Π.Μ.Σ.  pmu@pmu.gr

Λίγο μετά τις εκλογές, μερικές μέρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, στο μέσο του καλοκαιριού, οι εξελίξεις που έχουμε είναι σημαντικές. Ο Υπουργός Εργασίας που δεν είναι καινούργιος, αντίθετα έχει πλούσιο βιογραφικό, με επιτυχίες όπως η μείωση των μισθών κατά 22% και 32% για τους κάτω των 25 και η κλοπή εκατομμυρίων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία με το κούρεμα του PSI, ξαναχτύπησε με τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή. Εκμεταλλευόμενος τα βήματα που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην περιστολή του απεργιακού δικαιώματος, υποσχέθηκε στην εργοδοσία ηλεκτρονικό φακέλωμα Συνδικάτων, συνδικαλιστών. Ανήγγειλε την εφαρμογή του νόμου Αχτσιόγλου για την Απεργία με ηλεκτρονική ψηφοφορία όλων των εργαζομένων του κλάδου άσχετα αν είναι μέλη του Σωματείου. Υποσχέθηκε στη συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ στήριξη στη συμμετοχή νόθων και εργοδοτών στο Συνέδριό της.

Ετοιμάζει μεγαλύτερο χτύπημα στην Επιθεώρηση Εργασίας από την υποστελέχωση στην οποία την είχε καταδικάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αποκαλυπτικό ότι σήμερα υπάρχουν μόνο 250 Επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας στις μάχιμες υπηρεσίες πρώτης γραμμής για να καλύψουν τον έλεγχο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα. Ο κ. Βρούτσης παίρνει τη σκυτάλη από τους προηγούμενους προσπαθώντας να αποδείξει στο ΣΕΒ ότι είναι καλύτερος μαθητής και υπόσχεται ενσωμάτωση του ΣΕΠΕ στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εργασίας για να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο την Υπηρεσία.

Συνάδελφοι, οι παραπάνω εξαγγελίες δεν έρχονται από μόνες τους. Αποτελούν κατευθύνσεις που έχουν αποφασιστεί από τη δεκαετία του 90 από τα επιτελεία της ΕΕ και υλοποιούνται σταθερά από όλες τις κυβερνήσεις. Από τόσο παλιά έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενοικίασης εργαζομένων. Σήμερα αυτά τα δουλεμπορικά είναι η πιο συμφέρουσα λύση για τους εργοδότες. Έχουν διεισδύσει στις περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις, ακόμα και στο Δημόσιο τομέα. Εξασφαλίζουν εργασιακές σχέσεις με εξευτελιστικούς μισθούς με ανύπαρκτα δικαιώματα. Με αυτό τον τρόπο οι εργοδότες πετάνε από πάνω τους κάθε ευθύνη, κάθε υποχρέωση, ξεζουμίζοντας και κερδίζοντας ακόμα περισσότερα.

Αυτή η κατάσταση αρχίζει και εμφανίζεται και στο χώρο μας. Σε κάποια μαγαζιά οι εργοδότες δεν είναι οι μαγαζάτορες, αλλά κάποιες εταιρείες. Σε Μουσικά Σύνολα των Δήμων εργαζόμενοι προσλαμβάνονται από εταιρείες. Ακόμα και για μεμονωμένες συναυλίες σε Δήμους εμφανίζονται εταιρείες να προσλαμβάνουν αντί για τους Δήμους. Πολλές φορές αυτό φαίνεται σα λύση για τους μουσικούς που δεν έχουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα δρόμο που οδηγεί σε δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ημερών ο τραγικός θάνατος εργολαβικού καθαριστή που δούλευε σε εξωτερικούς χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας σε συνθήκες καύσωνα. Ο Διοικητής του νοσοκομείου δεν τον αναγνωρίζει ούτε σαν εργαζόμενο του νοσοκομείου. Άλλο παράδειγμα αυτών των ημερών οι συνεχόμενες 48ωρες Απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην κερδοφόρα εταιρεία ’Αφοι Βλάχου’ για την επαναπρόσληψη του εργολαβικού συναδέλφου τους Δ. Μέντη, Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ’Δικαιοσύνη’ έβγαλε παράνομη την Απεργία των εργαζομένων, αναγνωρίζοντας ότι ο απολυμένος δεν είναι εργαζόμενος της εταιρείας, παρ’ όλο που εργάζεται στην εταιρεία με το ίδιο ωράριο και τις συνθήκες που εργάζονται οι εργαζόμενοι της εταιρείας. Επίσης το δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα του εργοδότη να απολύει όποιον θέλει ακόμα και αν έχει τη συνδικαλιστική ιδιότητα και πρωταγωνιστεί στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Αυτό που δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο είναι το δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν για να συμπαρασταθούν στο συνάδελφό τους.

Σα Σωματείο παλεύουμε ενάντια στη βαρβαρότητα των ’δουλεμπορικών’ γραφείων ενοικίασης εργαζομένων.

Παλεύουμε αυτή η βαρβαρότητα να μην πατήσει πόδι και στο επάγγελμά μας.

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων εργολαβικών στο ΓΝΑ και στην εταιρεία ‘Αφοι Βλάχου’. Ζητάμε την άμεση επαναπρόσληψη του αγωνιστή συνδικαλιστή Δ. Μέντη.

Καλούμε όσους συναδέλφους μπορούν να στηρίξουν και οικονομικά τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στην εταιρεία ‘Αφοι Βλάχου’. (Για οποιαδήποτε προσφορά επικοινωνήστε με τα γραφεία του Σωματείου).

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                              Ο Γ. Γραμματέας

Β. Παρασκευόπουλος                 Κ. Σταυρόπουλος