Π.Μ.Σ. (pmu@pmu.gr)

Σύσκεψη 10 Γενάρη στις 12 π.μ. στα γραφεία μας (Σαπφούς 10)

Το κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, βρίσκει τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών σε αδυναμία να προστατεύσουν το σπίτι τους από το κρύο και την υγρασία. Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος και των υπόλοιπων ενεργειακών πηγών οδηγεί σε περιορισμό της οικιακής κατανάλωσης με επιπτώσεις στη ποιότητα ζωής αλλά και στην υγεία των εργαζόμενων και των οικογενειών τους. Ολόκληρες περιοχές της Αττικής υποδέχονται το κύμα παγωνιάς χωρίς μια στάλα πετρέλαιο στον καυστήρα, οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και αρρώστους μένουν μέσα στο κρύο και την υγρασία. Χιλιάδες σπίτια δεν μπορούν να βάλουν ούτε μια σόμπα αφού βρίσκονται χωρίς ρεύμα, λόγω του εισπρακτικού σαφάρι που έχει εξαπολύσει η ΔΕΗ σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.

Η προσπάθεια του κόσμου να βρει όπως-όπως μια λύση για να μπαλώσει το πρόβλημα, με καύση ακατάλληλων έως και επικίνδυνων υλικών, έχει οδηγήσει σε αρκετές τραγωδίες με θύματα ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, κυρίως ανάμεσα σε άνεργους-χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Επίσης εντείνεται το φαινόμενο της αιθαλομίχλης με σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και στο περιβάλλον.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα το 2018, στον πρώτο χειμώνα μετά την περιβόητη «έξοδο από τα μνημόνια», στην Ελλάδα της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, στην Ελλάδα που διεκδικεί να αναδειχθεί (εκτός των άλλων) και σε ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, με τεράστια ενεργειακά αποθέματα που αντί μα πηγαίνουν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών παραδίδονται για εκμετάλλευση σε ενεργειακούς κολοσσούς για να βγάζουν αμύθητα κέρδη ενώ ο κόσμος ξεπαγιάζει.

Η κακοκαιρία μπορεί να είναι ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο, όμως η αδυναμία των εργαζόμενων να εξασφαλίσουν τα σπίτια τους από το κρύο και την υγρασία είναι αποτέλεσμα ακραίας πολιτικής. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην ουσία απελευθέρωσε το κόστος της ενέργειας για τα λαϊκά νοικοκυριά και μαζί και τα κέρδη των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε. και των υπόλοιπων μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην παροχή ενέργειας. Πρέπει να θυμίσουμε πως ενώ το κόστος της οικιακής κατανάλωσης τραβάει την ανηφόρα, αντίθετα οι επιχειρηματικοί όμιλοι (μεγάλες βιομηχανίες, ναυτιλία κλπ) παίρνουν ρεύμα και πετρέλαιο σε ειδικές τιμές και αφορολόγητο! Οι συνάδελφοι που αγωνιούν πως θα προστατεύσουν τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους από την υγρασία, που δεν έχουν πρόσβαση στο πετρέλαιο θέρμανσης, που ζουν με κομμένο το ρεύμα ή με την απειλή της διακοπής πρέπει να γνωρίζουν πως οι εφοπλιστές με νόμο του κράτους κινούν τα καράβια τους με αφορολόγητο πετρέλαιο, πληρώνοντας 40 λεπτά το λίτρο. Πρέπει να γνωρίζουν πως η ΔΕΗ, πάλι με νόμο του κράτους δίνει τσάμπα ρεύμα στις μεγάλες επιχειρήσεις και το κόστος το επιμερίζει στις οικιακές καταναλώσεις.

Δεν αποδεχόμαστε την κανονικότητα της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Οργανωνόμαστε-διεκδικούμε άμεσα μέτρα για την στήριξη των εργαζόμενων, των ανέργων και των οικογενειών τους. Να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα από το κρύο, την παγωνιά.

Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για όλες τις οικογένειες που αδυνατούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους. Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε βάρος λαϊκών οικογενειών. Να επανασυνδεθεί τώρα το ρεύμα σε όλα τα σπίτια. Με ευθύνη του κράτους να μην μείνει κανένα σπίτι χωρίς επαρκή μέσα θέρμανσης.

Γνωρίζουμε πως ανοίγουμε ένα δίκαιο αίτημα το οποίο έχει μεγάλο βάθος. Είναι όμως ανάγκη άμεσα να σταθούμε έμπρακτα δίπλα σε κάθε συνάδελφο που υποφέρει, να απαιτήσουμε λύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο προσανατολιζόμαστε σε οργάνωση κινητοποίησης προς το αρμόδιο Υπουργείο, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και συνολικότερα μέτρα:

  • Έκτακτο επίδομα θέρμανσης που να καλύπτει όλο το κόστος της θέρμανσης για όλους τους συνάδελφους. Όχι στα παιχνίδια με τα δήθεν «αντικειμενικά κριτήρια» που αποκλείουν την μεγάλη πλειοψηφία. Όχι στα ψίχουλα της κυβέρνησης που δεν καλύπτουν ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών. Όχι στην άδικη ρύθμιση για αναδρομική χορήγηση του επιδόματος, που στερεί το επίδομα σε όσους δεν έχουν να καλύψουν τα έξοδα θέρμανσης, δηλαδή σε αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο.
  • Να εξασφαλιστεί φτηνό ρεύμα και πετρέλαιο για όλες τις κατοικίες, καταρχήν για τους άνεργους, τους υποαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τις οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένους άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Άμεση επανασύνδεση ρεύματος σε όσες οικογένειες έγινε διακοπή λόγω χρεών. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Θέλοντας να αναδείξουμε το ζήτημα όσο το δυνατόν πλατύτερα και να οργανώσουμε το πλαίσιο αιτημάτων αλλά και την διεκδίκηση τους,

καλούμε τους συναδέλφους μας σε σύσκεψη την Πέμπτη 10 Γενάρη στις 12 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου μας.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                      Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος        Κώστας Σταυρόπουλος