Π.Μ.Σ. – Δημοσιεύματα για θεσμοθέτηση κρατικού πιστοποιητικού μουσικής επάρκειας

«Εκεί που μας χρώσταγαν μας ζητάνε και το βόδι»

Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών εμφανίζουν το Υπουργείο Παιδείας να επεξεργάζεται νόμο που θα θεσμοθετεί κρατικό πιστοποιητικό για τη μουσική επάρκεια. Αυτό θα αφορά απόφοιτους Μουσικών Σχολών και Ωδείων και θα είναι ισότιμο με μεταλυκειακή εκπαίδευση, δηλαδή με Ι.Ε.Κ. Η διάταξη που έχει δει το φως της δημοσιότητας προβλέπει μουσικές εξετάσεις στη θεωρία και την εκτέλεση μουσικού οργάνου. Επίσης προβλέπει και παράβολο που θα πληρώνει ο υποψήφιος. Σύμφωνα με πληροφορίες μας το Υπουργείο Παιδείας καλεί μουσικούς ζητώντας τους να στηρίξουν την καθιέρωση του πιστοποιητικού και ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης σύμφωνα με τις πληροφορίες μας έχει και μέλος του Προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος ( Π.Ο.Θ.Α.). Στους κύκλους των μουσικών που έχει διαρρεύσει αυτή η πληροφορία επικρατεί δικαιολογημένη αγανάκτηση. Όλοι γνωρίζουμε ότι στη χώρα μας η μουσική εκπαίδευση είναι αποκλειστικά ιδιωτική. Για να πάρει κάποιος ένα Τίτλο σπουδών χρειάζεται πάνω από 10 χρόνια σπουδών, που πληρώνει δίδακτρα, εξέταστρα, βιβλία, αγοράζει το όργανο του, καλύπτει τις επισκευές του, πληρώνει τα αναλώσιμα. Όλα αυτά υπό την εποπτεία και την αναγνώριση από το Υπουργείο Πολιτισμού που εποπτεύει και πιστοποιεί  τη λειτουργία των Ωδείων. Είναι προκλητικό σήμερα να έρχεται η κυβέρνηση και να ζητά από τους αποφοίτους αυτών των Σχολών μετά τόσα χρόνια σπουδών, μετά τόσα έξοδα να ξανά πληρώσουν για να πάρουν ένα αδιαβάθμητο πιστοποιητικό που θα τους ανοίξει την πόρτα της αγοράς εργασίας.

Γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη πρόθεση δεν αποτελεί μια άγαρμπη προσπάθεια ενός ακόμα Υπουργού Παιδείας που θέλει να κάνει άλλη μια «επανάσταση» στο χώρο της εκπαίδευσης. Γνωρίζουμε ότι η δημιουργία μιας βιομηχανίας πιστοποιήσεων δεξιοτήτων αποτελεί κεντρική κατεύθυνση της εκπαιδευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια πολιτική που προσπαθεί να δημιουργήσει μια ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Εμπόδιο σ’ αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η εκπαίδευση με στόχο τη σφαιρική γνώση και το Πανεπιστημιακό Πτυχίο που θα αποτελεί το όχημα που θα οδηγεί στην επαγγελματική επάρκεια. Θέλουν να βάλουν στη θέση τους ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που θα προσφέρει δεξιότητες που θα προσαρμόζονται συνεχώς από τις ανάγκες της αγοράς μέσω της «διά βίου μάθησης» και θα οδηγούν στη διά βίου πιστοποίηση, με το αζημίωτο.

Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η οργή των συναδέλφων μας γι’ αυτή την εξέλιξη. Τους καλούμε να μετατρέψουν την οργή σε πείσμα που θα διεκδικήσει Δημόσια και Δωρεάν μουσική εκπαίδευση που θα ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια με ευθύνη του Υπ. Παιδείας και θα οδηγεί στο Πανεπιστήμιο για όσους το επιλέξουν και έχουν τις δυνατότητες.

Συγχρόνως απαιτούμε την αναβάθμιση της αισθητικής αγωγής στο υποχρεωτικό Σχολείο. Είμαστε αντίθετοι στην μείωση των ωρών και τη δυνατότητα «δεύτερης ανάθεσης» που τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδόν καταργήσει την αισθητική αγωγή στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Απαιτούμε το Υπουργείο Παιδείας να ανοίξει τα χαρτιά του στο θέμα της Καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, να απαντήσει στα αιτήματά μας και να ματαιώσει κάθε προσπάθεια για να φέρει το «κρατικό πιστοποιητικό» μουσικής επάρκειας στη Βουλή για ψήφιση.

 Καλούμε σε κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 18 Απριλίου και ώρα 11.00 π.μ.  

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                        Κώστας Σταυρόπουλος