Π.Μ.Σ.

Συνάδελφοι,

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ήταν προγραμματισμένο να γίνει το συνέδριο  της Ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων (Ο.Ι.Υ.Ε).

Με ευθύνη της διοίκησης της Ομοσπονδίας, και με πρωταγωνιστές τα συνδικαλιστικά στελέχη και μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ Βασιλόπουλο (ΣΥΡΙΖΑ) και Καραγεωργόπουλο (ΠΑΣΟΚ) έγινε μια πρωτοφανής απόπειρα να νομιμοποιηθούν άκρως εκφυλιστικές και αντιδημοκρατικές διαδικασίες οι οποίες αλλοίωναν βάναυσα την πραγματική εκπροσώπηση των εργαζόμενων του κλάδου:

  • σωματεία τα οποία στήνονταν μέσα σε ένα βράδυ και εμφάνιζαν ξαφνικά χιλιάδες ψηφίσαντα μέλη.
  • γνωστές αλυσίδες σουπερ-μάρκετ και ναυτιλιακές εταιρείες οργάνωναν την εκλογή διευθυντικών στελεχών, ακόμα και μετόχων τους στις διοικήσεις επιχειρησιακών σωματείων, την εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριο της Ο.Ι.Υ.Ε.
  • χιλιάδες εργαζόμενοι σύρθηκαν κυριολεκτικά από το αυτί να ψηφίσουν σε σωματεία για τα οποία δεν γνώριζαν καν πως υπάρχουν, με υπόδειξη της εργοδοσίας, με αυστηρό έλεγχο και απειλές ποινών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Φυσικά δεν πρόκειται για καινούρια φαινόμενα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Όλη η ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα, από τα πρώτα του βήματα προσφέρει πολλές αποδείξεις για την ωμή και απροκάλυπτη προσπάθεια κράτους και εργοδοσίας να τοποθετήσουν δικούς τους ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά στο συνδικαλιστικό κίνημα, προκειμένου να το ελέγχουν, να περνάει χωρίς αντιστάσεις η πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών.

Το καινούριο στοιχείο στην περίπτωση της Ο.Ι.Υ.Ε. είναι από την μια πλευρά το μέγεθος της νοθείας, της κατασκευής πλαστών αντιπροσώπων μέσα από διαδικασίες-μαϊμού, και από την άλλη το γεγονός πως πλέον οι εργοδότες δεν αρκούνται στο να τοποθετούν ανθρώπους τους στα Σωματεία, διεκδικούν να εκλεγούν οι ίδιοι απευθείας στα σωματεία. Έτσι είχαμε το πρωτοφανές στοιχείο να έχουν εκλεγεί σαν Αντιπρόσωποι των εργαζομένων στο Συνέδριο 400 διευθυντικά στελέχη  μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ υπάρχουν εκλεγμένοι οι οποίοι είναι μέλη του Συμβουλίου μετόχων επιχειρήσεων. Ο δε Καραγεωργόπουλος, ο οποίος απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη της ηγεσίας της Γ.Σ.Ε.Ε., δηλαδή των ομάδων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ/Βασιλόπουλου, εμφανίζεται ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος  εταιρείας που νοικιάζει εργαζόμενους στο Καζίνο του Ρίο.

Η τόσο βάναυση κακοποίηση των στοιχειωδών αρχών του συνδικαλιστικού κινήματος συνοδεύτηκε και από μια πρωτοφανή απόπειρα τρομοκράτησης των συνέδρων που αντιδρούσαν σε αυτό το όργιο. Έτσι την μέρα του Συνεδρίου είχαν πάρει από νωρίς θέση στο χώρο μπράβοι σε διατεταγμένη υπηρεσία, στοιχεία του κοινού ποινικού δικαίου, άνθρωποι της νύχτας, από αυτούς που χρησιμοποιούν οι επιχειρηματίες για τις βρωμοδουλειές τους. Αυτά τα υποκείμενα που βρίσκονταν εκεί υπό τις διαταγές της ηγεσίας της Ο.Ι.Υ.Ε. και προσωπικά του Καραγεωργόπουλου  κανονίζοντας ποιος θα μπει και ποιός όχι στο συνέδριο. Κάτω από την προστασία των φουσκωτών μπράβων της νύχτας η ηγεσία προσπάθησε να περάσει τις διαδικασίες νόθευσης του Συνεδρίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι έξω από κάθε διαδικασία μεγάλος αριθμός καρτών αντιπροσώπων είχε ήδη δοθεί από την προηγούμενη σε αντιπροσώπους χωρίς ταυτοποίησή τους. Μάλιστα τόλμησαν να χτυπήσουν τον συνάδελφο Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Π.Α.ΜΕ. και εκλεγμένο στο Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που αντέδρασε στις εκφυλιστικές διαδικασίες.

Η μαζική παρουσία των εργαζόμενων και των Σωματείων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ απαίτησε και τελικά επέβαλλε την απομάκρυνση των μπράβων από τον χώρο του Συνεδρίου. Κάποιοι από αυτούς βγήκαν κυριολεκτικά σηκωτοί από το χώρο ενώ αποδείχθηκε πως ένας από αυτούς είχε επάνω του περίστροφο και ρόπαλο. Όλα αυτά εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια αστυνομικής δύναμης που στάλθηκε στον χώρο όχι για να προστατέψει τις δημοκρατικές διαδικασίες αλλά για να προστατέψει την νοθεία της ομάδας Βασιλόπουλου-Καραγεωργόπουλου.

Τα γεγονότα αυτά αποτελούν μόνο ένα μέρος της συνολικότερης επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και που εντείνονται ενόψει του επερχόμενου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην πόλη της Καλαμάτας στις 14 Μάρτη. Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ/Βασιλόπουλος έστησαν όλο το προηγούμενο διάστημα μια πρωτοφανή σε έκταση και βάθος επιχείρηση νόθευσης των πραγματικών συσχετισμών με στόχο να διασφαλίσουν πως στο συνέδριο της ΓΣΕΕ δεν θα αμφισβητηθεί ο σημερινός κυβερνητικός-εργοδοτικός προσανατολισμός της.  Σε όλο αυτό το διάστημα οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. μέσα στα σωματεία αντιπάλεψαν αυτό τον σχεδιασμό, αποκάλυψαν πλατιά στους εργαζόμενους τις μεθοδεύσεις των εργοδοτικών, κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να ακυρώσουν αυτά τα σχέδια. Δεν φτάνει όμως αυτό. Είναι ανάγκη να καταδικαστεί μαζικά ο εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός από όλους τους εργαζόμενους. Να αποκαλυφθεί πως τόσο με το περιεχόμενο του όσο και με τις μορφές του υπηρετεί τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών.

Η επιλογή του Προεδρείου της Π.Ο.Θ.Α. να αποσιωπήσει τα πραγματικά γεγονότα και να διακινήσει, χωρίς ούτε καν σχολιασμό το Δελτίο Τύπου της πλειοψηφίας της Ο.Ι.Υ.Ε. δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Τους ενώνει το ίδιο πάθος για την εξυπηρέτηση των σχεδιασμών κυβέρνησης-εργοδοσίας. Από κοινού παλεύουν για τον εκφυλισμό των Σωματείων, για την εμπέδωση της λογικής πως τα προβλήματα των εργαζόμενων θα λυθούν από την «αριστερή» κυβέρνηση και την «υγιή επιχειρηματικότητα». Η σημερινή πλειοψηφία της Π.Ο.Θ.Α. οφείλει την ανάδειξή της σε αντίστοιχες αντιδημοκρατικές πρακτικές, σε βάναυση παραποίηση του πραγματικού συσχετισμού όπως αποτυπώνεται στις εκλογές των σωματείων του χώρου.

Καλούμε κάθε τίμιο εργαζόμενο που προβληματίζεται για τα φαινόμενα εκφυλισμού να πάρει θέση τώρα απέναντι σε αυτά. Να απαιτήσει άσχετα από το βαθμό συμφωνίας του μαζί μας να φύγουν έξω από τα συνδικάτα οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, οι μπράβοι τους ,η ασφάλεια και οι κυβερνητικοί ακόλουθοι.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                   Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος     Κώστας Σταυρόπουλος