Π.Μ.Σ. pmu@pmu.gr

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καλεί όλους τους συνάδελφους

  • Δευτέρα 21/1 ώρα 12.00 στην Συνέντευξη Τύπου που οργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στο Εθνικό Θέατρο, στην αίθουσα του ισογείου «ΡΕΞ» (Πανεπιστημίου 48) σε σχέση με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των θεάτρων
  • Τρίτη 22/1 ώρα 16.30 σε κινητοποίηση στο Υπουργείο Πολιτισμού

Καλούμε όλους τους συνάδελφους να ενημερωθούν για την εξέλιξη στον αγώνα που δίνει από κοινού ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος με το Σωματείο Ηθοποιών για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των θεάτρων. Συνάδελφοι, ο μέχρι τώρα αγώνας των σωματείων μας, έχει ανοίξει την συζήτηση στον κλάδο για την ανάγκη να δουλεύουν οι εργαζόμενοι με Συλλογική Σύμβαση. Παλεύουμε για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για αξιοπρεπείς μισθούς έχοντας απέναντί μας ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό πλαίσιο, μειώνουν συνεχώς τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα προκειμένου να αυξάνουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους. Σήμερα η κυβέρνηση, αφού προπαγάνδισε το «Τέλος των Μνημονίων» και την «επιστροφή των Συλλογικών Συμβάσεων», θέτει σαν βάση συζήτησης για τον Κλάδο του Θεάτρου τους όρους των επιχειρηματιών δηλαδή, μια σύμβαση που θα δίνει κάποια ψίχουλα πάνω στον κατώτατο μισθό. Σε αυτή την προσπάθεια έχει την απροκάλυπτη στήριξη της πλειοψηφίας της ΠΟΘΑ η οποία προσπαθεί να μπει σφήνα στον αγώνα των σωματείων μας, να μας παρακάμψει και να διαπραγματευτεί αυτή με τους εργοδότες τους όρους της Σ.Σ.Ε. ακόμα και για τους ηθοποιούς και για τους μουσικούς. Οι προτάσεις της είναι αντίθετες προς τα συμφέροντα των εργαζόμενων αφού συμμερίζονται την αντίληψη της κυβέρνησης πως πρώτα πρέπει να διασφαλίζεται το κέρδος του επιχειρηματία.

Συνάδελφοι όλοι εσείς που δουλεύετε στις ορχήστρες, στα Δημοτικά και Ιδιωτικά Ωδεία, στα νυχτερινά μαγαζιά, γνωρίζετε πως το κέρδος του επιχειρηματία περνάει κυριολεκτικά επάνω από τις ζωές μας είτε με άμεσο τρόπο είτε μέσα από μνημονιακές δεσμεύσεις που μειώνουν μισθούς, δικαιώματα, καταργούν Συλλογικές Συμβάσεις. Μέσα σε λίγα χρόνια από την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης για τα νυχτερινά κέντρα, τα μεροκάματα των μουσικών έχουν κατρακυλήσει στον πάτο, ενώ μαζί καταργούνται και μια σειρά θεσμικά δικαιώματα, όπως η σεζόν, το ωράριο, η πληρωμένη πρόβα.

Σήμερα ακόμα και στα Κρατικά Σύνολα (ΚΟΑ, Λυρική), στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, του Δήμου Αθηναίων εργάζονται όλο και περισσότεροι μουσικοί χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα. Στην εκπαίδευση, η τεράστια πλειοψηφία των μουσικών δουλεύουν για φιλοδωρήματα. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να πάει παραπέρα. Είναι δική μας υπόθεση να ανατραπεί. Η υπόθεση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αφορά κάθε συνάδελφο. Είναι δικαίωμά μας και ταυτόχρονα υποχρέωσή μας απέναντι στον εαυτό μας και στους συναδέλφους μας να παλέψουμε για τα δικαιώματα του κλάδου, για να μπορεί ο κάθε συνάδελφος να ζει αξιοπρεπώς από την δουλειά του.

Ο δρόμος για την κατάκτηση των δικαιωμάτων μας δεν περνάει μέσα από την κερδοφορία του επιχειρηματία αλλά από την σύγκρουση μαζί του. Περνάει από την σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά του. Μέσα από την οργανωμένη πάλη του Σωματείου, από την απομόνωση όσων φέρνουν την λογική του κοινωνικού εταιρισμού μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα όπως κάνει η πλειοψηφία της ΠΟΘΑ.

 Όλοι στην Συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 21/1 και

στην κινητοποίηση στο Υπ. Πολιτισμού την Τρίτη 22/1

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                     Κώστας Σταυρόπουλος

Ακολουθεί συνημμένη η ανακοίνωση-κάλεσμα του ΣΕΗ

http://www.sei.gr/kalesma-stin-sinedefksi-tipou-gia-tis-sse-kai-stin-kinitopoiisi-sto-yp-politismou-anakoinosi-sxetika-me-tin-trimeri-sinantisi-tis-defteras-4913/