Π.Μ.Σ. pmu@pmu.gr

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγες εβδομάδες έφερε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει εργόσημο για τους «περιστασιακά απασχολούμενους στη μουσική κάλυψη ιδιωτικών εκδηλώσεων και συνεστιάσεων που αμείβονται με την ώρα ή την ημέρα και δεν απασχολούνται ως υπαλληλικό προσωπικό εταιρίας ή ως μέλη εταιρίας». Αυτά προβλέπει το άρθρο 129 του ν. 4611/2019.

Το συγκεκριμένο άρθρο έρχεται να λύσει ένα υπαρκτό πρόβλημα για συναδέλφους που εργάζονται για γάμους και βαπτίσεις και είχαν προβλήματα να καλύψουν με ένσημα αυτή την εργασία τους.

Βέβαια αυτό το πρόβλημα ξεπερνιόταν στην πράξη με την πρόσληψη των μουσικών από το μαγαζί ή το catering που διοργανώνει κάθε φορά την εκδήλωση.

Μας προβληματίζει το ότι με το συγκεκριμένο νόμο ανοίγει και ένας διαφορετικός τρόπος ασφάλισης, το εργόσημο που προβλέπει χαμηλότερη ασφαλιστική εισφορά από το ένσημο του ΕΦΚΑ. Βέβαια το εργόσημο μετριέται και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για τη σύνταξη. Όμως οι συνάδελφοι που θα έχουν πολλά τέτοια ένσημα πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν θα μετρήσουν το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξής τους θα είναι αρκετά μικρότερο από το αν είχαν το ένσημο του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ).

Άλλο στοιχείο που μας προβληματίζει είναι ότι εδώ και καιρό εργοδότες (κυρίως Μουσικών Σκηνών) ζητούν να έχουν τη δυνατότητα να κολλούν εργόσημο. Ο συγκεκριμένος νόμος δεν τους δίνει τέτοια δυνατότητα, όμως καταλαβαίνουμε ότι ανοίγει ένα παράθυρο να το επιβάλλουν έμμεσα, με εκβιασμούς.

Τους παραπάνω φόβους μας ενισχύει το γεγονός ότι αυξάνεται η πίεση αρκετών εργοδοτών για εργασία χωρίς ασφάλιση. Σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων φαίνεται να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις κυρίως στις μουσικές σκηνές η παρακάτω πρακτική: βάζουν τους μουσικούς να υπογράψουν αίτηση εγγραφής σε συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα το οποίο φαίνεται να στήθηκε ακριβώς για να λειτουργήσει ως “νομικό παράθυρο” προκειμένου να μπορούν οι εργοδότες να αποφεύγουν την ασφάλιση των μουσικών. Καλούνται δηλαδή οι μουσικοί να γίνουν μέλη ενός πολιτικού φορέα του οποίου η δράση χτυπά ακριβώς το δικαίωμα τους στην ασφάλιση.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην υπογράφουν σε καμία περίπτωση τέτοια έντυπα. Αν οι εργοδότες για να τους εκβιάσουν τους λένε ότι δε θα παίξουν, να απευθύνονται στο Σωματείο.

Μας ανησυχεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε πολλά μικρά νυχτερινά μαγαζιά στο ζήτημα της ασφάλισης. Για εμάς σαν εργαζόμενους είναι μονόδρομος η διεκδίκηση των ενσήμων μας. Η κοινωνική ασφάλιση είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων. Όπως με τους αγώνες μας την κατακτήσαμε, πάλι με αυτούς θα την υπερασπισθούμε.

Ήδη είναι καθαρό ότι η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές θα ξανά ανοίξει το ασφαλιστικό με νέες περικοπές.

Για το ζήτημα του εργόσημου επιφυλασσόμαστε για μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ασφάλιση των μουσικών που εργάζονται σε ιδιωτικές εκδηλώσεις, πρόταση που δε θα ανοίγει νέα παράθυρα για τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, που δε θα κατηγοριοποιεί την ασφαλιστική κάλυψη της εργασίας μας.

Ειδικά σε μια περίοδο που κύριο αίτημα μικρής ή μεγάλης εργοδοσίας είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι επικίνδυνο να ανοίγει μια άλλη φτηνότερη κατηγορία ενσήμου στον κλάδο.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                   Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος            Κώστας Σταυρόπουλος