Η Διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. μετά από ενάμιση χρόνο  προσπαθειών του Σωματείου μας να συζητηθούν όροι αμοιβής και εργασίας για τους μουσικούς στις Τηλεοπτικές εκπομπές μας απάντησε ότι δεν είναι αρμόδια για το ζήτημα, γιατί οι εκπομπές αυτές δίνονται εργολαβίες σε εξωτερικούς παραγωγούς.

Όσοι ακούμε αυτή την επιχειρηματολογία σκεφτόμαστε όλα αυτά που ακούσαμε τις τελευταίες εβδομάδες για σπάσιμο του Σιδηροδρομικού έργου. Για διαχωρισμό του Τραίνου από τις γραμμές, για Ιδιωτικές εταιρείες που εμπορεύονται και βγάζουν κέρδη από την εκμετάλλευση Δημόσιων υποδομών, για συρρίκνωση του αναγκαίου προσωπικού, για απαξίωση των μέτρων ασφάλειας, για δουλειά με Μπλοκάκι  ακόμα και σε κρίσιμα πόστα.

Επιβεβαιώνοντας τον κανόνα και η Ε.Ρ.Τ. προχωρά την παραχώρηση  μέρους της λειτουργίας της σε Ιδιώτες παραγωγούς, συμβάλλοντας στη συρρίκνωση εργασιακών  και Πνευματικών Δικαιωμάτων μας.

Ποιές οι συνέπειες  της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων  στην ψυχαγωγική και Πολιτιστική δράση της Ε.Ρ.Τ.;

 

  • Σε μουσική εκπομπή που προβάλλεται στην Ε.Ρ.Τ. με επιτυχία για πολλά χρόνια, οι μουσικοί που κάθε φορά είναι καλεσμένοι συμμετέχουν χωρίς καμία αμοιβή. Δικαιολογία από τους υπεύθυνους είναι ότι τους δίνεται μια ευκαιρία να δείξουν σε ευρύτερο κοινό τη δουλειά τους!!!
  • Η Διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. υποχρεώνει όλους τους μουσικούς που συμμετέχουν  στις παραγωγές της, να υπογράψουν ένα χαρτί που παραχωρεί για πάντα χωρίς πρόσθετη αμοιβή την άδεια χρήσης του έργου τους.
  • Από το 2011 μέχρι σήμερα 25 μουσικοί εργάζονται αδιάλειπτα στα Μουσικά Σύνολα της Ε.Ρ.Τ. με Συμβάσεις Έργου και αμοιβή ανά Συναυλία, χωρίς αυτό να έχει αλλάξει από καμιά Κυβέρνηση.
  • Μετά από 15 χρόνια εργασίας απολύονται μουσικοί που έχουν καθορίσει τον ήχο και τις δυνατότητες της Ορχήστρας με το πρόσχημα της δεύτερης δουλειάς.
  • Η Διοίκηση αύξησε κατά 32% τον αριθμό των Συμβάσεων στα Μουσικά Σύνολα μειώνοντας τις προβλεπόμενες συναυλίες από 28% ως 45% για να κρατήσει σταθερό το  συνολικό κόστος αμοιβής των μουσικών, δείχνοντας καθαρά την πρόθεση συρρίκνωσης του έργου των Μουσικών Συνόλων της Ε.Ρ.Τ.

 

Η εκμετάλλευση, η υποτίμηση της δουλειάς μας και η συρρίκνωση του Πολιτισμού στη Χώρα μας έχει χτυπήσει κόκκινο.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε δωρεάν, να παραχωρούμε τα Συγγενικά μας Δικαιώματα και να εργαζόμαστε στα Μουσικά Σύνολα με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Η εργασία του μουσικού στα Μουσικά Σύνολα απαιτεί αφιέρωση, μελέτη και σταθερές εργασιακές σχέσεις. Χωρίς αυτή τη σταθερή εργασιακή σχέση  τα Σύνολα αυτά θα αποτελούν  απλά ένα τίτλο που θα εξυπηρετεί τις δημόσιες σχέσεις της κάθε Κυβέρνησης και θα παρουσιάζουν το Πολιτιστικό τους έργο,  όποτε το επιτρέπουν τα οικονομικά της Ε.Ρ.Τ., με εργαζόμενους που θα εταιρο-απασχολούνται παλεύοντας για την επιβίωσή τους.

Απαιτούμε

 

  • Να ορισθούν σε διαπραγμάτευση με το Σωματείο μας ελάχιστοι όροι αμοιβής και εργασίας για τους μουσικούς που συμμετέχουν σε παραγωγές της Ε.Ρ.Τ. ανεξάρτητα από το αν αποτελούν εσωτερικές ή εξωτερικές παραγωγές.
  • Διασφάλιση όλων των όρων υγιεινής και ασφάλειας στα γυρίσματα με ευθύνη της Ε.Ρ.Τ.
  • Να σταματήσει η εκβιαστική και καταχρηστική προσπάθεια απαλλοτρίωσης των Συγγενικών μας Δικαιωμάτων.
  • Μονιμοποίηση των Συμβασιούχων Μουσικών που εργάζονται συνεχώς για πάνω από 10 χρόνια.
  • Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων των Μουσικών Συνόλων της Ε.Ρ.Τ. με μόνιμο προσωπικό ύστερα από Πανελλήνιο διαγωνισμό.
  • Αμοιβές αντίστοιχες των Κρατικών Συνόλων με όρους μονοθεσίας.