Π.Μ.Σ.pmu@pmu.gr 

Συνάδελφοι, η εβδομάδα που έρχεται είναι πλούσια για τη δράση του Συλλόγου μας. Την Τετάρτη 22 Γενάρη στις 11.00 π.μ. συμμετέχουμε αγωνιστικά πίσω από το πανό του Σωματείου μας και με το πλαίσιο που έχουν αποφασίσει τα συλλογικά μας όργανα στην κινητοποίηση που οργανώνει η ΠΟΘΑ στο Υπουργείο Πολιτισμού. Θέλουμε να καταθέσουμε τα αιτήματά μας στη νέα ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ. και να πάρουμε απαντήσεις για την καλλιτεχνική εκπαίδευση, αλλά και για την ΚΑΜΕΡΑΤΑ, την Ορχήστρα των Χρωμάτων και την ΚΟΕΜ. Έχει ευθύνη και αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες για την αδυναμία χιλιάδων καλλιτεχνών να ζήσουν από την Τέχνη τους. Ειδικά το ΥΠ.ΠΟ. δε μπορεί να «σφυρίζει αδιάφορα» γι’ αυτή την πραγματικότητα.

Δε δεχόμαστε η χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού στο ΥΠΠΟ να είναι κάτω από το 0,5%. Δεν ανεχόμαστε από τη μία να παινεύουν την πολιτιστική ανάπτυξη στη χώρα μας, για να αυξήσουν την τουριστική ανάπτυξη και τα κέρδη των τουριστικών ομίλων και από την άλλη να αδιαφορούν για την επιβίωση αυτών που παράγουν τον Πολιτισμό.

Με τη συμμετοχή στην κινητοποίηση διεκδικούμε τα παραπάνω με τη φυσική μας παρουσία, με αγωνιστικό τρόπο. Κόντρα στη λογική της ηγεσίας της ΠΟΘΑ που θέλει μια κινητοποίηση στα χαρτιά. Χωρίς να έχει κάνει το παραμικρό για να την οργανώσει, για να έχει μαζική συμμετοχή. Ακόμα και για το πλαίσιο διεκδίκησης ούτε στο Διοικητικό της Συμβούλιο δεν το συζήτησε και προτίμησε να το «μαγειρέψει» έξω από Σωματεία και συλλογικές διαδικασίες.

Όλοι την Τετάρτη 22 Γενάρη στο Υπ. Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20) στις 11 π.μ. για να δώσουμε την αγωνιστική μας απάντηση, σε κυβέρνηση και την ηγεσία της ΠΟΘΑ που προσπαθεί να «προσγειώσει» τις διεκδικήσεις μας στις ανάγκες της οικονομίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτός ο αγώνας δε μπορεί να σταματά μόνο σε μια κινητοποίηση σε ένα Υπουργείο ή σε μια κριτική για τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.

Πρέπει να εκφράζει την αντίθεσή μας στη βαθύτερη πολεμική εμπλοκή της χώρας μας στις Νατοϊκές επεμβάσεις. Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή την συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και των ΗΠΑ που προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ. Μια συμφωνία που μετατρέπει το σύνολο της πατρίδας μας σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ. Αυτή η εξέλιξη όχι μόνο δε μας εξασφαλίζει απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα, αλλά αντίθετα μας κάνει πιο ευάλωτους σε αυτή, ενώ μεγαλώνει τον κίνδυνο εμπλοκής μας σε μια ευρύτερη πολεμική σύγκρουση. Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που καλεί η ΕΕΔΥΕ τη μέρα ψήφισης της συμφωνίας στη Βουλή. Θα σας ενημερώσουμε όταν αυτή θα ανακοινωθεί.

Τέλος συμμετέχουμε στην συναυλία ενάντια στην προσπάθεια αθώωσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής από το δικαστήριο, που εδώ και 6 χρόνια μαζεύει στοιχεία αποδεικτικά για την εγκληματική της δράση, για να κάνει ότι δεν τα είδε.  Αυτή η κραυγαλέα στάση του δικαστηρίου που εκφράστηκε με προκλητικό τρόπο από την εισαγγελέα στην αγόρευσή της, δείχνει ότι πίσω από τη ναζιστική οργάνωση υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα. Για όποιον ήθελε να δει το αποδεικτικό υλικό τα 6 χρόνια της δίκης, ήταν αποκαλυπτικό για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονταν με τις επενδύσεις στο λιμάνι που όπλισαν το χέρι των δολοφόνων της Χ.Α.

Ο ναζισμός δεν είναι απλά μια ιδεολογία, είναι η πιο αποκρουστική πλευρά ενός βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος. Πίσω από τους μαχαιροβγάλτες κρύβονται μεγαλοεπιχειρηματίες με μεγάλη συμμετοχή στις επενδύσεις στο χώρο του λιμανιού που τους οπλίζουν το χέρι και χρηματοδοτούν τη δράση τους. Το παρακράτος πάντα είχε στενές σχέσεις με το κράτος. Δεν είναι τυχαία η στενή σχέση των χρυσαυγιτών με στελέχη της Αστυνομίας και η σκανδαλώδης πολλές φορές κάλυψή τους.

Καμία εμπιστοσύνη σε «δικαιοσύνη» και μηχανισμούς του κράτους. Ο ναζισμός μπορεί να τελειώσει μόνο από την απομόνωση της ίδιας της κοινωνίας, μόνο όταν αυτά τα κοινωνικά κατακάθια δε θα βρίσκουν χώρο να σταθούν στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές.

Συμμετέχουμε στη συνδιοργάνωση συναυλίας με το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και άλλα Σωματεία και Φορείς την Κυριακή 26 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Πλάτων» στη Νίκαια.

Καλούμε κάθε συνάδελφο που θέλει τη διάλυση της ναζιστικής οργάνωσης της Χ.Α. και τη βαριά τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών των εγκλημάτων τους, να ενώσει τη φωνή του στη συναυλία αυτή.

Μαζί σας στέλνουμε το ανοικτό κάλεσμα των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ για συμμετοχή στον αγώνα τους ενάντια στη διάλυση και ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, το Σάββατο 25 Γενάρη και ώρα 11.00 π.μ. που θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο και πορεία στο Σύνταγμα.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                    Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος       Κώστας Σταυρόπουλος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ
 Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ)
 Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία ΕΥΒΟΙΑΣ
 Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»
 Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ & ΣΕΡΒΙΩΝ
 Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (ΑΘΗΝΑ)
Aρ. Πρωτοκόλλου:- 7- 16-01-2020
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Κορέτζελος Ανδρέας : 6974263959 a.koretzelos@gmail.com
Κάζας Γιώργος : 6973004234 kazas.georgios@gmail.com
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά την τριμερή συνάντηση Σωματείων, Διοίκησης και Υπουργών Ενέργειας και Οικονομικών Κου Χατζηδάκη και Κου Σταικούρα αντίστοιχα, είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους μας ότι η Κυβέρνηση έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας την αποστολή διάλυσης και ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ για λογαριασμό ξένων συμφερόντων. Ήδη,
λειτουργώντας πάντοτε με βάση το σχέδιο τριχοτόμησης της Εταιρίας του 2014, κανονίζουν το κομμάτιασμα της εταιρίας και την διάθεση των φιλέτων της προς βορά ξένων κεφαλαίων με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Υπάρχουν ξένα συμφέροντα τα οποία θέλουν να καρπωθούν τον εθνικό μας πλούτο και η Κυβέρνηση είναι ο ενορχηστρωτής στο έγκλημα. Το προϊόν που παράγει η εταιρεία ΛΑΡΚΟ είναι το σιδηρονικέλιο το οποίο είναι βασικό στοιχείο στην παραγωγή του ανοξείδωτου χάλυβα και εξ’ ολοκλήρου εξάγεται φέρνοντας συνάλλαγμα εκατομμυρίων Ευρώ.
Οι δυνατότητες και η προοπτική ανάπτυξης της εταιρίας είναι τεράστιες διότι τα επί μέρους στοιχεία του μεταλλεύματος (καθαρό νικέλιο, κοβάλτιο) χαρακτηρίζονται ως στρατηγικής σημασίας μέταλλα, αρκεί βέβαια να γίνουν οι ανάλογες επενδύσεις ώστε η Εταιρία να μπορεί να παράξει νέα προϊόντα.
Η Ελλάδα μέσω της ΛΑΡΚΟ είναι προνομιούχος έναντι των άλλων χωρών της Ε.Ε. αλλά και των εκτός Ενώσεως Ευρωπαίων ανταγωνιστών της, καθόσον στο διατιθέμενο προς εξόρυξη υπέδαφος αφθονούν τα σιδηρονικελιούχα κοιτάσματα. Η Ελλάδα κατέχει το 90% των αποθεμάτων στην Ε.Ε. με το υπόλοιπο 10% στην Φινλανδία.
Δεδομένου ότι η ΛΑΡΚΟ δεν επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό οπότε μπορεί να επιβιώνει και να λειτουργεί μόνο όταν παράγει και πουλάει το ασυναγώνιστης ποιότητας προϊόν της στους πελάτες της, αδυνατεί πλέον να πληρώνει έγκαιρα τους εργαζόμενούς της, τους προμηθευτές της και γενικά όλες τις υποχρεώσεις της με αποτέλεσμα να οδηγείται εσκεμμένως σε συρρίκνωση και μαρασμό.
Μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου τόσο της τωρινής κυβέρνησης όσο και όλων των πολιτικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών είναι αφενός να στραγγαλίσουν οικονομικά την εταιρία οδηγώντας την σε αδιέξοδο αφετέρου να παραδώσουν την εταιρία κουφάρι στα ξένα συμφέροντα ξεπουλώντας τα φιλέτα της και φυσικά
χωρίς εργαζόμενους.Τα βασικά αμαρτωλά σημεία αυτής της καταστροφικής και εχθρικής διαχείρισης που εν τέλει έχουν ως αποτέλεσμα τον οικονομικό στραγγαλισμό της ΛΑΡΚΟ και την αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας της είναι τα ακόλουθα:
 Κρατικές Ενισχύσεις. Το 2012 το ΤΑΙΠΕΔ στέλνοντας επιστολή με σχετικό ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
άνοιξε το θέμα κρατικών ενισχύσεων στην ΛΑΡΚΟ λόγω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που είχε γίνει το
2009. Οι άστοχες κινήσεις και η κακή αντιμετώπιση αυτού του θέματος είχε ως αποτέλεσμα τον καταλογισμό
προστίμου ύψους 136 Εκατομμυρίων συν τους τόκους.
 Υπερτιμολόγηση ΔΕΗ. Το 2006 μονομερώς η ΔΕΗ επέβαλλε την τιμή των 72Ευρώ/Mwh έναντι 35Ευρώ που
είναι ο μέσος όρος στην Ευρ. Ένωση και ακόμα λιγότερο σε τρίτες ανταγωνίστριες χώρες. Λόγω της
μονοπωλιακής και ληστρικής συμπεριφοράς της ΔΕΗ και της προφανούς αδυναμίας των πολιτικών εξουσιών να ρυθμίσουν στρατηγικούς παράγοντες της ανάπτυξης, η ΛΑΡΚΟ εμφανίζεται να χρωστάει στην μέτοχό της ΔΕΗ
περίπου 300 εκ. Ευρώ.
 Ασφάλιση τιμών (hedging). Κατά την 5ετία 2004-09 η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ με λανθασμένους χειρισμούς ασφάλισης τιμών (hedging) ζημίωσε την εταιρεία κατά 500 εκατομμύρια Ευρώ τουλάχιστον.

Tα Σωματεία των Εργαζομένων προέβηκαν σε καταγγελίες και μηνύσεις για διαφυγόντα κέρδη αλλά όπως ήταν αναμενόμενο
πήγαν στο αρχείο. Η αντιπολίτευση εκμεταλλευόμενη πολιτικά το γεγονός, ενώ είχε προβάλλει και καταγγείλει τις πρακτικές όταν έγινε κυβέρνηση προέβη σε κατά παραγγελία φορολογικό έλεγχο της ΛΑΡΚΟ για να πάρει εκδίκηση! Το αποτέλεσμα αυτού ήταν να καταλογιστεί πρόστιμο στην εταιρεία 195 εκατομμύρια από
λογιστικές διαφορές μη αναγνωρίζοντας τις δαπάνες για την ασφάλιση των τιμών ως έξοδα.
 Παλαιά ΛΑΡΚΟ 46 εκατομμύρια. Το χρέος αυτό προς την επί 31 χρόνια (!!!) εκκαθαριζόμενη παλαιά εταιρεία, προέρχεται από το προπατορικό αμάρτημα διαχωρισμού της εταιρείας σε παλαιά και νέα κατά το 1989.Το φαεινό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ κινείται πεισματικά ακόμα και σήμερα, προς την ίδια κατεύθυνση!
 Στοχευμένα Δημοσιεύματα. Η σπουδή με την οποία κατασκευάζεται η πλαστή εικόνα μιας προβληματικής εταιρείας, με τη χρήση υπερβολικών αριθμών και χαρακτηρισμών, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην ρευστότητα της και στην θέση της στην αγορά, ενώ παράλληλα μας οδηγεί σε συνωμοσιολογικές ερμηνείες.
Μολονότι εμείς δεν ρέπουμε σε τέτοιες εξηγήσεις, η πρόσφατη δημοσιότητα φαίνεται να τις επιβεβαιώνει.Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν ευθυνόμαστε για την κατάσταση της εταιρίας και απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει άμεσα αποφάσεις για:
 Την διασφάλιση του Δημόσιου Χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ.
 Την διασφάλιση της βιωσιμότητας, των θέσεων και σχέσεων εργασίας.
 Την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς,
 Την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ.
Δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά ολόκληρη την Κοινωνία.
Είναι Εθνικός Πλούτος της Χώρας μας. Είναι δημόσια περιουσία.
Ανήκει στον Λαό της και πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος του.
Κάνουμε ανοικτό κάλεσμα ατομικά και συλλογικά σε όλους
τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, μαθητές και φοιτητές της
Χώρας να συμμετέχουν στον αγώνα μας. Το Σάββατο 25
Ιανουαρίου και ώρα 11.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί μαζικό
συλλαλητήριο και πορεία στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ .
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ :
ΚΟΡΕΤΖΕΛΟΣ ΑΝΔ. (Πρόεδ. ΣΕΛ- ΛΑΡΥΜΝΑ) : 6974263959
ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ Ξ. (Πρόεδ. Εύβοιας)
ΤΣΙΑΜΗΣ ΙΩ. (Πρόεδ. Αγ. Ιωάννη – Νέο Κόκκινο Θηβών)
ΛΙΑΜΗΣ ΑΘ. (Πρόεδ. Καστοριάς & Σερβίων)
ΣΑΜΑΡΑΣ Κ. (Πρόεδ. Σωματείου Αθήνας)