Μπορούν αυτοί οι συνδικαλιστές να ηγηθούν των αγώνων μας;
Σε μια περίοδο που εκδηλώθηκαν μεγάλες κινητοποιήσεις στον κλάδο μας, φάνηκε ότι οι μαζικοί αγώνες μπορούν να στριμώξουν Κυβερνήσεις και Εργοδοσία. Η Διοίκηση της ΠΟΘΑ σε αυτούς τους αγώνες, από τη μια κάθισε στο πρώτο βαγόνι για να μη βρεθεί στο τελευταίο και από την άλλη στηρίζει μια γραμμή που εναντιώνεται σε όποιον σηκώνει κεφάλι και διεκδικεί.

Συγκεκριμένα στο τελευταίο ΔΣ έκαναν ότι πέρναγε από το χέρι τους για να μην καταδικαστεί η επικίνδυνη στάση της Διοίκησης της ΕΤΕΚΤ, άλλα και να μην εκφραστεί η στήριξη στα αιτήματα του ΣΕΕΛΣ και του ΠΜΣ που ζητούν ΣΣΕ για χορωδούς, χορευτές και μουσικούς που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας στην ΕΛΣ.
Η Διοίκηση της ΕΤΕΚΤ προχώρησε σε ΓΣ που δεν είχε τόπο σύγκλισης των μελών κι έγινε αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Βασικό θέμα αυτής της ΓΣ ήταν η διαγραφή σχεδόν του συνόλου των υποψηφίων με το ψ/δ της αντιπολίτευσης. Ο λόγος διαγραφής τους ήταν η «απρεπής» στάση των συναδέλφων αυτών προς τον Πρόεδρο του Σωματείου.
Για εμάς αυτό δεν είναι ένα ζήτημα παραταξιακής αντιπαράθεσης. Αντίθετα αποτελεί κρίσιμο ζήτημα λειτουργίας των Σωματείων μας και του περιεχομένου της δράσης μας. Θυμίζουμε τη συνολική αντίθεση μας στο ν. Χατζηδάκη και την υποχρέωση που βάζει για διαδικτυακή συμμέτοχη στις ΓΣ και τις ψηφοφορίες. Εδώ η Διοίκηση της ΕΤΕΚΤ και ο Πρόεδρος της ΠΟΘΑ ξεπέρασαν τους εαυτούς τους και τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας είπε ότι όταν μια συνέλευση γίνεται με μεικτό τρόπο (φυσική παρουσία και ηλεκτρονική παρουσία) φέρνει σε ανισότιμη θέση τους συμμετέχοντες ηλεκτρονικά και για αυτό στο Σωματείο των εργαζομένων στο Εθνικό Θέατρο έκαναν 2 μαζικές Γ.Σ. με αποκλειστικά ηλεκτρονική συμμετοχή!!! Αυτά δεν τόλμησε να τα πει ούτε ο Χατζηδάκης.
Ήρθαν σε αντίθεση ακόμα και με ομόφωνη απόφαση της ΓΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που καταδίκασε τη Διοίκηση της ΕΤΕΚΤ.
Όσο για την πρότασή μας να καταδικαστεί η Διοίκηση της ΕΛΣ που αρνείται να συζητήσει για ΣΣΕ με τα Σωματεία που εκπροσωπούν τους Χορευτές τους Χορωδούς και τους μουσικούς που εργάζονται για μεμονωμένες παραγωγές, έκαναν τα πάντα για να μην αποφασίσουν τη στήριξη όσων αγωνίζονται. Με επιχειρηματολογία ίδια με τη Διοίκηση της ΕΛΣ, ο Πρόεδρος της ΠΟΘΑ έριξε την ευθύνη μη υπογραφής Σύμβασης στην αδιάλλακτη στάση ΣΕΕΛΣ και ΠΜΣ, προτείνοντας σαν προϋπόθεση στήριξης την ανάληψη της διαπραγμάτευσης από την Ομοσπονδία και τη συμφωνία των υπόλοιπων Σωματείων της ΕΛΣ!!! Δηλαδή να μπουν στο παρασκήνιο οι Συλλογικές διαδικασίες των Σωματείων που εκπροσωπούν αυτές τις κατηγορίες των εργαζομένων.
Για όποιον δεν κατάλαβε ποιος καθοδηγεί τη συνδικαλιστική δράση στην ΕΛΣ παραθέτουμε το email που έστειλε ο Διευθυντής Κ. Κουμεντάκης στο Δικηγόρο των Σωματείων πριν ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση:
«Αναφορικά με την συμπερίληψη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου μεταξύ των συμβαλλομένων μερών στο προτεινόμενο σχέδιο της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή και κατόπιν συνεννόησης με το Σωματείο Εκτελεστών Μουσικών της Ορχήστρας Λυρικής Σκηνής, το Σωματείο Τεχνικού, Βοηθητικού και Λοιπού Προσωπικού, το Σωματείο Συντελεστών Εργαζομένων στην ΕΛΣ και την Ένωση Λυρικών Πρωταγωνιστών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, επισημαίνεται ότι:
Ουδόλως νομιμοποιείται και δεν είναι αποδεκτή η συμμετοχή του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου στις διαπραγματεύσεις και την κατάρτιση της νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.»
Ο Πρόεδρος της ΠΟΘΑ και όσα μέλη του ΔΣ αλλά και Σωματεία στηρίζουν τις απόψεις του, από τη μια λένε ότι παλεύουν για ΣΣΕ ενάντια στην πολιτική της Κυβέρνησης που προωθεί τις ατομικές συμβάσεις. Ενώ από την άλλη στηρίζουν την προσπάθεια του Διευθυντή της ΕΛΣ να επιβάλλει de facto τις ατομικές συμβάσεις στο μεγαλύτερο Κρατικό Θέατρο.
Η Διοίκηση της ΠΟΘΑ προς τα έξω μιλά για ενότητα ενώ στην πράξη ακολουθεί μια πρακτική αποκλεισμού όσων διαφωνούν με τη γραμμή της. Συγκεκριμένα έχει αποκλείσει όλους τους εκλεγμένους με το ψ/δ μας από το Προεδρείο της Ομοσπονδίας, αντίστοιχα το ίδιο κάνουν για τους εκλεγμένους της αντίληψής μας Σωματεία που τους στηρίζουν, όπως το ΣΕΗ, ενώ η ΕΤΕΚΤ τους διαγράφει. Ακόμα και για το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, που εκπροσωπεί τους τραγουδιστές, καθυστερούν αδικαιολόγητα την εγγραφή του στην Ομοσπονδία γιατί θεωρούν ότι στηρίζουν την αντίληψή μας. Αντίστοιχα για την Ένωση Σκηνοθετών προσπάθησαν να την αποκλείσουν από παντού στηρίζοντας την ΕΕΣ που αποτελεί πυλώνα της πλειοψηφίας τους και την ενέταξαν στο παραπέντε των τελευταίων εκλογών με διαδικασία αστραπή παραβιάζοντας το καταστατικό της Ομοσπονδίας μας.
Καλούμε κάθε συνδικαλιστή και κάθε εργαζόμενο να απομονώσει αυτές τις αντιλήψεις. Να συμβάλλει με τη συμμετοχή του στους αγώνες για την απόσπαση κατακτήσεων. Εκεί διαμορφώνεται η ενότητα που μπορεί να φέρει τις ανάγκες μας στο προσκήνιο και όχι σε μεθοδεύσεις και «βυζαντινισμούς» και αποκλεισμούς των διαφωνούντων, που θυμίζουν άλλες εποχές.
Οι εκλεγμένοι με το ψ/δ της ΔΑΣ στο ΔΣ της ΠΟΘΑ
Παρασκευόπουλος Βασίλης
Σταυρόπουλος Κώστας
Ρόκου Ήρα
Νέζα Έντρυ