Π.Μ.Σ (pmu@pmu.gr)

Καταγγέλλουμε στον κλάδο την ολοένα εντεινόμενη παρέμβαση των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών στις διαδικασίες των σωματείων. Χθες, κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης οι εκλεγμένοι με το ΠΑΜΕ αντιπρόσωποι εντόπισαν αστυνομικό της Ασφάλειας μέσα στην αίθουσα του Συνεδρίου, ο οποίος προφανώς είχε εντολή από την υπηρεσία του να παρακολουθήσει και να καταγράψει τις εργασίες του Συνεδρίου. Ο αστυνομικός παραδόθηκε μαζί με την υπηρεσιακή του ταυτότητα και το κινητό του στον διοικητή της Ασφάλειας αφού πρώτα έγινε δημόσια καταγγελία.

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι το πιο πρόσφατο σε μια μακρά αλυσίδα προκλητικών παρεμβάσεων της αστυνομίας στα συνδικάτα. Πριν λίγες μέρες με εντολή της εισαγγελίας Πειραιά μπούκαρε το ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά, ζήτησαν μητρώα μελών, πρακτικά συνελεύσεων, ονόματα και διευθύνσεις και κατάσχεσαν τον υπολογιστή της ΕΛΜΕ. Την πρώτη ευθύνη για αυτό τον αυταρχικό κατήφορο την φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ακόμα κι αν δεχτούμε το απίθανο σενάριο πως οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν έγιναν με κυβερνητική εντολή, η σιωπή της κυβέρνησης γύρω από τις καταγγελίες είναι πραγματικά “χρυσός”.

Σοβαρή ευθύνη σε αυτή την εξέλιξη έχει το προεδρείο της ΓΣΕΕ, και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που το συγκροτούν, οι οποίοι πριν λίγες μέρες συναντήθηκαν με την Υπουργό “Προστασίας του Πολίτη” κα. Γεροβασίλη και ζήτησαν ενεργότερη εμπλοκή της Αστυνομίας και της Ασφάλειας στις διαδικασίες των σωματείων. Δεν γνωρίζουμε τι απάντηση έδωσε η κυβέρνηση στο αίτημα του προεδρείου της ΓΣΕΕ, αλλά τα γεγονότα δείχνουν πως ξαναστήνεται το περιβόητο “Συνδικαλιστικό” της Ασφάλειας.

Οι παλιότεροι εργαζόμενοι έχουν πείρα από το “Συνδικαλιστικό” της Ασφάλειας, το οποίο διέπρεψε κατά την επταετία της Χούντας το Συνταγματαρχών αλλά και κατά την μεταπολίτευση. Έχουν πείρα από τις εφόδους της Αστυνομίας και της Ασφάλειας σε συνελεύσεις και συσκέψεις σωματείων, από τις κλήσεις συνδικαλιστών εργατών στο Αστυνομικό Τμήμα “δια υπόθεσιν τους”, τις συλλήψεις και την καταστολή σε βάρος των εργαζόμενων που παλεύουν για το δίκιο τους. Φαίνεται πως ήρθε ο καιρός να διδαχτούν αυτή την πείρα και οι νεώτεροι εργαζόμενοι, και μάλιστα η ειρωνεία είναι πως το “Συνδικαλιστικό” της Ασφάλειας ανασυγκροτείται επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Με την ίδια κυβερνητική-εργοδοτική γραμμή και τις ίδιες μεθοδεύσεις κινείται στον χώρο μας και η παράταξη που απαρτίζει το προεδρείο της Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος. Αυτές οι δυνάμεις που προσπαθούν να διασπάσουν, να υπονομεύσουν κάθε αγωνιστική ανάταση των εργαζόμενων στο χώρο του Πολιτισμού, ενόψει του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας επιχειρούν μέσα από ένα όργιο νοθειών να αλλοιώσουν πλήρως τον αρνητικό γι’ αυτούς συσχετισμό. Στοχεύουν σε ένα Συνέδριο κλειστό προς τους εργαζόμενους. Δεν τους αφορά η οργάνωση του αγώνα του κλάδου ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-εργοδοσίας. Γι’ αυτό και αρνήθηκαν την πρόταση της παράταξης που στηρίζει το ΠΑΜΕ στην ΠΟΘΑ να έχουν δικαίωμα παρακολούθησης των εργασιών του συνεδρίου όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου και οπωσδήποτε τα Δ.Σ. όλων των σωματείων.

Αυτές οι δυνάμεις έχοντας περιέλθει σε πλήρη ανυποληψία στα μάτια των εργαζόμενων παίζουν πλέον με όλα τα βρώμικα μέσα για να κρατηθούν στις καρέκλες. Τους δηλώνουμε πως τα έργα και οι ημέρες τους θα γίνουν πλατιά γνωστά στους εργαζόμενους, θα πληρώσουν με πλήρη ανυποληψία τον εναγκαλισμό τους με την κυβέρνηση, την εργοδοσία, το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                     Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος        Κώστας Σταυρόπουλος