Π.Μ.Σ. pmu@pmu.gr

Το Σωματείο μας όπως κάθε χρόνο συμμετείχε στον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη φετινή επέτειο σαν «γενική πρόβα» για την εφαρμογή του «νόμου και της τάξης». Ένα δόγμα που δεν έρχεται για να απαντήσει στους λεγόμενους «μπαχαλάκηδες», αλλά για να κάνει καθαρό στο κίνημα των εργαζομένων τι τους περιμένει αν αντιδράσουν στους πλειστηριασμούς, στην κατάργηση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, που ετοιμάζουν. Μια πολιτική καταστολής που άσχετα το όνομα που έπαιρνε κάθε φορά ήταν η απάντηση στις διεκδικήσεις μας με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτή την πολιτική των προηγούμενων συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση και αποτελεί τη σκοτεινή πλευρά της «ανάπτυξης» που βασική της προϋπόθεση είναι η δουλειά χωρίς δικαιώματα, με μεροκάματα που θα εξασφαλίζουν την άνοδο της κερδοφορίας του εργοδότη και όχι την επιβίωση του εργαζόμενου. Η κατάργηση του ασύλου δεν έρχεται για να χτυπήσει το παρεμπόριο και τα ναρκωτικά. Αυτά βρίσκονται παντού, στις γειτονιές, στα σχολεία των παιδιών μας ακόμα και στις φυλακές. Αυτοί που έκαψαν τη ΜΑΡΦΙΝ, το ΑΤΤΙΚΟ και τη μισή Αθήνα δε ζουν στο Πολυτεχνείο. Είναι μηχανισμοί του παρακράτους εχθρικοί απέναντι στο λαϊκό κίνημα, δρουν στο σκοτάδι κάτω από την κρατική κάλυψη.

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η κυβέρνηση έδειξε καθαρά την έχθρα της απέναντι σε όσους συμμετείχαν. Προχώρησαν σε εκτεταμένους ελέγχους σχεδόν σε όλους, όσους κατέβαιναν πεζοί στην πορεία. Η αστυνομία παραβίασε το Πανεπιστημιακό άσυλο γιατί φοιτητές μπήκαν στη σχολή τους για να κάνουν την προγραμματισμένη τους Συνέλευση. Συνέλαβε φοιτητή εκλεγμένο σε φοιτητικό Σύλλογο ώρες αργότερα κάτω από το σπίτι του, χωρίς καμιά κατηγορία, χωρίς δυνατότητα να δει δικηγόρο. Για να τον τιμωρήσουν παραδειγματικά που υπερασπίστηκε το άσυλο, του φόρτωσαν όλο τον ποινικό κώδικα χωρίς να έχουν ούτε ένα στοιχείο. Έσπασαν τα δάχτυλα σπουδαστή σχολής κινηματογράφου γιατί βιντεογραφούσε τις αγριότητες της αστυνομίας από ταράτσα.

Μετά το τέλος της πορείας τη 17η Νοέμβρη, η αστυνομία έκανε πληθώρα προσαγωγών και συλλήψεων σε όποιο νέο βρισκόταν στην περιοχή των Εξαρχείων. Ανάμεσά τους και οι φοιτητές Ειρήνη Εμινίδου και Ζήσης Σούρλας. Χωρίς κανένα στοιχείο προσπάθησαν να στήσουν και σε αυτή την περίπτωση ένα βαρύ κατηγορητήριο. Πίσω απ’ αυτή την προσπάθεια υπήρχε και το απαραίτητο για συμμόρφωση ξύλο όπως «γλυκά» το ανέφερε ο Υπουργός Βορίδης, αλλά και η αναστολή του δημοκρατικού δικαιώματος των συλληφθέντων, να μιλήσουν με τους δικηγόρους τους.

Καταδικάζουμε τις αντιδημοκρατικές πρακτικές κυβέρνησης και αστυνομίας. Όσο και να αυξήσουν την καταστολή το δίκιο μας και η πάλη για τα δικαιώματά μας, θα βρουν το δρόμο τους.

Ζητάμε την άμεση απόσυρση των κατηγοριών για τους συλληφθέντες φοιτητές.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους διώκονται γιατί αγωνίζονται για τα δημοκρατικά δικαιώματα.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Βασίλης Παρασκευόπουλος Κώστας Σταυρόπουλος