Π.Μ.Σ. pmu@pmu.gr

Όπως είχαμε ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα, από κοινού με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) και το Σωματείο Εργαζόμενων στο Θέαμα-Ακρόαμα (Σ.Ε.ΘΕ.Α) στείλαμε υπόμνημα στο Υπουργείο Εργασίας ζητώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων στους κλάδους μας, ενώ ζητήσαμε και συνάντηση με εκπρόσωπο του Υπουργείου. Η ηγεσία του Υπουργείου αρνήθηκε να συναντήσει έστω και τους Προέδρους των Σωματείων επικαλούμενη τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό. Ύστερα από μεγάλη πίεση, με πολλά τηλεφωνήματα καταφέραμε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με εκπρόσωπο του Υπουργείου που μας ξεκαθάρισε κάποια πράγματα σε σχέση με τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας έκαναν θα δώσουν ένα εφάπαξ ποσό (δεν προσδιόρισαν το ύψος του) σε όλους τους εργαζόμενους άσχετα από τη σχέση εργασίας που είχαν (Αορίστου, μερικής απασχόλησης, ωρομίσθιοι) με την προϋπόθεση να εργάζονταν μέχρι και τη μέρα που η επιχείρηση που τους απασχολούσε έκλεισε με απόφαση του Υπουργείου Υγείας.

Από πλευράς μας επισημάνθηκε πως  μεγάλο μέρος των εργαζόμενων του κλάδου, δε θα μπορέσει να πάρει αυτή την ενίσχυση, λόγω της επέκτασης της μαύρης αδήλωτης εργασίας, της κυριαρχίας των Συμβάσεων με ανοιχτή ημερομηνία λήξης, αλλά και του ότι πολλά μαγαζιά και θέατρα είχαν σταματήσει πριν την απαγόρευση λειτουργίας του Υπουργείου, λόγω πτώσης του τζίρου. Επίσης βάλαμε το ερώτημα τι θα γίνει με τους εργαζόμενους οι οποίοι είχαν ξεκινήσει πρόβες για συναυλίες, παραστάσεις, είχαν προγραμματισμένες περιοδείες οι οποίες ακυρώθηκαν πριν ξεκινήσουν, πως θα καλυφτούν οι  σημαντικές απώλειες εσόδων σε πολλούς συναδέλφους από την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, αλλά και τι θα γίνει με τον μεγάλο όγκο των άνεργων, των μακροχρόνια άνεργων και των μισο-άνεργων, αυτών που εργάζονταν περιστασιακά και ως επί το πλείστον χωρίς καμία Σύμβαση και χωρίς δικαιώματα προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα πενιχρό εισόδημα.

Σε όλα αυτά η απάντηση από πλευράς Υπουργείου ήταν πως έχουν υπ’ όψιν τα θέματα που θέσαμε και πως τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί συμπληρωματική δέσμη μέτρων, χωρίς να μας δώσουν περαιτέρω διευκρινίσεις, είπαν πως θα τα μάθουμε μόλις τα ανακοινώσουν δημόσια.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε το ότι αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας ειδικότερα η απαξίωση των Συλλογικών φορέων των εργαζόμενων, των Σωματείων, όταν αυτά διεκδικούνε τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Το Σωματείο μας σε κάθε φάση που διεκδικούσε τα αιτήματα των εργαζόμενων έβρισκε πόρτες κλειστές στο Υπουργείο, και τότε που δεν υπήρχαν έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό. Πρέπει να θυμίσουμε πως τέτοια στάση εισπράξαμε και από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, την κυρία Αχτσιόγλου και τον κύριο Νεφελούδη οι οποίοι ενώ ως ηγεσία του Υπουργείου έφτασαν μέχρι το σημείο να συκοφαντούν τους αγώνες μας, σήμερα με  θράσος εμφανίζονται σαν υπερασπιστές των εργαζόμενων απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ η οποία εφαρμόζει τους αντεργατικούς νόμους που αυτοί ψήφισαν!

Σε πλήρη αντίθεση με την στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματά μας είναι η άμεση κινητοποίηση της για μέτρα στήριξης της εργοδοσίας, με πάγωμα των οφειλών προς το κράτος, αναστολή του ΦΠΑ, απελευθέρωση των απολύσεων και των (βλαπτικών) μεταβολών στις εργασιακές σχέσεις (εκ περιτροπής εργασία, κατάργηση κυριακάτικης αργίας). Στον κλάδο μας η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της μεγάλης εργοδοσίας, προκειμένου να εξετάσουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης. Σε αυτή την διαδικασία δυστυχώς συμμετέχει και το Προεδρείο της Ομοσπονδίας μας, το οποίο αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ως θεσμικού συνομιλητή κυβέρνησης και εργοδοσίας και όχι ως οργανωτή της διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. Και βεβαίως ένας συνδικαλισμός με τέτοιο προσανατολισμό, με κατανόηση στις ανάγκες της εργοδοσίας, ευελπιστεί και σε μια φιλικότερη αντιμετώπιση από πλευράς Υπουργείου και κυβέρνησης σε σχέση με αυτή που εκδηλώνεται απέναντι στο Σωματείο μας.

Συνάδελφοι, είναι προφανές πως οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες του κλάδου μας. Θα χρειαστεί να πιέσουμε και ατομικά και συλλογικά ακόμα και για να υλοποιηθούν ακόμα και αυτά τα ελάχιστα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων οι εργοδότες τους πίεζαν να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση, πράγμα που θα τους απέκλειε από οποιαδήποτε αποζημίωση. Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα, να ενημερώνουμε άμεσα το σωματείο για όποιο πρόβλημα προκύπτει και να ενημερωνόμαστε από το Σωματείο αντίστοιχα. Το Σωματείο από την πλευρά του προσπαθεί έγκαιρα και υπεύθυνα να ενημερώνει όλους τους συναδέλφους, όλο τον κλάδο για κάθε εξέλιξη που έχουμε γύρω από τις διεκδικήσεις μας, και κυρίως δεν σταματάει η προσπάθεια οργάνωσης του κλάδου, αντίθετα μέσα στην σημερινή κατάσταση απαιτούνται ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες να ανέβει η συλλογική διεκδίκηση προς όφελος όλου του κλάδου, όλων των εργαζόμενων.

Ακολουθεί το κοινό με τα Σωματεία Σ.Ε.Η. και Σ.Ε.ΘΕ.Α. υπόμνημα προς το Υπουργείο Εργασίας με τα αιτήματά μας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ – ΑΚΡΟΑΜΑ

Κύριε Υπουργέ,

Ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στους εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα.

Για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων του κλάδου είναι άγνωστο πως θα επιβιώσουν τους επόμενους μήνες χωρίς κανένα οικονομικό πόρο και χωρίς να γνωρίζουνε τι θα γίνει στο μέλλον. Τα μέτρα που ανακοίνωσε μέχρι στιγμής η κυβέρνησή σας αφορούν αποκλειστικά τους επιχειρηματίες και την διευκόλυνσή τους χωρίς να υπάρχει ένα μέτρο ανακούφισης των εργαζομένων από τις συνέπειες της επιδημίας.

Η κατάργηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργασιακών δικαιωμάτων (συλλογικές συμβάσεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.α) θα κάνουν ακόμα χειρότερη την κατάσταση για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Ζητάμε την ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων που αποτελούν ζήτημα επιβίωσης για τους εργαζόμενους του κλάδου:

 

  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για κάθε χώρο, υποχρεωτικές για τους εργοδότες.
  • Εποχικό Βοήθημα για όλους τους εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα με επέκτασή του και σε μουσικούς και ηθοποιούς που εργάζονται σε Ωδεία, Μουσικές, Δραματικές Σχολές και Σχολές Χορού.
  • Σε Ιδιωτικά Ωδεία, σε Δραματικές Σχολές, Σχολές Χορού, και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης των Δήμων να μη γίνει καμία περικοπή στις αμοιβές των διδασκόντων. Με ευθύνη του Υπ. Πολιτισμού να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες.
  • Να υποχρεωθούν από την Επιθεώρηση Εργασίας οι εργοδότες να καταβάλλουν τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους, μέχρι τη λήξη της Σύμβασής τους.
  • Μείωση των προϋποθέσεων σε ένσημα για επίδομα ανεργίας και εποχικό βοήθημα. Καμία μείωση σε δώρο Πάσχα από το σταμάτημα λειτουργίας στον χώρο εργασίας μας.
  • Έκτακτο επίδομα από το κράτος και για τις εταιρικές ομάδες και τους μικρούς θιασάρχες στο ύψος του επιδόματος των ηθοποιών και απαλλαγή από την τρέχουσα ατομική ασφαλιστική τους εισφορά για τους μήνες Μάρτη-Απρίλη, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων για το 4μηνο σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.
  • Με κυβερνητική απόφαση να διασφαλιστούν πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση :

o Σε όσους εργαζόμενους νοσούν.

o Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία

τους, λόγω έκτακτων μέτρων πρόληψης.

o Σε όσους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα αρρώστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους.

o Σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

o Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 17 Μάρτη στις 11 πμ το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο σας.

Ζητάμε εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ – ΑΚΡΟΑΜΑ