Π.Μ.Σ.

Πολύς θόρυβος γίνεται το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το συγκεκριμένο μέτρο μάλιστα παρουσιάζεται ως πρώτο βήμα προς την επαναφορά στην «κανονικότητα», μια σκόπιμα θολή έκφραση η οποία θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως επιστροφή στα επίπεδα των μισθών προ Μνημονίων.

Η πραγματικότητα είναι πως όχι μόνο δεν πάμε σε βήμα-βήμα αποκατάσταση των μισθών αλλά αντίθετα ενεργοποιείται ο αντεργατικός νόμος Βρούτση που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ο οποίος ικανοποιεί μια βασική απαίτηση των δανειστών (Δ.Ν.Τ.-Ε.Ε.-Ε.Κ.Τ.) όσο και των εγχώριων εργοδοτικών ενώσεων (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, κλπ) την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την σύνδεση του κατώτατου μισθού με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Συνεπώς η αύξηση που δίνουν σήμερα για να χρυσώσουν το χάπι, ανοίγει τον δρόμο για μειώσεις διαρκείας, αφού οι δείκτες που καθορίζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας είναι τα κέρδη των επιχειρηματιών και όχι οι ανάγκες των εργαζόμενων.

Να θυμίσουμε σε όλους τους συνάδελφους πως το Σωματείο μας διεκδικεί επαναφορά της κλαδικής Σ.Σ.Ε. για τα νυχτερινά κέντρα, με τους μισθούς που προέβλεπε η τελευταία Σ.Σ.Ε. που υπογράψαμε. Μαζί με πάνω από 500 σωματεία καταθέσαμε στην κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα της Βουλής πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής σχέδιο νόμου για κατάργηση του νόμου Βρούτση και επαναφορά των Σ.Σ.Ε., σχέδιο το οποίο απορρίφθηκε από κυβέρνηση και αντιπολίτευση με εξαίρεση το ΚΚΕ.

Να θυμίσουμε επίσης πως στα νυχτερινά κέντρα υπογράφαμε Σ.Σ.Ε. μέχρι το 2010, που την κατάργησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με το 1ο Μνημόνιο. Μπορούμε να δούμε καθαρά πόσο γρήγορα κατρακύλησαν τα μεροκάματα αλλά και όλα τα δικαιώματά μας από τότε μέχρι σήμερα. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους εργαζόμενους με σύνθημα το σκίσιμο των Μνημονίων, σήμερα προχωράει στην πλήρη εφαρμογή τους, μονιμοποιεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν τα Μνημόνια 1 & 2 των προκατόχων της αλλά και το δικό της. Αυτό όχι μόνο δεν οδηγεί σε ανάκτηση των απωλειών όπως προπαγανδίζει η κυβέρνηση αλλά ανοίγει νέο γύρο επίθεσης, με στόχο να γίνουμε ακόμα πιο φτηνοί για εκμετάλλευση από τους εργοδότες.

Καμία εμπιστοσύνη στην κυβερνητική προπαγάνδα. Καμία αναμονή για θετικές εξελίξεις από αυτούς που εισπράττουν τα συγχαρητήρια των εκμεταλλευτών των εργαζόμενων. Οργανωνόμαστε-διεκδικούμε

  • Κατάργηση του αντεργατικού νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου. Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
  • Κατάργηση του υποκατώτατου (που αφορά τους νέους μέχρι 25 ετών), αλλά και όλων των ευέλικτων μορφών που οδηγούν μεγάλη μάζα συναδέλφων να πληρώνονται κάτω από τον κατώτατο.
  • Επαναφορά της Σ.Σ.Ε. για τα νυχτερινά κέντρα με τους όρους της τελευταίας Σ.Σ.Ε. που υπογράψαμε. Υπογραφή Σ.Σ.Ε. σε κάθε χώρο που δουλεύουν μουσικοί (Εκπαίδευση, Στούντιο, Τουρισμός, Θέατρα). Στηρίζουμε τον αγώνα του Σ.Ε.Η. για Σ.Σ.Ε. στις Θεατρικές Σκηνές της Αθήνας, καθώς και τον αγώνα των ηθοποιών του Κ.Θ.Β.Ε. για υπογραφή Σ.Σ.Ε.

Συνάδελφοι σας καλούμε να δείξετε εμπιστοσύνη στο δίκιο του αγώνα μας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, στο δικαίωμά μας να εξασκούμε την τέχνη μας και να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς από αυτή, σε μια κοινωνία όπου η Τέχνη δεν θα είναι προνόμιο για λίγους αλλά κοινωνικό δικαίωμα για τους εργαζόμενους που παράγουν όλο τον πλούτο.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                                  Κώστας Σταυρόπουλος