ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος στηρίζει τον αγώνα των ηθοποιών στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.) για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε. διεκδικούν αυτό που διεκδικούμε για κάθε εργαζόμενο, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ώστε να μπορούν να ζήσουν από την δουλειά τους.

Καταγγέλλουμε την άθλια συκοφαντία και την λάσπη ενάντια στον αγώνα των ηθοποιών από την πλευρά της κυβέρνησης, συκοφαντία η οποία βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε κρατικά και ιδιωτικά, φιλοκυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, αναπαράγεται και διακινείται στο Internet, στο FaceBook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορους πρόθυμους.

Η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να παρουσιάσει τους ηθοποιούς του Κ.Θ.Β.Ε. ως δήθεν ευνοημένους που έχουν παράλογες απαιτήσεις, επικαλούμενη την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων που δουλεύουν στο ελεύθερο (ιδιωτικό) θέατρο. Έχει το θράσος να παρουσιάζει την απόφαση για περικοπές στους μισθούς ως “μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης”. Αν νοιάζονται για την κοινωνική δικαιοσύνη γιατί δεν νομοθετούν αξιοπρεπείς μισθούς και όρους εργασίας στο Ελεύθερο Θέατρο αλλά ξηλώνουν τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς ακόμα και στα Κρατικά Θέατρα; Ποιος τους εμποδίζει να επαναφέρουν την υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ στα Θέατρα; Γιατί διατηρούν και επεκτείνουν το νομικό οπλοστάσιο που λύνει τα χέρια στους θεατρικούς επιχειρηματίες για να περνούν την ελαστική απασχόληση αμείβοντας τους πιο νέους καλλιτέχνες με μισθό 200 ευρώ ενώ το μεγαλύτερο μέρος των καλλιτεχνών δουλεύουν με βάση τον κατώτερο μισθό, χωρίς να πληρώνονται οι πρόβες, χωρίς να αναγνωρίζεται η δύσκολη και επίπονη ατομική και συλλογική προσπάθεια που απαιτεί η δουλειά του καλλιτέχνη;

Ειδικά τις τελευταίες μέρες, κυβερνητικά στελέχη με προεξάρχοντα τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κο Νεφελούδη επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση απέναντι στο Σωματείο Ηθοποιών αλλά και τους ηθοποιούς του Κ.Θ.Β.Ε., κάνοντας λόγο για “μειοψηφίες” που “δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των ηθοποιών” αλλά “κινούνται από ιδιοτελή κομματικά συμφέροντα”. Μια βρώμικη προπαγάνδα που διαψεύδεται από το γεγονός πως όλες οι στάσεις εργασίας και η απεργία που κήρυξε το Σ.Ε.Η. στο Κ.Θ.Β.Ε. ψηφίστηκε από τους ίδιους τους ηθοποιούς του Κ.Θ.Β.Ε. με μυστική ψηφοφορία και καθολική συμμετοχή τόσο στην ψηφοφορία όσο και στην απεργία.

Η λύσσα με την οποία καταφέρεται η κυβέρνηση ενάντια στον αγώνα των ηθοποιών του Κ.Θ.Β.Ε. δείχνει πόσο υποκριτικές ήταν οι διακηρύξεις περί “τέλους των Μνημονίων”, “επιστροφής στην κανονικότητα”, επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας”. Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να επαναφέρει την Σ.Σ.Ε. στο ελεύθερο Θέατρο αλλά ξηλώνει και τις Συμβάσεις στα Κρατικά Θέατρα (στο Εθνικό αρνούνται να εφαρμόσουν την Σ.Σ.Ε. που κάτω από την πίεση του Κλάδου υπέγραψαν). Η μόνη κανονικότητα που γνωρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτή που γνώριζαν και οι προκάτοχοί της, να δουλεύουμε χωρίς κανένα δικαίωμα, με μισθούς πείνας για να κερδίζει μια χούφτα επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αρωγή της κυβερνητικής εκστρατείας συκοφαντίας έρχονται διάφοροι πρόθυμοι οι οποίοι ενώ δεν τσιγκουνεύονται λόγια συμπάθειας για την δύσκολη ζωή και τις στερήσεις των ηθοποιών, αποκαλύπτονται από την εχθρική τους στάση απέναντι στον δίκαιο αγώνα για δουλειά με δικαιώματα, αναμασώντας την κυβερνητική προπαγάνδα ακόμα και στις φράσεις, πως “ξεπερνούν τα όρια”, “στρέφονται ενάντια στο δημόσιο συμφέρον”, είναι “κομματικά υποκινούμενοι” κλπ. Τέτοιοι “φίλοι” των εργαζόμενων ευδοκιμούν στα διάφορα Υπουργεία, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και μέσα στα ίδια τα Σωματεία. Συγκροτούν παρατάξεις κάποτε διαφημίζοντας την (κυβερνητική) αριστεροσύνη τους, ενίοτε ως “ακομμάτιστοι” (εκεί που έχουν εκτεθεί και “δεν τους παίρνει”), πάντοτε όμως με γραμμή στήριξης της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, της επίθεσης με κάθε μέσο απέναντι στα Σωματεία και στην αγωνιστική γραμμή τους. Τέτοιες δυνάμεις και την δράση τους την ζήσαμε και στον Π.Μ.Σ. αλλά και στο Σ.Ε.Η. όταν πάλευαν κυριολεκτικά για την αποσυσπείρωση των σωματείων, καλώντας σε αποχή από τις εκλογές. Αυτές οι δυνάμεις συγκροτούν και στηρίζουν το προεδρείο της Π.Ο.Θ.Α., το οποίο συζητάει με κυβέρνηση και εργοδότες κρυφά από τους εργαζόμενους και τα Σωματεία τους, συμμετέχει ενεργά στον κυβερνητικό σχεδιασμό για υπονόμευση του αγώνα των ηθοποιών.

Ο αγώνας των ηθοποιών του Κ.Θ.Β.Ε. και του Σ.Ε.Η. μας αφορά όλους. Ζητάμε, όχι μόνο για το Κ.Θ.Β.Ε. αλλά για κάθε Θέατρο αλλά και συνολικά κάθε χώρο που εργάζονται οι συνάδελφοι μας ηθοποιοί και μουσικοί ως μισθωτοί, να υπάρχει και να εφαρμόζεται Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αυτός ο αγώνας δεν αφορά ένα στενό οικονομικό αίτημα μιας μειοψηφίας που δήθεν βρίσκεται σε σύγκρουση με το δημόσιο συμφέρον όπως ισχυρίζονται τα κυβερνητικά στελέχη. Αφορά το δικαίωμα όλων των καλλιτεχνών να δουλεύουν και να εξελίσσουν διαρκώς την τέχνη τους, αφορά τελικά το ίδιο το περιεχόμενο της Τέχνης. Διεκδικούμε Τέχνη που δεν θα έχει στόχο την παραγωγή κέρδους αλλά την πνευματική καλλιέργεια του λαού, που ενώ παράγει όλες τις αξίες του έχουν αρπάξει και το ψωμί και τον κρατάνε μακριά από την Τέχνη. Το δικαίωμα του λαού στην Τέχνη, συναντιέται με το δικαίωμα του καλλιτέχνη στην εργασία στην πάλη ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε. που μετατρέπει την Τέχνη σε εμπόρευμα στα χέρια ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σ.Ε.Η. για την χθεσινή συνάντηση στο Υπ. Πολιτισμού.

ΝΕΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ!

Σε ένα πανηγύρι στημένο από την κυβέρνηση βρέθηκε σήμερα το Σωματείο Ηθοποιών και οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ στο ραντεβού που είχαμε με το ΥΠΠΟ, μετά από 4 μήνες συνεχών οχλήσεων από την πλευρά του Σωματείου και ενώ οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ βρίσκονται πάνω από ένα μήνα σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση.Η Υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε χωρίς να μας ενημερώσει να οργανώσει ένα “debate” καλώντας το Υπ. Εργασίας , την εργοδοσία του ΚΘΒΕ και δημοσιογράφους στα πλαίσια της “διαφάνειας και διαύγειας” αλλά και την “ενηλικίωση της κοινωνίας” ενώ απαγόρευσε την είσοδο στους εργαζόμενους ηθοποιούς που διαμαρτύρονταν απ’ έξω. Αυτή είναι η αντίληψή τους για το διάλογο. Ένα επικοινωνιακό τηλεοπτικό σόου που αποκλείει τους εργαζόμενους.Τα επιχειρήματά τους ήταν ιδιαίτερα!!!! Μας είπαν:δια στόματος του κου Νεφελούδη (Γεν. Γραμματέας Υπ. Εργασίας): “είστε χαζοί και αμόρφωτοι!”

δια στόματος της κας Ζορμπά (Υπουργός Πολιτισμού!) “ ζητάτε παντεσπάνι!” και “η πρότασή μας είναι αυτή γιατί αλλιώς υπάρχουν και χειρότερα”

δια στόματος του κου Αρη Στυλιανού (Πρόεδρος ΔΣ του ΚΘΒΕ) “θαυμάζω την υποκριτική σας δεινότητα”

Ήταν λοιπόν εξαρχής φανερή η πρόθεση της Κυβέρνησης για μια ακόμη φορά χέρι με χέρι με την εργοδοσία. Για μια ακόμη φορά καμία απάντηση, καμιά προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ζήτημα, για μια ακόμη φορά κλειστές οι πόρτες στους εργαζόμενους.Ρωτάμε τους κους Αναστασάκη και Στυλιανού: Αυτή είναι η γνώμη που έχουν για τους ηθοποιούς του θεάτρου που διοικούν; Ότι είναι αμόρφωτοι και χαζοί; Γι’ αυτό μας προτείνουν με 2 προτάσεις απλά να υπογράψουμε κάτι που θα εξασφαλίσει μια νίκη τους ενάντια στους ηθοποιούς στο δικαστήριο;Ρωτάμε την Υπουργό Πολιτισμού: Αυτό είναι το ενδιαφέρον για το Κρατικό θέατρο της χώρας και τη λειτουργία του; Μετά από 1 μήνα κινητοποιήσεων το συμπέρασμά της είναι ότι οι ηθοποιοί ζητούν παντεσπάνι; Τελικά ποιανού είναι ο ρόλος της Μαρίας Αντουανέτας σ’ αυτή την ιστορία;Και τελικά γιατί δέχτηκε το ραντεβού; Για να επαναλάβει η Διοίκηση τις προτάσεις που έχουν ήδη καταψηφιστεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των ηθοποιών και που έχει αποδειχτεί με κάθε τρόπο (ακόμη και από τις δικές τους υπηρεσίες) ότι δεν συνιστούν ουσιαστικά Σύμβαση Εργασίας;

Απαιτούμε το υπουργείο πολιτισμού να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι σ’ ένα κλειστό θέατρο, απέναντι στις ζωές των εργαζόμενων ηθοποιών.

Να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι σ’ έναν πολιτισμό που μαραζώνει και στους ανθρώπους του που δεν μπορούν να επιβιώσουν απ’ αυτόν.

Ο αγώνας των ηθοποιών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους είναι ένας αγώνας για την τέχνη. Ένας αγώνας που θα κερδηθεί, γιατί είναι ένας αγώνας δίκαιος.

Για το ΔΣ του ΣΕΗ

Ο Πρόεδρος                                                         Η Γεν. Γραμματέας

Δημήτρης Αντωνιάδης                                                 Ήρα Ρόκου