ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ν/σ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ

Η  Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή με διαδικασίες «fast track» σχέδιο νόμου που θεσμοθετεί το «Κρατικό Πιστοποιητικό Μουσικών Γνώσεων». Αυτή η «καινοτομία» της εντάσσεται σε ένα ευρύτερο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο «αρένα ανταγωνισμού» για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.Συγχρόνως το ν/σ είναι στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής πολιτικής που στόχο έχει τη μετατροπή της Εκπαιδευτικής διαδικασίας σε χώρο αγοράς προσόντων αποσυνδέοντας το Πτυχίο από το επαγγελματικό δικαίωμα. Αυτή την πολιτική εξειδικεύεται και στη μουσική με το λεγόμενο «Κρατικό Πιστοποιητικό Μουσικών Γνώσεων».Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η χαριστική βολή στο σύστημα μουσικής εκπαίδευσης στη χώρα μας το οποίο είχε ήδη μεγάλες αδυναμίες. Αρνείται την οργάνωση και θεσμοθέτηση Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης για τη μουσική από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι το Πανεπιστήμιο.

Μεταφέρει την ευθύνη αυτών των σπουδών ατομικά στους γονείς και τους σπουδαστές. Με λίγα λόγια το Υπουργείο Παιδείας που έχει την αποκλειστική ευθύνη  να καταρτίσει πρόγραμμα σπουδών για τη μουσική εκπαίδευση ,να βάλει κριτήρια για τη μεθοδολογία της διδασκαλίας με βάση την επιστημονική εμπειρία και γνώση ,σήμερα μας λέει ότι αυτά είναι δική μας ευθύνη. Δηλαδή ο κάθε σπουδαστής θα επιλέγει ένα Ωδείο ανάλογα με την τσέπη του, ή θα επιλέγει τα ιδιαίτερα μαθήματα με ένα δάσκαλο επιλογής του, ή θα «αυτομορφώνεται» με βάση τις δικές του αντιλήψεις. Το «ενιαίο» της εκπαίδευσης θα επιτυγχάνεται μόνο στην πιστοποίηση για την οποία μας κάνουν τη χάρη να είναι ισότιμη με ένα ΙΕΚ !!!

Με το ν/σ προωθείται ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης και εξευτελισμός των μέχρι σήμερα αποφοίτων με ένα νόμο.

Το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει από την αρχή ότι τα σχέδια του δε θα μπορούσαν να βρουν αποδοχή στη μουσική κοινότητα. Γι’ αυτό έφερε το σχέδιο νόμου στα κρυφά χωρίς καμία δημοσιότητα. Οι τραγικές προσπάθειες ελαχίστων μουσικών  να παίξουν το ρόλο του μηχανισμού στήριξης των Κυβερνητικών σχεδίων το μόνο που κατάφεραν είναι οι ίδιοι να εκτεθούν ανεπανόρθωτα.

Παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μην περάσει το «Κρατικό Πιστοποιητικό Μουσικής Εκπαίδευσης» διεκδικώντας :

  • Αναβάθμιση της αισθητικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Κατάργηση της δυνατότητας δεύτερης ανάθεσης στους εκπαιδευτικούς. Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών
  • Θεσμοθέτηση Δημόσιου και Δωρεάν συστήματος μουσικής εκπαίδευσης με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας που θα ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια και θα καταλήγει στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα:
  • Διευρυμένο δίκτυο εκπαιδευτικών μονάδων σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη, που θα λειτουργεί έξω από το σχολείο, αλλά σε σύνδεση με αυτό και θα στελεχώνεται με εκπαιδευτικό προσωπικό με πλήρη και σταθερή εργασιακή σχέση, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

–  Για τα μουσικά σχολεία το απολυτήριο να κατοχυρώνει συγκεκριμένο επίπεδο γνώσεων στη θεωρία, αλλά και στο όργανο.

– Δημόσιες Δωρεάν Ανώτατες σπουδές που να οδηγούν σε ανώτατο πτυχίο ως μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.

 

  • Μεταβατικές διατάξεις για όσους έχουν ήδη τίτλους και πτυχία από Ωδεία.
  • Σύνδεση του επαγγελματικού δικαιώματος με το πτυχίο. Απορρίπτουμε κάθε μηχανισμό πιστοποίησης που καταργεί, κατηγοριοποιεί και υποβαθμίζει τα πτυχία μας, που αποσυνδέει το πτυχίο από την ικανότητα και το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22/04/19 ΣΤΙΣ 18.30 μ.μ., ΜΕΡΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ν/σ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΓΟΝΕΙΣ, ΜΑΘΗΤΕΣ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ

 Προσυγκέντρωση : στη Παλιά Βουλή στις 6 μ.μ.

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ