Π.Μ.Σ. (pmu@pmu.gr)

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

ΣΤΙΣ 6.30 ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ (προσυγκέντρωση στις 6 στη πλ.Κάνιγγος)

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Αυτές τις μέρες συζητιέται στην Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, ο διαφημιζόμενος ως πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός. Το περιεχόμενό του επιβεβαιώνει ανάγλυφα πως η περιβόητη “έξοδος από τα Μνημόνια” αποτελεί επί της ουσίας συνέχεια των Μνημονίων, αποτελεί πραγματικό Μνημόνιο διαρκείας για τους εργαζόμενους. Αυτό αποτυπώνει ο γενικός προϋπολογισμός του κράτους για το 2019 μέσα από τις παρακάτω κατευθύνσεις: 

  • Αυξάνει κατά 1 δις τους φόρους και τα χαράτσια (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ) που επιβαρύνουν κυρίως τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Την ίδια στιγμή μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές για τους εργοδότες από 29% σε 25% και από 15% σε 10% για τα διανεμόμενα κέρδη. Αναπαράγει και μάλιστα διευρύνει την φορολογική ανισότητα, όπου το 90% των εσόδων προέρχεται από την φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι που κατέχουν το 90% του πλούτου συνεισφέρουν μόνο το 10% των κρατικών εσόδων.
  • Νέες έμμεσες και άμεσες επιδοτήσεις, αναπτυξιακά κίνητρα προς τους διάφορους “επενδυτές” για έργα προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
  • Παγώνει τις δαπάνες για έργα υποδομής για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των εργαζόμενων, και μάλιστα μετά από μια χρονιά όπου αναδείχθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο η έλλειψή τους με ρεκόρ νεκρών και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς (Μάτι, Ν. Βουτζάς, Κινέττα, Μάνδρα, Ζάκυνθος και πάει λέγοντας)
  • Προωθεί με ακόμα γρηγορότερο τρόπο το ξεπούλημα και την επιχειρηματική εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας μέσα από το Υπερταμείο (ΤΑΙΠΕΔ), ακόμα και των πολιτιστικών μνημείων, των μουσείων, των βιβλιοθηκών σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Μάλιστα μετά από την πρόσφατη συμφωνία με την ηγεσία της Εκκλησίας για κοινές επιχειρηματικές “μπίζνες” ακόμα και σε αμφισβητούμενης κυριότητας εκτάσεις, ανοίγει δρόμος για κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης σε πλήθος χώρων που σήμερα αποτελούν πνεύμονες πρασίνου και λαϊκής αναψυχής.
  • Διατηρεί και αυξάνει τις δαπάνες για την συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, για να πλουτίζουν ακόμα περισσότερο αυτοί για τους οποίους ο πόλεμος είναι μια επικερδής επιχείρηση. Η κυβέρνηση της “ΝΑΤΟϊκής αριστεράς” δεν πήρε τσάμπα τα εύσημα από τον Τραμπ αφού πέρσι ξόδεψε 4 δις σε ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, τοποθετώντας τη χώρα στη πεντάδα των “προθύμων” που πιάνουν το ετήσιο πλαφόν 2% του ΑΕΠ για τις ανάγκες της λυκοσυμμαχίας.
  • Νέα δραστική μείωση στις κοινωνικές δαπάνες κατά 1,3 δις ευρώ. Μάλιστα πετσοκόβουν ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που διαφήμιζαν ως “αντίμετρα” και ως “ταξική πολιτική υπέρ των ασθενέστερων”, όπως η επιδότηση ενοικίου και η επιδότηση συμμετοχής ασφαλισμένων σε φάρμακα, το πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα, η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών.
  • Κεφαλαιοποιεί όλες τις προηγούμενες (30 συνολικά) μνημονιακές μειώσεις στις συντάξεις που σωρευτικά φτάνουν σχεδόν στο 50%. Επιπλέον με τον νόμο Κατρούγκλου θεσμοθετείται κόφτης που θα ενεργοποιείται αυτόματα κάθε φορά που θα εμφανίζεται απόκλιση από τα ματωμένα αντιλαϊκά πλεονάσματα.
  • Ενισχύει τη λογική της ανταποδοτικής λειτουργίας σε δομές που εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες: Παιδεία-Υγεία-Πολιτισμός-Περιβάλλον. Σηματοδοτεί ένταση της επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα των εργαζόμενων καλλιτεχνών αλλά και στο δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στην Τέχνη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την προσπάθεια εξαπάτησης, δημιουργίας κλίματος αναμονής. Το καλοκαίρι παρουσίασε ως επιτυχία την επαναφορά των Κλαδικών Συμβάσεων, την επαναφορά της κανονικότητας στην εργασία. Στον χώρο μας η μόνη Κλαδική ΣΣΕ που υπήρχε, αυτή για τα νυχτερινά κέντρα, έχει καταργηθεί. Μαζί της καταργήθηκε η έννοια της σεζόν, και το ωράριο ενώ ο μισθός ξεκινάει πλέον από τα 20 ευρώ, δηλαδή από τον κατώτατο μισθό που προβλέπει ο νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου.

Αντίστοιχα στα Θέατρα, απέναντι στο αίτημα για βασικό μισθό 1200 ευρώ, πληρωμένη πρόβα και επαναφορά της σεζόν, οι εργοδότες αντιπροτείνουν κάποια ψίχουλα επάνω στην Εθνική ΣΣΕ, δηλαδή την Σύμβαση του ανειδίκευτου εργαζόμενου.

Διαλαλούν πως πέτυχαν να μην γίνει νέα μείωση στις συντάξεις ενώ συμφώνησαν πως αυτό είναι μόνο προσωρινό και μάλιστα με σαφή προεκλογική σκοπιμότητα αφού συνολικά οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις παραμένουν μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια της επιτροπείας και των θεσμών (Ε.Ε., Eurogroup, ΔΝΤ). Μισθοί και συντάξεις συνεχίζουν να βρίσκονται στο στόχαστρο κυβέρνησης-θεσμών-εργοδοσίας καθώς ο στόχος της “εξόδου από την κρίση” έχει αντικατασταθεί από τον στόχο της “σταθεροποίησης της ανάκαμψης”. Σε κάθε περίπτωση, είτε με την κρίση είτε με την ανάκαμψη οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν να χάνουν, και μάλιστα για το καλό τους.

 Απέναντι σε αυτή την πολιτική, που αποτυπώνεται και στον κρατικό προϋπολογισμό, καλούμε να εκφραστεί έμπρακτη καταψήφιση με την συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την μέρα που θα ολοκληρώνεται η ψήφισή του στην Βουλή, την Τρίτη 18 Δεκέμβρη στις 6.30 στην Ομόνοια.

Έχουμε πίσω μας την μάχη της απεργίας στις 28 Νοέμβρη (14 για το Δημόσιο), μιας απεργίας όπου αναμετρηθήκαμε όχι μόνο με κυβέρνηση και εργοδοσία αλλά και με την ανοιχτή υπονόμευση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, με την πλειοψηφία της ΠΟΘΑ που δηλώνει ανοιχτά πως η απεργία είναι ξεπερασμένη μορφή πάλης. Κόντρα σε όλους αυτούς οργανώσαμε συσκέψεις, συζητήσεις στους χώρους δουλειάς, βοηθήσαμε αρκετούς συνάδελφους να βγουν μπροστά και να δηλώσουν απεργοί, προβληματίσαμε πολύ περισσότερους. Το συλλαλητήριο στις 18 Δεκέμβρη μπορεί να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και την εργοδοσία αλλά και με τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό. Να οργανώσουμε την πάλη όχι μόνο για να αποτρέψουμε τις νέες απώλειες, αλλά να διεκδικήσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες.

  • Όχι στον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό.
  • Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 βασικό μισθό. Κατάργηση του αντεργατικού εκτρώματος Βρούτση-Αχτσιόγλου.
  • Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Τέρμα στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, στις εργασιακές σχέσεις-λάστιχο. Συλλογική Σύμβαση στις μεγάλες Θεατρικές Επιχειρήσεις με βασικό μισθό 1200 και πληρωμένες πρόβες. Κατάργηση των ΚΟΙΝΣΕΠ, της ενοικίασης εργαζόμενων σε Μουσικά Σύνολα, Δημοτικά Ωδεία κλπ. Επαναφορά της Συλλογικής Σύμβασης για τα νυχτερινά κέντρα, επέκταση για όλους τους χώρους που εργάζονται μουσικοί (συναυλίες-ξενοδοχεία-κρουαζιερόπλοια).
  • Κατάργηση της ανταποδοτικότητας.
  • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου που ενσωματώνει όλους τους προηγούμενους. Να επιστραφούν στους συνταξιούχους τα κλεμμένα. Επαναφορά των ΒΑΕ. Επανένταξη των μουσικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Κατάργηση της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών.
  • Κάτω τα χέρια από την λαϊκή κατοικία και περιουσία. Όχι σε κατασχέσεις-πλειστηριασμούς σε βάρος εργαζόμενων.
  • Όχι στην ανταποδοτική λειτουργία των δημόσιων πολιτιστικών υποδομών. Όχι στην εμπορευματοποίηση του δικαιώματος του λαού στον Πολιτισμό. Κάλυψη των αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Προσλήψεις μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού σε όλες τις δομές (Δημοτικά Ωδεία, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Μουσικά Σύνολα, Φιλαρμονικές). Να σταματήσει η υποβάθμιση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Όλοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τρίτη 18 Δεκέμβρη στις 6.30 στην Ομόνοια.

Προσυγκέντρωση στις 6 στη πλ. Κάνιγγος.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                    Ο Γ. Γραμματέας

Β. Παρασκευόπουλος      Κ. Σταυρόπουλος