Π.Μ.Σ. pmu@pmu.gr

Το σωματείο μας μπροστά στις γιορτές που έρχονται πήρε την πρωτοβουλία μαζί με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα (Σ.Ε.Θ.Α.), μιας κινητοποίησης – δράσης που συνδυάζει  γνωστές Χριστουγεννιάτικες μελωδίες με τα αιτήματά μας και τις διεκδικήσεις μας για το Ασφαλιστικό και τις Συλλογικές Συμβάσεις στα θέατρα. Το Σάββατο 21/12 μαζευτήκαμε έξω από το θέατρο ΠΑΛΛΑΣ στην οδό Βουκουρεστίου πραγματοποιώντας την παραπάνω δράση η οποία βρήκε θερμή υποδοχή από το κοινό. Ευχόμαστε καλές γιορτές, υγεία, χαρά και αγωνιστικότητα για να κερδίσουμε μια ζωή που να μας αξίζει, για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από την ίδια μας τη δουλειά. Θα ενημερώσουμε για τις επόμενες κινητοποιήσεις που θα γίνουν μέσα στις γιορτές για το Ασφαλιστικό και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράζαμε στους θεατές και video από την κινητοποίηση.

«ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ»

«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ»

«ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ  ΑΚΡΟΑΜΑ»

 

Αθήνα, 20/12/2019

Αγαπητοί θεατές,

Η παράσταση που θα παρακολουθήσετε είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, προσωπικής αλλά και συλλογικής, ηθοποιών, μουσικών και τεχνικών, που δουλεύουν σε μια από τις μεγάλες παραγωγές της Αθήνας χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Μετά από χρόνια συνεχιζόμενου αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στα μεγάλα θέατρα της Αθήνας, πήραμε την απόφαση, για μια ακόμα φορά, να απευθυνθούμε σε εσάς, το κοινό, γιατί ξέρουμε ότι στον αγώνα που έχουμε αποφασίσει να δώσουμε μπορείτε να παίξετε, ένα σπουδαίο ρόλο. Μπορείτε να μας γεμίσετε με δύναμη και κουράγιο σε μια μάχη που εκτός από την υπεράσπιση  των όρων εργασίας μας, αφορά και την ίδια μας την τέχνη, το ίδιο το θέατρο.
Δίνουμε τη μάχη για να μπορούμε να ασκούμε την τέχνη μας με αξιώσεις, να την εξελίσσουμε, να μπορούμε να ζούμε από αυτήν, έτσι ώστε  να μπορούμε να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στον τελικό αποδέκτη, το κοινό.

Σ’ αυτή μας τη μάχη  έχουμε απέναντί μας όχι μόνο τους θεατρικούς επιχειρηματίες αλλά την ίδια την Κυβέρνηση και την πολιτική της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι θεατρικοί επιχειρηματίες είναι ότι: «η επιχείρησή μας στηρίζει, σέβεται και εφαρμόζει απαρέγκλιτα τη νομοθεσία σε σχέση με τους εργαζόμενους σε αυτήν»! Νόμιμο λοιπόν είναι για την εργοδοσία το ότι γενικεύεται το καθεστώς ωρομισθίας, οι απλήρωτες πρόβες, η απουσία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τα ατομικά συμφωνητικά που δεν εξασφαλίζουν ούτε το ελάχιστο σε ότι αφορά τη διάρκεια της εργασίας μας και τους όρους αυτής.  Νόμιμο όμως είναι γιατί η κυβέρνηση, συνεχίζοντας στα βήματα της προηγούμενης, έχει στρώσει όλο το έδαφος στους εργοδότες, τους έχει δώσει όλο το νομικό οπλοστάσιο που τους επιτρέπει να εφαρμόζουν τους όρους εργασίας που όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουμε.

Τώρα έρχεται νέο πλήγμα στις συνθήκες ζωής μας, με το νέο ασφαλιστικό που προτείνει η κυβέρνηση, που ουσιαστικά αποποιείται κάθε κρατική ευθύνη για την υγεία, την ασφάλιση, τη συνταξιοδότηση των εργαζόμενων. Μας ωθούν δηλαδή να αρρωσταίνουμε ανάλογα με το πόσο «αντέχει η τσέπη του καθενός».

Αγαπητοί θεατές,

Η μάχη που δίνουμε δεν αφορά μόνο εμάς τους εργαζόμενους στο θέαμα ακρόαμα, αφού θέατρο χωρίς κοινό δεν μπορεί να υπάρξει. Αφορά τον ίδιο το λαό, όλους τους εργαζόμενους που τους αξίζει ένα υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που δε θα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ισχυρών αλλά θα αφορά στις δικές μας ανάγκες, θα εμπνέεται από αυτές και θα εμπνέει ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να γίνουν πρωταγωνιστές στην ίδια τους τη ζωή. Ξέρουμε ότι αυτές τις απαιτήσεις έχετε και εσείς από εμάς στο θέατρο.

Η μάχη που δίνουμε για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο θέατρο είναι κρίσιμη για όλους μας. Σας καλούμε να τη δώσουμε μαζί.  Ζητάμε την συμπαράστασή σας. Το πιο θερμό σας χειροκρότημα, για την δουλειά μας και τον αγώνα μας.

https://mail.google.com/mail/u/0?ui=2&ik=ca083a0cf1&attid=0.1&permmsgid=msg-f:1653714371322419689&th=16f32c757ea199e9&view=att&disp=safe

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Βασίλης Παρασκευόπουλος Κώστας Σταυρόπουλος