Π.Μ.Σ. pmu@pmu.gr

Συνάδελφοι, ευχόμαστε για όλους και για τις οικογένειές σας, καλή χρονιά με υγεία.

Αυτή η ευχή καταλαβαίνουμε ότι πατάει πάνω στις μεγάλες δυσκολίες που έχει η ζωή μας και απ’ ότι φαίνεται σε αυτές τις γραμμές θα προχωρήσει και το νέο έτος. Αυτό σημαίνει ότι οι ευχές δεν αρκούν και χρειάζεται μεγαλύτερη αγωνιστικότητα και διεκδίκηση, ακόμα και για την ίδια την επιβίωση μας. Όταν μιλάμε όμως για κοινωνικά ζητήματα, όπως η ανεργία, η υποαπασχόληση, τα μεροκάματα, ο ατομικός αγώνας και  διεκδίκηση δεν πάει μακριά. Εκεί χρειάζεται συλλογική οργάνωση και συλλογικός αγώνας.

Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε μπροστά μας τη μεγαλύτερη εικόνα. Στο ελεύθερο επάγγελμα η εορταστική περίοδος χαρακτηρίζεται από αυξημένη δουλειά. Η φετινή εικόνα που μας έρχεται δεν είναι τόσο αισιόδοξη. Οι μαγαζάτορες προσπάθησαν να βγάλουν τα σπασμένα μιας κακής περιόδου, εντατικοποιώντας τη δουλειά των μουσικών αυξάνοντας ημέρες, ώρες και απαιτήσεις. Η πίεση που άσκησαν δεν ήταν μόνο στην εντατικοποίηση της δουλειάς, αλλά και στα μεροκάματα. Ακόμα και στα ρεβεγιόν, υπήρχε γενικευμένη προσπάθεια να δώσουν τα συνηθισμένα μεροκάματα στους συναδέλφους. Συγχρόνως έφτασαν μέχρι το Σωματείο αρκετές καταγγελίες για εκβιασμούς και απολύσεις συναδέλφων που διεκδίκησαν καλύτερους όρους εργασίας και αμοιβής. Κάποιοι εργοδότες δε δίστασαν να αντιμετωπίσουν με χυδαίο τρόπο και τον εκπρόσωπο του Σωματείου όταν έκανε παρέμβαση για να υπερασπίσει τα δικαιώματα των συναδέλφων μας.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η εργοδοσία έχει «το μαχαίρι και το πεπόνι», πράγμα που τους αποθρασύνει κυνηγώντας τα κέρδη τους, μην αναγνωρίζοντας κανένα δικαίωμα σε αυτόν που τα παράγει με τη δουλειά του. Αυτό σημαίνει ότι η περίοδος μετά τις γιορτές θα είναι μια δύσκολη περίοδος για τους περισσότερους και την πτώση της δουλειάς οι εργοδότες θα την φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων. Καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώνουν άμεσα το Σωματείο για ζητήματα περικοπών και απολύσεων, για να διαμορφώσουμε γρήγορη εικόνα και να παρέμβουμε.

Ο Γενάρης θα είναι ένας δύσκολος μήνας και λόγω του νομοθετικού έργου που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Μέσα στα σχέδιά της είναι  νέος αντιασφαλιστικός νόμος που θα πάει ένα βήμα παραπέρα το νόμο Κατρούγκαλου και θα ενισχύει τη λογική της ανταποδοτικότητας. Πέρα από την εγγυημένη από το κράτος σύνταξη που θα κυμαίνεται στα όρια της επιβίωσης, όλες οι υπόλοιπες εισφορές θα μπαίνουν σε ένα προσωπικό λογαριασμό που θα παραδίνεται σε τράπεζες και επιχειρηματικούς ομίλους για να τον επενδύουν. Ότι θα απομένει από τις επενδύσεις τους και με βάση το σπαμπανέβασμα των κερδών τους θα μας πετιέται σαν ξεροκόμματο για να διατηρηθούμε στη ζωή. Τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο τους συνταξιούχους, αλλά και τους εργαζόμενους. Στόχος τους είναι η παραμονή στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Με τη συρρίκνωση των δυνατοτήτων του Δημόσιου Ασφαλιστικού συστήματος και των Δημόσιων νοσοκομείων, όποιος χρειάζεται παροχές υγείας θα πρέπει να βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη. Οι συνάδελφοι που σήμερα εργάζονται στο ελεύθερο επάγγελμα, ανάμεσα στην ανεργία και την υποαπασχόληση απ’ αυτά που κερδίζουν θα πρέπει να βάζουν κάθε μήνα ένα ποσό στην Ιδιωτική ασφάλιση είτε είχαν μεροκάματο είτε όχι.

Σαν Σωματείο πήραμε την απόφαση να υψώσουμε τη φωνή μας απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση. Μέσα στις γιορτές οργανώσαμε κινητοποίηση στο Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τους καταθέσαμε τα αιτήματά μας και τους μεταφέραμε την απόφασή μας να αντισταθούμε σε αυτές τις εξελίξεις.

Η υπεράσπιση της ζωής μας τώρα είναι στα χέρια μας. Οργανώνουμε την απεργιακή απάντησή μας.

Μας κάνει αισιόδοξους ότι στη Γαλλία ,η κυβέρνηση Μακρόν που θέλησε να καταργήσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, βρήκε απέναντί της ένα μεγάλο και πολυήμερο απεργιακό μέτωπο. Σ’ αυτή τη μάχη των Γάλλων εργατών δεν έμειναν αμέτοχοι οι καλλιτέχνες της Γαλλίας. Η Όπερα του Παρισιού απέργησε ένα μήνα ακυρώνοντας όλες τις παραστάσεις της στην εορταστική περίοδο. Ήδη εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στο Συνδικάτο των Μουσικών της Γαλλίας και ζητήσαμε να μας ενημερώσουν για την απεργία των μουσικών στη χώρα τους, αλλά και να συντονίσουμε τους αγώνες μας για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η πολιτική της θα γεννήσει σοβαρές αντιδράσεις. Ήδη στον Όμιλο ΟΤΕ οι εργαζόμενοι δίνουν έναν πολυήμερο απεργιακό αγώνα για την υπογραφή Ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου, δίνοντάς μας μια σημαντική εμπειρία για το πώς οργανώνεται σήμερα ο αγώνας για ΣΣΕ. Ένα βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν αντιμετωπίζουν τις απαιτήσεις των εργαζομένων μόνοι τους. Μαζί τους σ’ αυτό τον αγώνα είναι το κράτος και οι κυβερνήσεις. Γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει νόμο που θα φέρει το Γενάρη για να περιορίσει τις διαδηλώσεις. Φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν τις διαδηλώσεις για την πτώση της εμπορικής κίνησης και τη φτώχεια των φτωχών που διαμαρτύρονται. Σχεδιάζουν για την υπεράσπιση του φιλοεπενδυτικού κλίματος από τις επικίνδυνες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι διαδηλώσεις να γίνονται παρουσία εισαγγελέα που θα κρίνει πως θα διαδηλώσουμε, αν θα είμαστε στο πεζοδρόμιο, στο δρόμο ή αν θα πρέπει να μη διαμαρτυρηθούμε.

Αντίστοιχα και η όξυνση της πολεμικής αντιπαράθεσης στην περιοχή μας γίνεται ‘για το καλό της ειρήνης’. Αυτήν προσπαθούν να επιβάλλουν στον κόσμο το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στις γιορτές έφερε στη Βουλή την επικύρωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ που επεκτείνουν τις στρατιωτικές τους βάσεις σε όλη την Ελλάδα. Είναι τόσο αδιαμφισβήτητος ο ‘φιλειρηνικός’ ρόλος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που τη συμφωνία  για επέκταση των στρατιωτικών βάσεων προετοίμασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την υπόγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ. Ειδικά τώρα που η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής παίρνει φωτιά, οι κίνδυνοι στους οποίους μας εμπλέκει η συμφωνία αυτή είναι ανυπολόγιστοι. Ήδη το Ιράν απειλεί και τις Ευρωπαϊκές χώρες που βοηθούν τις ΗΠΑ. Όλοι οι αναλυτές αναρωτιούνται, σε μια ευρεία πολεμική σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν ποιος θα είναι ο ρόλος της πολεμικής βάσης των ΗΠΑ στη Σούδα.

Γι’ αυτούς τους λόγους εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία που μας εμπλέκει βαθύτερα στις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας ΗΠΑ για τις βάσεις αύριο Παρασκευή 10 Γενάρη στη 1 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Συνάδελφοι,

τα μέτωπα που έχουμε μπροστά μας είναι σημαντικά και δύσκολα. Δεν το λέμε αυτό για να αναδείξουμε τις δυσκολίες, αλλά για να οργανώσουμε καλύτερα τη δράση μας. Είμαστε σε ετοιμότητα. Προετοιμάζουμε απεργιακή απάντηση για το Ασφαλιστικό. Είμαστε κοντά στο Σωματείο, ενημερωνόμαστε, ενημερώνουμε, ανοίγουμε τη δράση του σε κάθε χώρο, απαντάμε συλλογικά με συναδελφικότητα ενάντια σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία.

Αυτό σημαίνει για όλους μας να βάζουμε τις βάσεις για να είναι καλή η νέα χρονιά. Το ευχόμαστε και το παλεύουμε.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                           Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                Κώστας Σταυρόπουλος