Π.Μ.Σ.  pmu@pmu.gr

Κάτω τα χέρια από τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Αγώνας για Συλλογικές Συμβάσεις.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει στον γύψο το δικαίωμά μας να συμμετέχουμε στο Σωματείο μας, να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας πρέπει να πάρει αποφασιστική απάντηση από όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Η δημοκρατική λειτουργία των συνδικάτων για την οποία κόπτονται κυβέρνηση και εργοδότες δεν είναι ένα απλό τυπικό ζήτημα αλλά αφορά το εάν το σωματείο θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση και την διεκδίκηση των εργαζόμενων ή αντίθετα θα είναι υποταγμένο στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και εργοδοσίας, θα καλλιεργεί την ηττοπάθεια και την απογοήτευση και θα καλεί τους εργαζόμενους να χειροκροτούν κάθε φορά που θα παίρνουν ένα ψίχουλο-αντιστάθμισμα για την απώλεια δικαιωμάτων.

Σήμερα η νέα κυβέρνηση ΝΔ, φέρνει έναν νέο συνδικαλιστικό νόμο ο οποίος αποτελεί παρέμβαση στις σχέσεις του κάθε εργαζόμενου με το Σωματείο του. Δημιουργεί μια τεράστια βάση δεδομένων που περιέχει στοιχεία για το αν είναι κάποιος εργαζόμενος στο Σωματείο του, αν πληρώνει τακτικά τη συνδρομή του, αν συμμετέχει στις ΓΣ, τι ψηφίζει σε αυτές, ποιον επιλέγει σαν εκπρόσωπό του. Όλα αυτά τα στοιχεία θα είναι στη διάθεση του κράτους και της εργοδοσίας. Αξιοποιεί και επεκτείνει τον απεργοκτόνο νόμο Αχτσιόγλου της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όλη την βρώμικη προπαγάνδα ενάντια στα συνδικάτα που τον συνόδευε.

Η νέα επίθεση απέναντι στα συνδικάτα έρχεται σε μια περίοδο όπου στους εργασιακούς χώρους κυριαρχεί η τρομοκρατία, η λογική «δουλειά να ‘ναι κι ότι να ‘ναι». Η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να αξιοποιήσει τα υπαρκτά φαινόμενα διαφθοράς στην κορυφή του συνδικαλιστικού κινήματος, ειδικά στις ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και να εμφανιστεί ως «άγγελος κάθαρσης» κρύβοντας πως ακριβώς με αυτές τις ηγεσίες μοιράζονται κοινό όραμα, την υποταγή των συνδικάτων στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας. Γι’ αυτό η διορισμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν έβγαλε άχνα (ούτε πρόκειται να βγάλει) μπροστά στην νέα προκλητική παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως ακριβώς δεν είχε βγάλει άχνα ούτε για τον νόμο Αχτσιόγλου επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, επί της ουσίας επικροτούσαν με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών (Παναγόπουλος, Κιουτσούκης κλπ) πως «οι απεργίες είναι ξεπερασμένη μορφή αγώνα», χτυπώντας ευθέως τους εργαζόμενους που δίνουν την μάχη απέναντι στην επιθετικότητα της εργοδοσίας.

Αυτό που ενώνει όλες αυτές τις δυνάμεις (κυβερνήσεις, εργοδοσία, εργοδοτικό συνδικαλισμό) είναι η λεγόμενη ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό ο συνδικαλιστικός νόμος αποτελεί, όχι τυχαία, μέρος του αναπτυξιακού νόμου.  Πιο συγκεκριμένα βάζει νέα εμπόδια στην εφαρμογή των συμβάσεων που υπογράφουμε με την εργοδοσία, νομοθετώντας σα βασικό κριτήριο για την εφαρμογή τους την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης. Ήδη στο ελεύθερο επάγγελμα γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό όταν τις μέρες που το μαγαζί δεν έχει κόσμο το αφεντικό δε δίνει μεροκάματο. Τώρα ανοίγουν το δρόμο και για τους Δήμους που  έχουν οικονομικά προβλήματα για να μην εφαρμόζουν τη ΣΣΕ. Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια με την μαζική μας συμμετοχή στο Σωματείο και τους αγώνες μας.

Κάθε εργαζόμενος πρέπει να σκεφτεί πως με τα μέτρα αυτά επιχειρούν να «δέσουν τον γάιδαρό τους». Κυβέρνηση και εργοδοσία τρέμουν μπροστά στην ιδέα του μαζικού εργατικού κινήματος και προσπαθούν να προλάβουν.  Δείχνει την ουσία του συνθήματος «ανάπτυξη για όλους» της σημερινής κυβέρνησης (ή της «δίκαιης ανάπτυξης» της προηγούμενης κυβέρνησης) που υπόσχεται κέρδη επί κερδών για τους λίγους και νέα ασήκωτα βάρη για τους εργαζόμενους. Καλούμε κάθε εργαζόμενο να ξεπεράσει τους φόβους και τις αναστολές του και να έρθει να συμμετάσχει σήμερα στο σωματείο. Μόνο εκεί μπορούμε να συζητήσουμε και να οργανώσουμε την πάλη μας για όσα μας ανήκουν.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους  σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν τα συνδικάτα που συμμετέχουν στο Π.Α.ΜΕ. την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια και στην οργάνωση της απεργιακής απάντησης στην επιθετικότητα της κυβέρνησης.

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                  Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος     Κώστας Σταυρόπουλος