Π.Μ.Σ.pmu@pmu.gr 

Η ανακοίνωση για τη σημασία των Αρχαιρεσιών που έχουμε στο Σύλλογό μας. Η Εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτώβρη και ώρα 12.00 στο κτήριο του Συλλόγου και οι Εκλογές στις 3, 4 και 5 Νοέμβρη.

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ τη ΦΩΝΗ ΜΑΣ!

ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ τη ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στις ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ!

Συνάδελφε – Συναδέλφισσα,

Απευθυνόμαστε σε εσένα που αγαπάς τη μουσική τόσο, που την έκανες επάγγελμα, σε εσένα που έχεις την απαίτηση να ζεις από τη δουλειά σου, ενώ ζεις την αβεβαιότητα, την κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα δουλειά, την ετεροαπασχόληση, την ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία. Σε εσένα που προβληματίζεσαι πώς φτάσαμε εδώ και έχεις τη διάθεση κάτι να κάνεις. Σε εσένα που αναρωτιέσαι: πάντα έτσι θα είναι; και αποφασίζεις να το παλέψεις.

 Μόνος του δε μπορεί κανένας μας.

Μόνο με την οργάνωση, μόνο με γερό, μαζικό, προσανατολισμένο στη σύγκρουση σωματείο, μπορείς να σηκωθείς λίγο ψηλότερα, να διεκδικήσεις μία καλύτερη ζωή με δικαιώματα, αξιοπρέπεια, μόρφωση, πολιτισμό και για να γίνει πραγματικά δυνατό το σωματείο χρειάζεται τη δική σου συμμετοχή.

Στις 3-4 και 5 Νοέμβρη που θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου έχουμε την ευκαιρία να δυναμώσουμε τη φωνή μας. Να γίνουμε πιο πολλοί, πιο αποφασισμένοι. Να δημιουργήσουμε τους όρους που θα μας κάνουν ακόμα πιο δυνατούς στις μάχες που έρχονται και είναι πολλές.

Απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε, ας μη χάσουμε άλλο χρόνο στην αναμονή

Η κυβερνητική αλλαγή όχι μόνο δε δημιουργεί ελπίδες για καλυτέρευση της ζωής μας, αντίθετα εγγυάται τη συνέχιση της πολιτικής των προηγούμενων, πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά. Στις μέρες μας η απογοήτευση δίνει το χέρι της στη συντηρητικοποίηση. Η Κυβέρνηση της ΝΔ εκμεταλλευόμενη αυτό το κλίμα που επικρατεί στις γραμμές μας, πατώντας πάνω στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει, επιδιώκει να προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα και θαρρετά το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι στο όνομα της ανάπτυξης επεκτείνει την παρέμβαση που έκανε στη λειτουργία των συνδικάτων ο νόμος Αχτσιόγλου. Με το νόμο Βρούτση – Γεωργιάδη παρεμβαίνει το κράτος και η εργοδοσία στις σχέσεις που διαμορφώνει το Σωματείο με τα μέλη του στήνοντας μια τεράστια βάση ηλεκτρονικών δεδομένων που θα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης του κάθε εργαζόμενου για το αν είναι μέλος του Σωματείου του, αν πληρώνει τις συνδρομές του, αν συμμετέχει στις Γ.Σ., τι ψηφίζει σ’ αυτές, ποιόν ψηφίζει για εκπρόσωπό του. Αυτό φυσικά δείχνει ακόμα πιο γλαφυρά όλοι αυτοί τι φοβούνται και δεν είναι άλλο από την ενεργή δράση των εργαζόμενων, τη συζήτηση, την οργανωμένη διεκδίκηση απέναντι στους πραγματικά υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση.

Συγχρόνως αναπτύσσουν και νομιμοποιούν ένα ευρύ πλέγμα παρακολούθησης των εργαζομένων με νόμο που έφεραν μέσα στο καλοκαίρι για τα προσωπικά δεδομένα που ψήφισαν από κοινού ΝΔ,  ΣΥΡΙΖΑ , ΚΙΝΑΛ , ΜΕΡΑ25 και δίνει τη δυνατότητα οι εργοδότες να παρακολουθούν με κάμερες τους εργαζόμενους και να τους αξιολογούν με βάση αυτά τα στοιχεία. Στα παραπάνω αν προσθέσουμε την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση να τοποθετήσει σε όλο το Δημόσιο μηχανήματα ελέγχου της παρουσίας με βιομετρικά στοιχεία, αλλά και το δόγμα «νόμος και τάξη» που με ζήλο εφαρμόζει ενάντια σε κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων, καταλαβαίνουμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις της «ανάπτυξης».

Χαρακτηριστικό για το ποια ανάπτυξη μιλάνε είναι ο  νέος συνδικαλιστικός νόμος που βάζει σα βασικό κριτήριο για τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης, δηλαδή τα κέρδη του επιχειρηματία. Έτσι δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια για να υπογράψουμε σα Σωματείο σύμβαση που να είναι υποχρεωτική για τους εργοδότες.

Σε τέτοιες ώρες οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες δεν μπορούμε να σωπαίνουμε να μην παίρνουμε θέση. Ίσα – ίσα, τώρα είναι ακόμα πιο αναγκαίο ένα σωματείο δυνατό, μαζικό, μαχητικό, επιτελείο οργάνωσης των αγώνων μας, όπλο στα χέρια των εργαζομένων.

Συνεχίζουμε στην πορεία που έχουμε χαράξει τα τελευταία χρόνια.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το σωματείο σου, σε καλεί να οργανωθείς, να συνταχθείς μαζί μας στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Σε καλούμε με θάρρος γιατί καθημερινά τα προηγούμενα χρόνια επιβεβαιώθηκε η πορεία που έχουμε χαράξει. Και αυτό γιατί….

Δεν αδιαφορήσαμε για κανένα πρόβλημα. Μπήκαμε μπροστά για συναδέλφους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, που έχαναν τα σπίτια τους, τους έκοβαν το ρεύμα, για το μεροκάματο και τους μισθούς, για ΣΣΕ σε εστιατόρια και Θέατρα, για τα ωράρια σε Δημοτικά μουσικά σύνολα και Ωδεία, για τα προβλήματα των μουσικών του δρόμου, για τα δικαιώματα που μας πήραν πίσω, για τα βαρέα, το ασφαλιστικό για τη μουσική εκπαίδευση.

Πραγματοποιήσαμε συχνά γενικές συνελεύσεις, δεκάδες συσκέψεις, κάναμε προσπάθεια να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους.

Δε φοβηθήκαμε, δε λουφάξαμε, δε συμβιβαστήκαμε. Ακολουθήσαμε τη γραμμή της σύγκρουσης. Δώσαμε μάχες με την εργοδοσία, την κυβέρνηση, τους δήμους. Απαιτούσαμε και δεν παρακαλούσαμε.

Δε γίναμε χειροκροτητές της αντιλαϊκής πολιτικής των Κυβερνήσεων. Αδιάκοπα ενημερώναμε τον κλάδο για ό,τι έρχεται, δεν καλλιεργήσαμε αυταπάτες, δεν περιμέναμε να λύσει τα προβλήματα μία δήθεν αριστερή κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό συγκρουστήκαμε και με τη διοίκηση της ΠΟΘΑ που μετέτρεψε την Ομοσπονδία σε «γραμματεία» για ραντεβού στα Υπουργεία και σε στρατηγείο για την υπονόμευση των προσπαθειών μας. Αποκαλύψαμε τον υπονομευτικό τους ρόλο στους αγώνες που κάναμε και εμείς αλλά και άλλα σωματεία για Συλλογικές Συμβάσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες μας. Στον αγώνα του σωματείου μας και του ΣΕΗ για σύμβαση στο εμπορικό Θέατρο απείχαν προκλητικά από τους αγώνες Ηθοποιών και Μουσικών, τους υπονόμευσαν αρνούμενοι να κηρύξουν απεργία στο χώρο, ενώ από κοινού με το Υπουργείο Εργασίας προσπαθούσαν να προστατεύσουν τους εργοδότες από τις διεκδικήσεις μας. Αντίστοιχα στη Λυρική και στο ΚΘΒΕ έγιναν υπερασπιστές των μνημονίων και του ενιαίου μισθολογίου βάζοντας μοναδική αιχμή διεκδίκησης τα κουπόνια σίτισης.

Ο αγώνας αυτός δεν αφορούσε μόνο εμάς στο Θέαμα – Ακρόαμα. Αντίθετα σωματεία  και συνδικαλιστές του κλάδου που δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας, συντάχθηκαν δίπλα μας για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην Ομοσπονδία. Αναγκάσαμε την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να κρατήσει την πλειοψηφία στην Ομοσπονδία. Για τις εκλογικές τους μεθοδεύσεις έχουμε προσφύγει δικαστικά.

Δεν πορευτήκαμε μόνοι μας. Με τους αγώνες και την τέχνη μας, συναντηθήκαμε δεκάδες φορές με άλλους κλάδους που μαχητικά διεκδικούσαν. Μαζί δώσαμε τη μεγάλη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων χωρίς δειλία και δισταγμό. Συμπορευτήκαμε με το υγιές, συνεπές, μαχητικό και ανυποχώρητο κομμάτι του εργατικού κινήματος, το ΠΑΜΕ.             

Προχωράμε πιο δυνατοί με όπλο την πείρα μας και τη δράση μας

Ξέρουμε τι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας :

  • τη λογική των δυνάμεων του συμβιβασμού, της μετατροπής του σωματείου σε προπαγανδιστή της  εκάστοτε κυβέρνησης, τη λογική της ανάθεσης, του «εφικτού» της εύκολης λύσης από τα πάνω.
  • τη λογική των δυνάμεων που κάνουν ό, τι μπορούν για να αυξηθεί η απογοήτευση των εργαζομένων, να περάσει ο συμβιβασμός των εργαζομένων με τα λίγα

Ξέρουμε πώς πρέπει να πορευτούμε:

Πιο μαζικά, πιο μαχητικά, πιο συγκρουσιακά, με καλύτερη οργάνωση, διορθώνοντας λάθη, ξεπερνώντας αδυναμίες. Συνεχίζοντας όμως στην ίδια κατεύθυνση… Στο δρόμο που οδηγεί στην πάλη για να κερδίσουμε πίσω, όσα μας πήραν στα χρόνια της κρίσης, στη μάχη που ανοίγει το δρόμο για να κερδίσουμε όσα έχουμε ανάγκη και η δουλειά όλων των εργαζομένων τα παράγει.

Στις 3-4 και 5 Νοέμβρη δυναμώνουμε τη φωνή μας δυναμώνουμε το σωματείο. Συμμετέχουμε πιο μαζικά. Στέλνουμε μήνυμα συσπείρωσης και διεκδίκησης στην εργοδοσία, ειδικά τώρα που έχουμε μπροστά μας ανοιχτές τις Συλλογικές Συμβάσεις σε Εστιατόρια και Θέατρα. Συμβάλλουμε στην αλλαγή  του συσχετισμού και στην Ομοσπονδία, για να μπορούμε από καλύτερες θέσεις να παλεύουμε, να πορευόμαστε με όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

 

  • Σε καλούμε να έρθεις στο σωματείο, να συμμετέχεις ενεργά με τη γνώμη και τη θέση σου στο σύνολο της ζωής και της δραστηριότητάς του.
  • Σε καλούμε να συμμετέχεις στην Εκλογο-απολογιστική Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 23 Οκτώβρη στις 12.00 το μεσημέρι και στις επερχόμενες Αρχαιρεσίες.                        

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ