Π.Μ.Σ. pmu@pmu.gr

Το νέο ΔΣ που προέκυψε από τις εκλογές μας έχει μπροστά του το μεγάλο ζήτημα του Ασφαλιστικού που θα το ανοίξει άμεσα η Κυβέρνηση. Αφορμή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να βγάλει παράνομες και αντισυνταγματικές κάποιες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Συγκεκριμένα έβγαλε παράνομες τις μεγάλες μειώσεις στα Επικουρικά και αυτά όχι με αναδρομική ισχύ. Αυτό που έκριναν Συνταγματικό ήταν η πρόβλεψη του ν. Κατρούγκαλου το Κράτος να εγγυάται μόνο ένα μικρό  κομμάτι της σύνταξης και όχι το σύνολό της. Επίσης συνταγματικό έκρινε το δικαστήριο τον υπολογισμό μέρους της σύνταξης με συντελεστές αναπλήρωσης που θα μετατρέπουν τη σύνταξη σε ένα ατομικό επενδυτικό πακέτο.

Αυτές τις κατευθύνσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ προώθησε, τώρα η ΝΔ ανυπομονεί να τις πάει ένα βήμα παραπέρα.  Οι ιδιωτικές εταιρείες ετοιμάζονται να κάνουν πάρτι με τα αποθεματικά των εργαζομένων. Οι περιβόητοι επενδυτές θα έρθουν να μας πάρουν τους κόπους μιας ζωής, που τους βλέπουν σαν ευκαιρία για νέα κέρδη. Έτσι έγινε τις δεκαετίες 60 και 70 με τα άτοκα θαλασσοδάνεια από τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών ταμείων. Έτσι έγινε και με το χρηματιστήριο το 1999 – 2000. Το ίδιο έκαναν πριν λίγα χρόνια με το PSI και το «κούρεμα του Βενιζέλου». Σήμερα όπως και χθες θα μας πουν πως τα αποθεματικά δε φτάνουν και πρέπει να δεχθούμε περικοπές για να σώσουμε τα Ταμεία.

Πως θα βγουν αφού τα φάγανε ;

Τώρα έρχονται και λένε πως αυτά που έμειναν να τα πάρουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και πλέον οι ασφαλισμένοι θα γίνουμε «επενδυτές». Θα επιλέγουμε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, «χαμηλό», «μεσαίο», ή «υψηλό ρίσκο». Θα καταβάλλουμε εισφορές κάθε μήνα, χωρίς να ξέρουμε τι θα πάρουμε αφού θα εξαρτάται από το πώς θα πάει η επένδυση. Ας  θυμηθούμε το παράδειγμα της ΕΝRON στις ΗΠΑ που κατέρρευσε στην κρίση, παίρνοντας μαζί της εισφορές δεκαετιών από χιλιάδες εργαζόμενους, αφήνοντάς τους χωρίς σύνταξη.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ

Η Ασφάλιση είναι η Υγεία, είναι η Πρόνοια,  η προστασία από επαγγελματικές ασθένειες, είναι η δυνατότητα να πάμε σε ένα νοσοκομείο εμείς και η οικογένειά μας. Οι ασφαλιστικές εταιρίες κάνουν ατομικά συμβόλαια που δεν καλύπτουν τα άλλα μέλη της οικογένειας.  Η προστασία από τις ανθυγιεινές συνθήκες που διεκδικούμε από το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης για τους μουσικούς  των νυκτερινών κέντρων, στην ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία θα σημαίνει ακριβότερο συμβόλαιο.

Γι’ αυτό βάζουμε μπροστά αυτό που πρέπει να γίνει.

Κοινωνική Ασφάλιση, δημόσια, υποχρεωτική, καθολική για όλους τους εργαζόμενους.

Δεν μπορεί να υπάρχει ανασφάλιστος εργαζόμενος. Η ασθένεια δεν  μπορεί να κοστολογείται, δεν μπορεί να αρρωσταίνουμε και να μας κοιτάνε στη τσέπη για να περάσουμε την πόρτα του γιατρού. Αυτό είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου και δεν μπορεί να γίνονται «μπίζνες» πάνω σ’ αυτή την ανάγκη.

Παίρνουμε πρωτοβουλίες σα Σωματείο μαζί και με άλλα Σωματεία για να ενημερώσουμε πλατιά για τις εξελίξεις και τι πραγματικά σημαίνουν. Συγχρόνως οργανώνουμε πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουμε αυτά που μας έχουν πάρει.

ΚΑΛΟΥΜΕ

  • Το Σάββατο 30 Νοέμβρη στις 30 στα Προπύλαια στο συλλαλητήριο που οργανώνουν το Συντονιστικό των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα ενάντια στο νέο Ασφαλιστικό νόμο.
  • Την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη σε σύσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου στις 12 το μεσημέρι. Θα ενημερώσουμε για το περιεχόμενο και το χαρακτήρα του νέου ν/σ που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Θα παρουσιάσουμε και το πλαίσιο διεκδικήσεων του Σωματείου μας.
  • Την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη σε κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας στις 12 το μεσημέρι. Μαζί με το Σωματείο Μουσικών Δυτικής Ελλάδας θα βάλουμε το σύνολο των διεκδικήσεων των μουσικών για την Ασφάλιση (Βαρέα και Ανθυγιεινά, αριθμός ενσήμων για ασφαλιστική κάλυψη, υπολογισμός ασφαλιστικών εισφορών σε Δ.Π.Υ., κ.ά.)

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Βασίλης Παρασκευόπουλος Κώστας Σταυρόπουλος