Π.Μ.Σ. (pmu@pmu.gr)

Συνάδελφοι,

Ξεκινάει σήμερα σε τουριστικό θέρετρο της Καλαμάτας το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Το Συνέδριο αυτό και οι διαδικασίες που προηγήθηκαν αποτελούν μια από τις πιο μαύρες στιγμές στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος. Θα μείνει στην ιστορία ως το Συνέδριο στο οποίο οι εργοδότες επέβαλλαν τους εαυτούς τους ως εκπροσώπους των εργαζόμενων.  Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ), της ΝΔ (ΔΑΚΕ) και του ΣΥΡΙΖΑ (ΜΕΤΑ/ομάδα Βασιλόπουλου) εδώ και δεκαετίες έχουν σβήσει από το λεξιλόγιό τους την ταξική πάλη, πρωτοστατούν στον κοινωνικό διάλογο, χύνουν το δηλητήριο της ταξικής συνεργασίας την στιγμή που η μεγάλη εργοδοσία εμφανίζεται πιο επιθετική από ποτέ.

Το περιστατικό που αποκάλυψε πριν λίγες μέρες ο “Ριζοσπάστης”, με την διευθύντρια των MyMarket να παροτρύνει του εργαζόμενους της επιχείρησης να είναι χαμογελαστοί και να λένε και ευχαριστώ επειδή πληρώνονται στην ώρα τους και επειδή ο μισθός των 300 ευρώ το μήνα “σε σχέση με το 0 είναι 300% καλύτερα”(!!!) δείχνει πως η απληστία της εργοδοσίας δυναμώνει ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, της πολιτικής που στηρίζει και η ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Η ίδια η ΓΣΕΕ, εδώ και δυο δεκαετίες έχει σταδιακά μετατραπεί σε μηχανισμό διαφθοράς των εργαζόμενων και ειδικότερα του συνδικαλιστικού κινήματος. Συμμετέχει ενεργά στην χάραξη της περιβόητης “Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την Απασχόληση”, δηλαδή της πολιτικής που έχει οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες τους εργαζόμενους στην χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Διαχειρίζεται χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από αυτά που προέρχονται από την στυγνή εκμετάλλευση των εργαζόμενων της Ε.Ε. και κατευθύνονται στην εξαγορά, την διαφθορά του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τα στελέχη της ΓΣΕΕ ζούνε με όρους που ταιριάζουν σε στελέχη πολυεθνικών και όχι σε αγωνιστές του εργατικού κινήματος. Απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς και διάφορα φανερά και κρυφά προνόμια από την διαπλοκή τους με την μεγάλη εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν καμία σχέση με την ζωή του εργάτη, του υπάλληλου, δεν γνωρίζουν τον φόβο της ανεργίας, της απληρωσιάς. Αυτούς δεν τους πιέζει κανένας μηχανισμός της εργοδοσίας να είναι χαμογελαστοί γιατί οι εργοδότες είναι φίλοι τους και συνομιλητές τους. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς, σε μια πορεία έγιναν οι ίδιοι εργοδότες, όπως ο ανεκδιήγητος Καραγεωργόπουλος, γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Αυτός που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και μάλιστα ως επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτης της εταιρείας ενοικίασης εργαζόμενων “Πήγασος/Fortuna Gaming”. Δηλαδή είναι ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των …υπαλλήλων του! Απέναντι σε ποιόν; Ρητορικό το ερώτημα…

Αυτός ο μηχανισμός, το καρκίνωμα που λέγεται εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός δημιουργεί αποστήματα σε όλο το σώμα του εργατικού κινήματος. Μάλιστα, με λεφτά από τα Ευρωπαϊκά Κονδύλια που διαχειρίζεται, έστησε την Ακαδημία Εργατικών Στελεχών, η οποία εκπαιδεύει τους αυριανούς κήρυκες της ταξικής συνεργασίας, των “μοντέρνων” αντιλήψεων για κατάργηση παρωχημένων μορφών πάλης όπως η απεργία…

Σήμερα, μπροστά στα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ, η ηγεσία της ΓΣΕΕ τιμάει αυτή την επέτειο με τον δικό της τρόπο. Με ένα όργιο νοθείας, με ένα εκλογικό σώμα διαμορφωμένο από σωματεία και ομοσπονδίες που είτε είναι εντελώς ανύπαρκτες, είτε ακόμα χειρότερα καθοδηγούνται απευθείας από τους μηχανισμούς της εργοδοσίας. Κραυγαλέο παράδειγμα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η μεγαλύτερη Ομοσπονδία στη δύναμη της ΓΣΕΕ, όπου διευθυντικά στελέχη μεγάλων ασφαλιστικών και ναυτιλιακών εταιρειών, σούπερ μάρκετ κλπ, καθοδηγούν απροκάλυπτα τις εκλογικές διαδικασίες ώστε να εκλεγούν οι ίδιοι εκπρόσωποι των εργαζόμενων και αντιπρόσωποι στο Συνέδριο της ΟΙΥΕ και της ΓΣΕΕ. Για την επιβολή αυτής της πρωτοφανούς διαδικασίας κινητοποιήθηκαν όλοι οι φανεροί και κρυφοί μηχανισμοί του κράτους και της εργοδοσίας: από τους δικαστικούς αντιπροσώπους που επικύρωσαν την πλήρη καταπάτηση του συνδικαλιστικού νόμου, από τις δυνάμεις καταστολής (Αστυνομία, ΜΑΤ, ασφαλίτες, μέχρι και η ΟΠΚΕ επιστρατεύτηκε για την περιφρούρηση της νοθείας  στο συνέδριο του Ε.Κ. Πιερίας) που περιφρουρούσαν τους αυτουργούς της νοθείας από τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν, μέχρι την επιστράτευση ποινικών, ανθρώπων του οργανωμένου εγκλήματος στην αποτυχημένη απόπειρα της ηγεσίας της ΟΙΥΕ να νομιμοποιήσει τους φυτευτούς της εργοδοσίας στα Σωματεία και στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Η επιλογή της ΓΣΕΕ να πραγματοποιήσει το συνέδριο της Ομοσπονδίας σε ένα πανάκριβο τουριστικό θέρετρο, σε ξενοδοχεία απλησίαστα για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων, δεν είναι τυχαία. Θέλουν και με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσουν πως το συνέδριο θα γίνει μακριά από τους εργαζόμενους, πως δεν θα τους χαλάσει την ατμόσφαιρα της ταξικής συνεργασίας το ταξικό εργατικό κίνημα.

Μπορούμε να ακυρώσουμε τα σχέδιά τους.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι από όλη την Ελλάδα θα διαδηλώσουν σήμερα στην πόλη της Καλαμάτας, έξω από τον χώρο του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ απαιτώντας το αυτονόητο “Έξω οι εργοδότες από τα Σωματεία”. Μαζί με τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ διαμηνύουμε στους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ πως συνέδριο με τους εργοδότες, με την προστασία των μπράβων και της αστυνομίας ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.

Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα μας, να πετάξουμε έξω από τις γραμμές μας τους εργοδότες και τα τσιράκια τους.

 Οργανωνόμαστε-παλεύουμε-διεκδικούμε το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ που απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων.

 Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γ. Γραμματέα

Βασίλης Παρασκευόπουλος                      Κώστας Σταυρόπουλος