Π.Μ.Σ.  pmu@pmu.gr

Με αφορμή την Ημέρα της Μουσικής, θα μοιραστεί ανακοίνωση στο κοινό του Ηρωδείου σήμερα 7 με 9 μ.μ. σε συναυλία της Συμφωνικής της Ε.Ρ.Τ.

Ανακοίνωση :

Σήμερα 21 Ιουνίου, ‘γιορτάζεται’ η Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής με πλήθος μουσικών εκδηλώσεων.

Εδώ και χρόνια ο Σύλλογός μας με αφορμή την επέτειο, με ανακοίνωσή του απευθύνεται σε κοινό και μουσικούς για να αναδείξει τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες μουσικοί στη χώρα μας αλλά και πολλά εκατομμύρια συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη την Τέχνη μας, αλλά η οικονομική τους κατάσταση περιορίζει την πρόσβασή τους σε αυτήν.

Η φετινή επέτειος συμπίπτει με το μέσο μιας παρατεταμένης εκλογικής περιόδου, που γίνεται αφορμή για μεγάλα λόγια και υποσχέσεις κυρίως από τα κόμματα που διεκδικούν την Κυβέρνηση.

Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη

Τα μεγάλα προβλήματα που χρόνια μας χτυπούν, όπως η ανεργία, η υποαπασχόληση, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τα ασφαλιστικά ζητήματα, η διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων σε πολιτιστικές υποδομές του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, η ανυπαρξία Δημόσιας και Δωρεάν Μουσικής Εκπαίδευσης, παραμένουν άλυτα παρά την εναλλαγή των Κυβερνήσεων και τις υποσχέσεις τους.

Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και η μεγάλη ανεργία στη χώρα μας, έχει ρίξει τα μεροκάματα, έχει καταργήσει τα ωράρια, και την ελάχιστη περίοδο εργασίας. Η μάχη που δίνουμε τον τελευταίο χρόνο για Συμβάσεις στα θέατρα έχει απέναντί της τους μεγάλους θεατρικούς επιχειρηματίες, το νομικό οπλοστάσιο με το οποίο τους έχουν εξοπλίσει όλες οι κυβερνήσεις και το Υπουργείο Εργασίας που κάνει ότι μπορεί για να τους βγάλει από τη δύσκολη θέση που τους φέρνουν οι κινητοποιήσεις μας.

Στην πράξη πέρα από τις διακηρύξεις και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονται τον καθορισμό των αμοιβών στο Δημόσιο με απόφαση του Υπουργού με κριτήριο τις δεσμεύσεις στην τρόικα για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Ενώ στον ιδιωτικό τομέα καθορίζουν τον κατώτατο μισθό πάλι με Υπουργική απόφαση με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματιών.

Έτσι αντιλαμβάνεται η «κυβέρνηση της αριστεράς» την έξοδο από τα μνημόνια και την επαναφορά των Σ.Σ.Ε. που τόσο έντονα προπαγανδίζει το τελευταίο διάστημα. Άλλωστε μετά την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον Αύγουστο θα παραμείνουν οι μνημονιακοί νόμοι που στέλνουν όλους τους καλλιτέχνες (πνευστούς, ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς νυχτερινών κέντρων, κ.α.) για σύνταξη μετά τα 67 τους χρόνια.

Αντίστοιχα στις πολιτιστικές υποδομές του ευρύτερου Δημοσίου (Μουσικά Σύνολα Δήμων, Ε.Ρ.Τ., κ.α.) οξύνονται τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια. Υποχρηματοδότηση, αδυναμία πρόσληψης προσωπικού τη στιγμή που υπάρχει αξιόλογο δυναμικό με σημαντικές σπουδές και διακρίσεις, που είναι άνεργοι ή υποαπασχλούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δεκάδες μουσικοί των Μουσικών Συνόλων της Ε.Ρ.Τ. που για πολλά χρόνια  εργάζονται με Συμβάσεις που προβλέπουν πληρωμή με τη συναυλία. Ήδη η Διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. δε βλέπει με καλό μάτι τον πλούσιο προγραμματισμό των Μουσικών της Συνόλων σκεφτόμενη ότι η πληρωμή των Συμβασιούχων ανεβάζει τα έξοδα της εταιρίας. Αυτός άλλωστε ήταν και ο κύριος λόγος που η Διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. και η κυβέρνηση αρνούνται να ικανοποιήσουν το δίκαιο αίτημα των μουσικών για εξομοίωση με το μισθολόγιο των Κρατικών Ορχηστρών.

Σήμερα παρ’ όλο που οι ανάγκες των εργαζομένων για Πολιτισμό έχουν αυξηθεί, έχουμε λιγότερα Μουσικά Σύνολα σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Το Κράτος αποσύρεται όλο και περισσότερο από την ευθύνη του να παρέχει πολιτισμό. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής που προώθησε και η Κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ αλλά και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αδυναμία λειτουργίας της «Καμεράτα» αλλά και η μη λειτουργία της «Ορχήστρας των Χρωμάτων» και της «Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής». Χαρακτηριστικό αυτής της εγκατάλειψης είναι ότι παρόλο που εργαζόμενοι της «Ορχήστρας των Χρωμάτων» κέρδισαν δικαστικά δεδουλευμένα που τους όφειλαν σήμερα δεν μπορούν να τα εισπράξουν.

Ίσως πολλοί από εσάς που διαβάζετε αυτή την ανακοίνωση να γνωρίζετε ότι η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει αποκλειστικά ιδιωτική Εκπαίδευση για την εκμάθηση μουσικών οργάνων.

Αντί οι προηγούμενες Κυβερνήσεις (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ), αλλά και η σημερινή (ΣΥΡΙΖΑ) να το λύσουν δημιουργώντας επιτέλους δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση (για την εκμάθηση μουσικών οργάνων) από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι το Πανεπιστήμιο, περνάνε αυτή την ευθύνη στις πλάτες των γονιών που τα παιδιά τους θέλουν να μάθουν ένα μουσικό όργανο. Συγκεκριμένα το Υπ. Παιδείας πριν ένα μήνα περίπου έφερε στα κρυφά για ψήφιση στη Βουλή το «Κρατικό Πιστοποιητικό Μουσικών Γνώσεων», λέγοντας ότι δεν έχει την ευθύνη της  εκπαίδευσης, αλλά μόνο την ευθύνη της πιστοποίησης αδιαφορώντας πως ο σπουδαστής την απέκτησε και με ποιο κόστος.

Τέλος, νιώθουμε ότι και εμείς σα μουσικοί δεν έχουμε ξεχωριστά προβλήματα και αγωνίες από τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινού που έρχεται για να παρακολουθήσει τις συναυλίες μας. Καταλαβαίνουμε ότι είναι όλο και πιο δύσκολο για μια οικογένεια σήμερα να πληρώσει ακόμα και ένα φθηνό εισιτήριο.

Μας ανησυχεί η λογική της ανταποδοτικότητας που αλλάζει το χαρακτήρα κοινωνικών δομών όπως τα διάφορα Μουσικά Σύνολα του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α., αλλά και των Δημοτικών Ωδείων που η μεγάλη τους πλειοψηφία λειτουργούν πλέον ως ανταποδοτικές υπηρεσίες με την προϋπόθεση ότι ο Δημοτικός προϋπολογισμός δε βάζει ούτε ένα ευρώ για τη λειτουργία τους και το κόστος της το παίρνουν στις πλάτες τους γονείς και καθηγητές.

Καλούμε όλους εσάς που δέχεστε ανάλογη επίθεση με μας, που βλέπετε τη δική σας κατάσταση διαβάζοντας τα προβλήματά μας, να αφήσετε την απογοήτευση και την ηττοπάθεια στην άκρη. Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τη ζωή που δικαιούμαστε από αυτούς που μας την κλέβουν.

Σε αυτό τον αγώνα καταλαβαίνουμε το σημαντικό ρόλο της Τέχνης μας. Μιας Τέχνης που δε θα στέκεται αδιάφορη στα μεγάλα κοινωνικά  ζητήματα, αλλά  δρα σαν καταλύτης, σαν εμπνευστής των δίκαιων αγώνων των καταπιεσμένων απέναντι στους καταπιεστές.

Ιούνιος 2019