Π.Μ.Σ.  pmu@pmu.gr

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Υπουργός κ. Βρούτσης στα μουλωχτά ετοιμάζουν νέο χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας και στη λειτουργία των Σωματείων. Πατώντας πάνω στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της κ. Αχτσιόγλου προσπαθεί να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κήρυξη απεργίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού ετοιμάζουν ένα ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας που όλα τα μέλη του Σωματείου θα ψηφίζουν για την κήρυξη απεργίας από τους καναπέδες τους, από τα γραφεία προσωπικού κάθε επιχείρησης που θα τους πιέζει και όχι από τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου τους με αυτοπρόσωπη παρουσία και συμμετοχή στη διαδικασία. Αν αυτό ισχύσει σε ομοιοεπαγγελματικά Σωματεία όπως το δικό μας, ουσιαστικά καταργείται το Σωματείο και οι διαδικασίες του.

Μαζί με αυτούς τους «νεωτερισμούς» που έχουν ανάγκη οι εργοδότες, ο Υπουργός θέλει να επιβάλλει πλήρη έλεγχο του κράτους στα Συνδικάτα. Εξαγγέλλει τη δημιουργία ηλεκτρονικού Μητρώου όλων των Σωματείων υπό την εποπτεία του Υπουργείου και των κρατικών μηχανισμών.

Συνάδελφοι, το Σωματείο μας εδώ και δεκαετίες περιφρουρεί το Μητρώο μελών του από την εργοδοσία, από το κράτος, από διάφορες εταιρίες που θέλουν να το χρησιμοποιούν για εμπορικούς σκοπούς. Έχουμε επίσης την εμπειρία το πώς χρησιμοποιεί η εργοδοσία τις πληροφορίες για το ποιος εργαζόμενος συνδικαλίζεται για να τον αποκλείσει από τη δουλειά.

Τέτοιες αντιδραστικές αλλαγές δε θα τις επιτρέψουμε. Λέμε καθαρά στον κ. Βρούτση ότι δε θα είναι εύκολη υπόθεση για την κυβέρνησή του το φακέλωμα των Συνδικάτων και η κατάργηση της απεργίας. Η απεργία αποτελεί τη μαχητική απόφαση των εργαζομένων να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Δεν αποτελεί μια νομική παραχώρηση του κράτους.

Όσο και δύσκολη να έχει γίνει η απεργία στις μέρες μας με την ανεργία και την υποαπασχόληση στο επάγγελμα, έχουμε μπροστά μας σημαντικές μάχες για τη Σ.Σ.Ε. στα εστιατόρια και στα θέατρα που αυτό το όπλο πρέπει να βγει κάποια στιγμή από τη φαρέτρα μας.

Είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα σα Σωματείο να απαντήσουμε ακόμα και σε μια αιφνιδιαστική προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει για ψήφιση το συνδικαλιστικό νόμο.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                               Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                  Κώστας Σταυρόπουλος