια την επιβίωση.

Παρά τις δυσκολίες ο Σύλλογός μας κάνει κάθε προσπάθεια να παλεύει μαζί με τα μέλη του για τα μεγάλα ζητήματα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της ασφάλισης και συγχρόνως να υπερασπίζει κάθε συνάδελφο απέναντι στην εργοδοσία.

To επόμενο διάστημα φιλοδοξούμε μέσα από τη σελίδα μας να παρουσιάζουμε ενδιαφέρουσες στιγμές από την ιστορία του Συλλόγου τις οποίες ανακαλύπτουμε από τη μελέτη του ιστορικού μας αρχείου.

Συλλογική σύμβαση εργασίας