Π.Μ.Σ.

Το Σωματείο μας αυτές τις μέρες παρακολουθεί τις επιπτώσεις που έχει η επιδημία του κορονοϊού στο επάγγελμά μας. Κάνουμε προσπάθεια να συγκεντρώσουμε την εικόνα αυτών των επιπτώσεων και ζητάμε και τη δική σας βοήθεια και ενημέρωση για οποιαδήποτε εξέλιξη γι’ αυτό το θέμα.

Η διαδικασία θωράκισης του πληθυσμού της χώρας απέναντι σε μια επιδημία που έχει εξαπλωθεί σε όλο το κόσμο δεν είναι υπόθεση ατομική.

Πέρα από τις αναγκαίες ατομικές προφυλάξεις για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου φαινομένου χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο, μηχανισμοί πρόληψης και υποδομές υγείας και περίθαλψης. Μας ανησυχεί η τραγική εικόνα που έχει το Δημόσιο σύστημα Υγείας, παρ’ όλες τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για πλήρη ετοιμότητα. Οι ανακοινώσεις Σωματείων εργαζομένων στα Δημόσια νοσοκομεία αναδεικνύουν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και σε κλίνες εντατικής θεραπείας. Όλα αυτά αναδεικνύουν με τον πιο τραγικό τρόπο τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της υγείας. Δεν μπορεί η αγορά να ρυθμίζει εάν θα υπάρχουν ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά) στα φαρμακεία και σε τι τιμή. Δεν μπορεί να κινδυνεύουν ζωές και επιχειρηματικά συμφέροντα να σχεδιάζουν το μεγάλωμα των κερδών τους. Δικαίωμα πρόσβασης στις μονάδες Υγείας και στην ιατροφαρμακευτική αγωγή πρέπει να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι από το πρώτο ένσημο.  

Αντίστοιχα η κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με μειωμένα δρομολόγια λόγω υποχρηματοδότησης, δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση για τους επιβάτες που μπορεί να συμβάλλει στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και άλλων μεταδοτικών ασθενειών.

Σήμερα χωρίς την εξάπλωση του συγκεκριμένου ιού στη χώρα μας η εικόνα είναι ήδη ανησυχητική και δύσκολη για τους εργαζόμενους καλλιτέχνες. Έχουν ακυρωθεί πολλές συναυλίες στην επαρχία, έχει αναβληθεί η μεταφορά πολλών σχημάτων που ήταν προγραμματισμένη γι’ αυτή την περίοδο στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα η εικόνα είναι ότι παρ’ όλο που δεν έχουμε πολλές ματαιώσεις εμφανίσεων και κλεισίματα μαγαζιών, έχουμε πληθώρα ακυρώσεων στις κρατήσεις, τάση η οποία φαίνεται ότι διευρύνεται. Επίσης, δεν υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας σε εργαζόμενους, σε Ωδεία και Μουσικά Σύνολα. Μας ανησυχεί τι θα γίνει με τους μουσικούς – καθηγητές που δουλεύουν σαν ωρομίσθιοι σε Ωδεία σε περίπτωση που για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας κλείσουν αυτές οι εκπαιδευτικές δομές. Αντίστοιχα για τους εργαζόμενους που δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε Μουσικά Σύνολα τα οποία ήδη αρκετά απ’ αυτά ακυρώνουν συναυλίες τους.

Αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι μουσικοί. Δεν μπορεί τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να μη διαδοθεί ο ιός να οδηγήσουν σε αδιέξοδο οικονομικό χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα.

 Γι’ αυτό ζητάμε :

  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία.
  • Δωρεάν παροχή μέσων προστασίας από το κράτος σε όλο τον πληθυσμό.
  • Με ευθύνη των εργοδοτών έκτακτα μέτρα προστασίας σε χώρους εργασίας που υπάρχει συγχρωτισμός (επαρκής καθαρισμός, εξαερισμός, συχνή απολύμανση κ.α.).
  • Χρηματοδότηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να μπορούν να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να μην υπάρχει συνωστισμός στις ώρες κορύφωσης της μετακίνησης.
  • Έκτακτο βοήθημα για τους μουσικούς – καθηγητές Ωδείων και τις άλλες ειδικότητες στο Θέμα-Ακρόαμα που έχουν ήδη υποστεί συνέπειες και θα υποστούν το επόμενο διάστημα από τα μέτρα για την πρόληψη διάδοσης του κορονοϊού. Ζητάμε επαναφορά των μουσικών στα Βαρέα Ανθυγιεινά και ασφάλιση όλων από το πρώτο ένσημο.
  • Πρόβλεψη αδειών με αποδοχές για τους εργαζόμενους γονείς που τα σχολεία των παιδιών τους θα κλείσουν.

 Καλούμε τους συναδέλφους να μη δεχτούν καμία βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει λόγω της μείωσης της κίνησης στα μαγαζιά που δουλεύουν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτών ιδιαίτερα οι μεγάλοι, όταν γεμίζουν τις τσέπες τους με κέρδη από τη δική μας δουλειά δε συζητάνε πως θα τα μοιραστούμε. Ούτε κι εμείς θα μοιραστούμε μαζί τους αυτά που χρειαζόμαστε για το νοίκι του σπιτιού μας και την επιβίωση της οικογένειάς μας.

Καταλαβαίνουμε ότι σε αυτή τη σύγκρουση ο ισχυρός είναι ο εργοδότης γι’ αυτό καλούμε όποιους συναδέλφους έχουν τέτοια ζητήματα να ζητήσουν τη συνδρομή του Σωματείου.

 Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε ημερομηνία κινητοποίησης μαζί με άλλα Σωματεία Καλλιτεχνών στο Υπουργείο Εργασίας για να διεκδικήσουμε έκτακτο βοήθημα για μουσικούς και άλλες ειδικότητες στο Θέαμα-Ακρόαμα που πλήττονται απ’ αυτή τη κρίση.  

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                            Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος               Κώστας Σταυρόπουλος