Στις φετινές πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, παρά την καραντίνα, έχουμε καταφέρει να είμαστε πιο ενωμένοι και πιο μαχητικοί από ότι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα της «κανονικότητας». Είναι σημαντικό ότι η συζήτηση για τα δικαιώματά μας έχει ανοίξει πιο μαζικά, περισσότεροι συνάδελφοι καταλαβαίνουμε πλέον πόσο κρίσιμο είναι να είμαστε οργανωμένοι στο σωματείο μας, να διεκδικούμε συλλογικά. Οι αιτήσεις εγγραφών που φτάνουν κατά δεκάδες στον Σύλλογό μας, μόνο αισιοδοξία μπορούν να μας γεμίζουν.

Να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι μουσικοί

Συνάδελφοι, σε μια δύσκολη περίοδο προτάξαμε ένα δίκαιο και αναγκαίο αίτημα και παλέψαμε για την ικανοποίησή του. Να καλυφθούν οικονομικά όλοι οι εργαζόμενοι μουσικοί για όσο διάστημα κρατήσουν τα μέτρα που μας αναγκάζουν να είμαστε «κάτω από τη σκηνή». Το δίκαιο αυτόν αγώνα μας τον στήριξε η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου μας, μεταξύ των οποίων και σπουδαίοι, καταξιωμένοι καλλιτέχνες.

Το αίτημά μας όμως δεν το άκουσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Αντιθέτως, την στιγμή που τα Υπουργεία έχουν κατεβασμένα τα τηλέφωνα όταν τους καλούν τα σωματεία, οργανώνουν τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των εργοδοτών, σχεδιάζοντας τα μέτρα ενίσχυσής τους για την επόμενη μέρα, με βάση το σχέδιο επενδύσεων στον πολιτισμό που ανακοίνωσε η Υπουργός. Η στάση των επιχειρηματιών στην πανδημία έδειξε και τις προθέσεις τους για το μετά. Εκατοντάδες καταγγελίες έφτασαν στον σύλλογό μας για εργοδότες που, με αφορμή την κατάσταση, φόρτωσαν το βάρος στους συναδέλφους.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και  η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που, μιλάει για «επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας». Τη στιγμή που μένει απ’ έξω ακόμα και από το επίδομα των 800 ευρώ η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και εργοδοσία «μοιράζουν τη πίτα» για την επόμενη μέρα.

Ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα αφορά την υγεία, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση. Και για αυτόν τον αγώνα δίνουμε το παρόν σε αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη. Καταλαβαίνουμε πως όλοι οι συνάδελφοι αυτές τις μέρες μοιραζόμαστε την ίδια ανησυχία. Πότε θα ξανακάνουμε ένα μεροκάματο, αν και πώς θα πάρουμε ένα επίδομα για να καλύψουμε τα απολύτως αναγκαία. Και καλούμε όλο τον κλάδο να συνεχίσουμε τον μεγάλο αγώνα που δίνουμε. Συνεχίζουμε, βγάζοντας κρίσιμα συμπεράσματα:

Καταλαβαίνουμε πως ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε πού είναι η θέση μας!.

Είναι με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, με όσους δίνουν άνιση μάχη με την πανδημία, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία. Ενάντια στις πολιτικές που εμπορευματοποίησαν ακόμη περισσότερο την Υγεία, για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, που έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα ακόμα και σε ομαδικούς τάφους, όπως στις ΗΠΑ.

Είναι με τους υπαλλήλους στα supermarket και όλους τους εργαζόμενους που συνωστίζονται στους χώρους δουλειάς χωρίς μέτρα προστασίας. Με όλους τους εργαζόμενους που παλεύουν και διεκδικούν την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους.

Είναι πιο επίκαιρο από ποτέ να σκεφτούμε πως απέναντί μας δεν έχουμε έναν «αόρατο εχθρό» ή μια κακιά συγκυρία, αλλά ένα αδίστακτο σύστημα που στο βωμό του κέρδους αδιαφορεί για την επιβίωσή μας, για την επιβίωση όλου του λαού, που μαζί του βράζουμε και εμείς στο ίδιο καζάνι.

«Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός. Δε θα πληρώσει ξανά ο λαός»

Επιδίωξη της εργοδοσίας και της κυβένησης είναι τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία να παραμείνουν. Καταλαβαίνουμε πως, όταν επιστρέψουμε στη «σκηνή», θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέα επίθεση στα δικαιώματά μας, αντίστοιχη με την επίθεση που δέχεται το σύνολο των εργαζομένων στη χώρα μας.

Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας, για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να παλέψουμε για όλες τις ανάγκες μας.

Πολιτισμός για μας είναι ο καλλιτέχνης, όχι ο επενδυτής. Για αυτόν τον πολιτισμό παλεύουμε.

Ούτε μπορούμε, ούτε πρέπει να πληρώσουμε ξανά την κρίση τους.

 

Τιμάμε τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη με τους εκμεταλλευτές μας και συνεχίζουμε να μένουμε δυνατοί, στον αγώνα ενάντια στην ΕΕ και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

 

Συνεχίζουμε :

  • Την Πέμπτη 30/04 προχωράμε σε συμβολική κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας μαζί με τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά σωματεία.
  • Την Πρωτομαγιά συμμετέχουμε στις συμβολικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και στις γειτονιές.
  • Διοργανώνουμε διαδικτυακή συναυλία την Πρωτομαγιά, στις 9 το βράδυ, μαζί με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ).

Αποδίδουμε και εμείς φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού για τα κέρδη των λίγων. 

 

Για το Δ.Σ.

     Ο Πρόεδρος                            Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος     Κώστας Σταυρόπουλος