Π.Μ.Σ. ( pmu@pmu.gr )

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος χαιρετίζει τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες που για ακόμα μια φορά βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας το δικαίωμα να συνεχίσουν να δουλεύουν στη γη τους.

Χαιρετίζουμε τα εκατοντάδες μπλόκα που στήνονται από άκρη σε άκρη σε κάθε γωνιά της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής τους Επιτροπής. Οι αγρότες, μέσα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος κέρδισαν σημαντική πείρα, έμαθαν να μην ξεγελιούνται από τους διάφορους κυβερνητικούς τακτικισμούς, να περιφρουρούν τον αγώνα τους από διάφορους όψιμους “φίλους” που προσπαθούν να τους νουθετήσουν, να τους ξεγελάσουν, να τους διασπάσουν.

Σε κάθε φάση του αγώνα το κίνημα των αγροτών βγαίνει ακόμα πιο ενισχυμένο, ακόμα πιο ώριμο να αντιμετωπίσει την κυβερνητική συκοφαντία, τον κοινωνικό αυτοματισμό που καλλιεργούν τα ΜΜΕ, τους φασίστες της Χρυσής Αυγής που προσπαθούν να μπολιάσουν τον αγροτικό κόσμο με το δηλητήριο του φασισμού. Οι ίδιοι οι αγρότες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο πως αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να κριθεί μόνο από τους ίδιους αλλά συνδέεται συνολικότερα με την πάλη του λαού, των εργαζόμενων της νεολαίας απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αυτή την έννοια δεν είναι ένας αγώνας μέχρι τελικής πτώσης των αγροτών, αλλά αντίθετα ένας αγώνας που συνεχώς διευρύνει το περιεχόμενο του και τις κοινωνικές του συμμαχίες, εναλλάσσει τις μορφές του, βάζει στην άκρη τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού και διάσπασης, τις προβοκάτσιες, και επιμένει να δείχνει τον κύριο ένοχο, το επιχειρηματικό κέρδος και την πολιτική που το υπηρετεί.

Η συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου δίνει μια άνιση μάχη για την επιβίωσή της κόντρα στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που από την μια αυξάνει συνεχώς το κόστος παραγωγής, από την άλλη παραδίδει τους παραγωγούς δεμένους χειροπόδαρα στους εμπόρους που ληστεύουν κυριολεκτικά τον κόπο τους.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόστηκε με συνέπεια από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, εφαρμόζεται σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτή η πολιτική που πότε με το μαστίγιο της καταστολής και των αγροτοδικείων, και πότε με το καρότο των επιχορηγήσεων, ενισχύει την διαδικασία ξεκληρίσματος της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, την συγκέντρωση της γης στα χέρια λίγων μεγάλων αγροτών, την κυριαρχία των εμπόρων.

Πρόκειται για μια κυριολεκτικά εγκληματική πολιτική, όταν σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με το κλίμα της, με το έδαφος, τις δυνατότητες που προσφέρει για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ο λαός να πεινάει, οι αγρότες να μην μπορούν να ζήσουν, ο βιομηχανικός κλάδος της μεταποίησης να έχει συρρικνωθεί, και να κατακλύζονται τα ράφια των σούπερ μάρκετ από εισαγόμενα προϊόντα αμφίβολης προέλευσης που πολλές φορές αποδεικνύονται (εκ των υστέρων) ακατάλληλα έως επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που λένε οι ίδιοι οι αγρότες πως, ενώ εξαναγκάζονται να πουλήσουν σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, τα προϊόντα φτάνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε πολλαπλάσια τιμή, δείχνοντας ως αιτία το μονοπωλιακό κέρδος του κυκλώματος διανομής και εμπορίας των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρωτοτυπεί καθόλου όταν αντιμετωπίζει τους αγωνιζόμενους αγρότες στήνοντας νέα αγροτοδικεία, ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, προσπαθώντας να στρέψει τμήματα εργαζόμενων ενάντια στους αγρότες.

Δεν διδάχθηκε τίποτα από τις αποτυχίες των προηγούμενων κυβερνήσεων ή πιστεύει πως μπορεί να πετύχει εκεί που οι προηγούμενοι απέτυχαν, στο να κάμψει τους αγρότες, να τους εξαναγκάσει να σκύψουν το κεφάλι και να υποταχθούν στις αξιώσεις των εμπόρων.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση αυταρχισμού παραπέμπει σε δίκη συνδικαλιστές αγρότες, στελέχη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, στέλνοντας μήνυμα πυγμής απέναντι στους αγρότες. Η προσπάθεια αυτή ήδη πήρε απάντηση με ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των μπλόκων, με έκφραση αλληλεγγύης και στήριξης από εργατικά σωματεία, φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, άλλους κοινωνικούς φορείς. Ο αγώνας των αγροτών για την παραμονή τους στα χωράφια τους συναντιέται με τον αγώνα των εργαζόμενων για το δικαίωμα στην εργασία, συναντιέται με τον αγώνα των καλλιτεχνών για το δικαίωμα να εξασκούμε την Τέχνη μας και να ζούμε από αυτήν και για αυτήν.

Απέναντί μας είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων που στηρίζουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                      Κώστας Σταυρόπουλος