Π.Μ.Σ. pmu@pmu.gr

Το Σωματείο μας κορυφώνει τη δράση του για Συλλογικές Συμβάσεις των μουσικών σε Εστιατόρια και Θέατρα. Συγχρόνως οργανώνουμε την απάντησή μας στο νέο συνδικαλιστικό νόμο της κυβέρνησης, που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, την κήρυξη απεργίας, και παρεμβαίνει στη λειτουργία των Σωματείων.

Όμως δεν μπορούμε να μην πάρουμε θέση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για επέκταση των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας και τη βαθύτερη εμπλοκή μας στα Νατοϊκά πολεμικά σχέδια στην περιοχή μας.

Γνωρίζουμε ότι αυτές οι εξελίξεις απασχολούν το σύνολο των μελών μας και όχι μόνο κάποιους πιο πολιτικοποιημένους. Γι’ αυτό το Διοικητικό Συμβούλιό μας, πήρε την απόφαση συμμετοχής στην κινητοποίηση που διοργανώνουν Συνδικάτα και Φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, το Σάββατο 5 Οκτώβρη. Πρόκειται για μιας τεράστιας σημασίας στρατιωτική συμφωνία, που η κρισιμότητά της επιβεβαιώνεται από την επίσκεψη αστραπή του ίδιου του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α. Μ. Πομπέο στην Αθήνα για την υπογραφή της.

Συγκεκριμένα η συμφωνία επεκτείνει τη Βάση της Σούδας αυξάνοντας την επιχειρησιακή της ικανότητα για υποστήριξη μεγάλων στρατιωτικών επεμβάσεων. Συγχρόνως δίνει νέες στρατιωτικές Βάσεις στη Λάρισα, στη Μαγνησία, στην Αλεξανδρούπολη, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Άραξος προορίζεται για χώρος αποθήκευσης πυρηνικών κεφαλών.

Η σημερινή κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη εμφανίζει τη μεγαλύτερη και στενότερη εμπλοκή μας στα Νατοϊκά σχέδια σαν εγγύηση για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς διασφαλίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από μια πολεμική μηχανή που πρωταγωνιστεί στην κατάργησή τους, στις στρατιωτικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη. Πώς μπορεί να αποτελεί εγγύηση για τα σύνορά μας το ΝΑΤΟ τη στιγμή που δεν τα αναγνωρίζει και θεωρεί το Αιγαίο σαν ενιαίο επιχειρησιακό χώρο Ελλάδας Τουρκίας και Η.Π.Α. Σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας δηλώνει δημόσια ότι οι Τούρκικες ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να επαναλάβουν την εισβολή του 1974 στην Κύπρο. Ας σκεφτούμε, ο αμερικανατοϊκός παράγοντας απέτρεψε την τουρκική εισβολή το 1974, ή την βοήθησε;

Πολλοί συνάδελφοι σήμερα αναρωτιούνται αν γίνεται και αλλιώς, αν γίνεται να μην υποκύπτουμε σ’ αυτούς τους εκβιασμούς. Πρέπει να αντιληφθούν ότι όταν μπαίνεις ενεργά, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή του πλανήτη, γίνεσαι αντικειμενικά στόχος για τους αντιπάλους της. Αυτό το επιβεβαιώνουν Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι, που δημόσια έχουν διατυπώσει απειλές για τις χώρες που φιλοξενούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις από τις οποίες θα δεχθούν επίθεση.

Συνάδελφοι, σήμερα δεν υπάρχει ασφαλής και ειρηνικός δρόμος γιατί, οι λεγόμενοι «προστάτες» μας το έχουν επιλέξει και όχι γιατί δεν επιλέξαμε τον πιο «καλό» σύμμαχο. Η υπεράσπιση της πατρίδας μας περνά μόνο μέσα από την αποφασιστικότητα του λαού μας να την υπερασπίσει και όχι μέσα από συμφωνίες με αυτούς που δεν αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα σε κανένα λαό.

Γι’ αυτούς τους λόγους συμμετέχουμε στην κινητοποίηση ενάντια στην υπογραφή της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις και σας καλούμε το Σάββατο 5 Οκτώβρη στις 12.00 στο Σύνταγμα.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                      Κώστας Σταυρόπουλος