Π.Μ.Σ. pmu@pmu.gr

Σήμερα  7 Απρίλη, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, οι εργαζόμενοι στην Δημόσια Υγεία, γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό, διαδηλώνουν σε όλη την χώρα διεκδικώντας να θωρακιστεί αποφασιστικά η Δημόσια Υγεία.

Ο αγώνας και τα αιτήματά τους τους φέρνουν αντιμέτωπους με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, αλλά καισυνολικά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαξιώνει την Δημόσια Υγεία, που καταργεί την έννοια της υγείας ως κοινωνικό αγαθό και την μετατρέπει σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα η πρόσβαση στο οποίο θα γίνεται ατομικά και με βάση την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Αυτά τα συστήματα εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη αλλά και στις υπόλοιπες ισχυρές οικονομίες και μάλιστα προβάλλονταν μέχρι τώρα ως πρότυπα μοντέλα τα οποία πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα.

Η πανδημία που πλήττει σήμερα τον πλανήτη και αποτελεί αληθινή απειλή για την ανθρωπότητα αποκαλύπτει την γύμνια των εθνικών συστημάτων υγείας ακόμα και στις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, όπως οι ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία.

Ακόμα και σήμερα εν μέσω πανδημίας, το κύριο μέλημα των κυβερνήσεων δεν είναι η ανθρώπινη ζωή, η Δημόσια Υγεία αλλά η διαφύλαξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, σε συνθήκες επιβράδυνσης της οικονομίας και οξυμένων ανταγωνισμών. Ο ανελέητος ανταγωνισμός κρατών για το ποιος θα αρπάξει τα αποθέματα ιατρικού υλικού και προστατευτικών μέσων, ποιος θα κατοχυρώσει την πατέντα για το εμβόλιο, ώστε να έχει πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό, προκαλεί δικαιολογημένα την αηδία και την αγανάκτηση στους εργαζόμενους που παίζεται η ζωή τους κορώνα γράμματα, ταυτόχρονα όμως αποκαλύπτει πως μια οικονομία βασισμένη στο κυνήγι του κέρδους δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ιεραρχήσει την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιεί προπαγανδιστικά την όντως δραματική κατάσταση σε χώρες όπως Ιταλία, Βρετανία, ΗΠΑ, για να ισχυριστεί πως η πολιτική της έχει φέρει αποτελέσματα. Όμως δεν μπορούν να κρύψουν πως αυτό που έφερε αποτελέσματα είναι ο αγώνας των υγειονομικών και όλου του εργατικού κινήματος που αντιστέκεται στην διάλυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Δεν ξεχνάμε πως σημερινοί και προηγούμενοι κυβερνώντες, όλοι αυτοί που σήμερα υποκριτικά αναγνωρίζουν το έργο των «αφανών ηρώων» της Δημόσιας Υγείας όλα τα προηγούμενα χρόνια αντιμετώπιζαν εχθρικά τις διεκδικήσεις των υγειονομικών, τις βάφτιζαν συντεχνιακές, στέλνανε τα ΜΑΤ, τους εισαγγελείς, εξαπέλυαν βρώμικη προπαγάνδα μέσω των ΜΜΕ. Ακόμα και σήμερα, που στα λόγια αναγνωρίζουν το έργο των νοσοκομειακών γιατρών και προτρέπουν «να βγαίνουμε στα μπαλκόνια και να τους χειροκροτούμε», αρνούνται να απαντήσουν στα άμεσα ζητήματα που θέτει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, ΟΕΝΓΕ, που αφορούν την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, το άνοιγμα και την στελέχωση όλων των δημόσιων δομών υγείας, την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Κυρίως αρνούνται με υπεκφυγές να πάρουν θέση στο κρίσιμο ζήτημα της ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΙΤΑΞΗΣ του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αντί γι’ αυτό αφήνουν τους επιχειρηματίες να κάνουν τρελό πάρτυ κερδών εκτοξεύοντας τις τιμές στα είδη υγιεινής και μέσα ατομικής προστασίας, αντισηπτικά, τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού, κλπ. Διπλασιάζουν την αποζημίωση που πληρώνει το Δημόσιο προς τους ιδιωτικούς ομίλους Υγείας για τις μονάδες ΜΕΘ από 800 ευρώ ανά κλίνη ημερησίως σε 1600, τη στιγμή που αρνούνται την αποφασιστική χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ενώ στα λόγια παραδέχονται πως για τις ελλείψεις σε μηχανήματα, φάρμακα, προστατευτικά μέσα φταίει ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς, στην πράξη προωθούν την ολόπλευρη εξάρτηση της Δημόσιας Υγείας ακριβώς από την αγορά, ενισχύοντας τους διάφορους μεσάζοντες με ζεστό κρατικό χρήμα. Αποδεικνύεται πως επιχειρηματικό κέρδος και διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, της δημόσιας Υγείας δεν μπορούν να συμβιβαστούν. Η πάλη ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει την Υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, που διαλύει την Δημόσια Υγεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι των διεκδικήσεων των εργαζόμενων.

Ο αγώνας των υγειονομικών είναι αγώνας για την υγεία και τη ζωή όλου του λαού και έχουν ευθύνη όλοι οι εργαζόμενοι και όλα τα σωματεία να τον στηρίξουν ολόψυχα. Είναι το μεγαλύτερο ευχαριστώ που μπορούμε να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που ρίχνονται στην μάχη για την ανθρώπινη ζωή θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τους και των οικογενειών τους.

Δείτε το VIDEO “7 Απρίλη 2020/Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Υγεία #mazi_dynatoi” στο You Tube

https://www.youtube.com/watch?v=GVeEgCLyhyc&authuser=1

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                            Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                  Κώστας Σταυρόπουλος