Π.Μ.Σ.

Το εποχικό βοήθημα που δίνεται από τον ΟΑΕΔ αρχίζει να καταβάλλεται από σήμερα Δευτέρα 8/10/2018 έως και τις 30/11/2018.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται να προσκομίσετε στον ΟΑΕΔ είναι :

  1. Τα ένσημα του 2017 (από 50 -210)
  2. Το εκκαθαριστικό εφορίας
  3. Υπεύθυνη Δήλωση ότι α) ασκείτε αποκλειστικά το επάγγελμα, β) δεν έχετε παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, γ) δεν λαμβάνετε σύνταξη
  4. Τη βεβαίωση μέλους από το Σωματείο
  5. Φωτοτυπία της αστυνομικής σας ταυτότητας
  6. Φωτοτυπία του βιβλιαρίου της Εθνικής Τράπεζας στην οποία να διακρίνεται ο αριθμός – ΙΒΑΝ –
  7. Το Ε3 σε περίπτωση που έχετε Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών

Οι Κωδικοί Ειδικότητας των ενσήμων που αφορούν για το επίδομα είναι : 275020, 275030, 275040, 275050, 275060, 275070, 275080, 275090 και επίσης 348220, 348230, 348240, 348250, 348260, 348270, 348280, 348281 και 348290.

Σε περίπτωση που κάποιος συνάδελφος έχει επιδότηση ανεργίας τους μήνες που δίνεται το εποχικό βοήθημα τότε το ποσό του επιδόματος συμψηφίζεται με αυτό της ανεργίας. Μπορείτε να υποβάλλετε την αίτηση και σε Κ.Ε.Π. από τις 8/10.

Υπενθυμίζουμε ότι αύριο Τρίτη 9 Οκτώβρη στις 12.00 θα γίνουν εγγραφές νέων μελών στον Π.Μ.Σ. (4ος όροφος). Την αίτηση εγγραφής μπορείτε να συμπληρώσετε στο Σύλλογό μας (καθημερινά από τις 10.30 έως τις 16.00), να την έχετε μέσω e-mail ή με fax. Όποιος γνωρίζει συναδέλφους που θέλουν να γραφτούν στο Σωματείο μας μπορούν να έρθουν και να συμπληρώσουν την αίτησή τους και την Τρίτη, την ημέρα των εγγραφών, ή να ειδοποιήσουν γι’ αυτές. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ενισχύσουν με την εγγραφή τους στο Σωματείο τη κοινή πάλη για τα προβλήματά μας και τη μεγαλύτερη συσπείρωση των μουσικών. (Επισυνάπτουμε ανακοίνωση του Σωματείου μας που αφορά το εποχικό αυτό βοήθημα).

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Οκτώβρης 2018

Συνάδελφοι, με την ευκαιρία της έναρξης της διαδικασίας χορήγησης του εποχικού βοηθήματος του ΟΑΕΔ απευθύνουμε το παρακάτω ενημερωτικό σημείωμα.Το εποχικό βοήθημα αποτελεί μια μορφή στήριξης του εισοδήματος των εργαζόμενων στα χαρακτηρισμένα ως εποχικά επαγγέλματα, τα οποία λόγω της ιδιαίτερης φύσης τους έχουν μεγάλα διαστήματα αναγκαστικής αργίας, οπότε οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς εισόδημα. Το συνδικαλιστικό κίνημα, και ιδιαίτερα οι αγώνες των οικοδόμων, των εργαζόμενων σε επισιτισμό-τουρισμό και άλλων κλάδων είχαν σημαντική συμβολή στην κατάκτηση του συγκεκριμένου δικαιώματος. Αυτή την θετική εξέλιξη αξιοποίησε και το Σωματείο μας, ζητώντας την ένταξη των μουσικών στην συγκεκριμένη διάταξη καθώς το επάγγελμά μας έχει έντονο βαθμό εποχικότητας, με μεγάλες περιόδους αναγκαστικής αργίας ανάμεσα στις σεζόν.

Το εποχικό βοήθημα, ενώ αποτελεί αποτέλεσμα του αγώνα των εργαζόμενων, ταυτόχρονα πατούσε πάνω και στις ανάγκες της εργοδοσίας στο προηγούμενο διάστημα, σε προηγούμενες δεκαετίες αφού τους επέτρεπε χωρίς ουσιαστικό κόστος για αυτούς να δίνουν κίνητρα για την παραμονή στο επάγγελμα σε κλάδους που βρίσκονταν σε ανοδική τροχιά, όπως κατασκευές και τουρισμός. Τα προηγούμενα χρόνια που η κρίση είχε οδηγήσει σε συρρίκνωση και στασιμότητα, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε σε εφεδρεία (περιστασιακή ή και μακρόχρονη ανεργία) μεγάλο μέρος των εργαζόμενων σε αυτούς τους κλάδους, κράτος και εργοδότες δεν είχαν συμφέρον να δίνουν τέτοια κίνητρα όπως το εποχικό βοήθημα,  γι’ αυτό στο παρελθόν έγινε προσπάθεια κατάργησης του. Σήμερα που υπάρχουν τα πρώτα σημάδια μιας αναιμικής ανάπτυξης και η προσδοκία μιας μεγαλύτερης η κυβέρνηση εντάσσει στο εποχικό βοήθημα δύο ειδικότητες του κλάδου του Θεάματος- Ακροάματος με ένα πολύ μικρό κόστος για τον προϋπολογισμό. Αυτή η εξέλιξη δεν μας δημιουργεί εφησυχασμό και  επανάπαυση , ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε ότι το κριτήριο του κέρδους είναι αυτό που καθορίζει αν και πόσο μπορούν κράτος και εργοδοσία να υποχωρήσουν απέναντι στα αιτήματά μας για διατήρηση και διεύρυνση του βοηθήματος.

Το εποχικό βοήθημα χορηγείται από τον ΟΑΕΔ, τα αποθεματικά του οποίου στηρίζονται κατά κύριο λόγο στις εισφορές όλων των εργαζόμενων. Στα χαρτιά προβλέπεται η λεγόμενη “τριμερής” χρηματοδότηση, δηλαδή η υποχρέωση κράτους εργοδοσίας να συμβάλλουν σε ίσο βαθμό μαζί με τους εργαζόμενους στην χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ. Στην πράξη αυτό δεν εφαρμόζεται, αφού με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, μαζί και της σημερινής, η χρηματοδότηση του Οργανισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν πάντα ελλιπής σε σχέση τόσο με τις δεσμεύσεις όσο και με τις πραγματικές ανάγκες.

Από την άλλη η εργοδοσία και  κυρίως η μεγάλη εργοδοσία, με τις πλάτες του κράτους, με μη εφαρμογή του νόμου, αλλά πολλές φορές και με νομοθετικές ρυθμίσεις αποφεύγει συστηματικά τις υποχρεώσεις της και σε αυτό τον τομέα. Το χειρότερο είναι πως διαχρονικά το κράτος έχει βάλει χέρι στα αποθεματικά του ΟΑΕΔ μέσω αναγκαστικού δανεισμού, προκειμένου να καλύψει τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού εντελώς άσχετες με τις ανάγκες των εργαζόμενων. Πριν λίγα χρόνια η (διορισμένη από το κράτος) διοίκηση του ΟΑΕΔ έκανε στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ένα “δωράκι” 12 εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά του Οργανισμού για την στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων. Εννοείται πως αυτά τα λεφτά (όπως και τα προηγούμενα που ξάφρισε η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με το PSI) ήταν δανεικά και αγύριστα. Διαχρονικά το κράτος έχει κλέψει κυριολεκτικά πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά του Οργανισμού, λεφτά τα οποία αντί να κατευθύνονται στην στήριξη του εργατικού εισοδήματος και των αναγκών μας, καταλήγουν μέσα από διάφορες διαδρομές στην στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα προκλητικό το ότι με νόμο προβλέπεται η υποχρεωτική κατάθεση των αποθεματικών του Οργανισμού στις τράπεζες με μηδενικό (!) τόκο, ώστε τα επιτόκια αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κάθε χρόνο τα καρπώνονται εξολοκλήρου οι τράπεζες.

Με αυτό τον τρόπο τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ μειώνονται συνεχώς οπότε οι παροχές του προς τους εργαζόμενους και ανέργους ακολουθούν αυτή την τάση.

Αυτή η συρρίκνωση γίνεται βασικά με δυο τρόπους:

1) Αφαιρούνται από την λίστα των ειδικοτήτων που δικαιούνται το επίδομα μια σειρά κωδικοί. Για παράδειγμα, συνάδελφοι που δουλεύουν στα θέατρα και έπαιρναν το επίδομα εδώ και χρόνια, τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να το πάρουν, παρόλο που άλλες ειδικότητες του θεάτρου το παίρνουν κανονικά (ηθοποιοί, τεχνικοί, ταξιθέτες κλπ).

2) Έχει συρρικνωθεί δραματικά ο αριθμός των συναδέλφων που μπορούν να πιάσουν το όριο των 50 ενσήμων.

Η συρρίκνωση της εργάσιμης περιόδου (σεζόν), η μείωση των εβδομαδιαίων ημερών εργασίας αλλά και η κατοχυρωμένη πρακτική των εργοδοτών να κολλάνε λιγότερα ένσημα (ενίοτε και καθόλου ένσημα) έχει οδηγήσει στο παραπάνω αποτέλεσμα. Ας δούμε ένα αριθμητικό παράδειγμα. Αν πάρουμε έναν μουσικό που κολλάει δυο ένσημα την εβδομάδα, Παρασκευή-Σάββατο (μια μειοψηφία στον κλάδο) και δουλεύει σταθερά από τέλος Οκτώβρη μέχρι μέσα Απρίλη (όπως έχει διαμορφωθεί η σεζόν), πολύ οριακά συμπληρώνει 25 εβδομάδες εργασίας και τα 50 ένσημα. Αν για κάποιο λόγο χάσει έστω και ένα ένσημο από αυτή την περίοδο χάνει και το επίδομα αλλά και την ασφάλισή του.

Τι έχει κάνει το Σωματείο μας για αυτά τα ζητήματα:

Καταρχήν έχουμε σταθερό και πάγιο αίτημα μέτρα στήριξης του εισοδήματος του κλάδου μας, στον οποίο η συρρίκνωση έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν από την κρίση του 2009 και το Μνημόνιο. Έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα την διεκδίκηση μέτρων για την στήριξη των ανέργων και κυρίως των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι στις ηλικίες +50 αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Διεκδικούμε επίδομα ανεργίας για όλους, χωρίς να εξαιρούνται αυτοί που καταφέρνουν να κάνουν σποραδικά κάποια μεροκάματα μέσα στο μήνα ή μέσα στον χρόνο. Σήμερα από το 1 εκατομμύριο επίσημα δηλωμένους άνεργους μόνο το 10% παίρνει το επίδομα ανεργίας. Ταυτόχρονα το επίδομα να αφορά όλο το διάστημα της ανεργίας (αντί του εξάμηνου που ισχύει σήμερα) και το ύψος του να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες του άνεργου και της οικογένειάς του. Να προσμετράται ως εργάσιμος ο χρόνος ανεργίας στον υπολογισμό της σύνταξης.

Διεκδικούμε μέτρα στήριξης του εισοδήματος των συναδέλφων που είναι ενεργοί. Να μειωθεί ο αριθμός των ενσήμων που απαιτείται για την ασφάλιση και το εποχικό βοήθημα, ώστε να ανταποκρίνεται στην δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουμε. Να αυξηθεί το ύψος του βοηθήματος, και συγκεκριμένα να δίνεται δυο φορές το χρόνο, στο τέλος της χειμερινής και της θερινής σεζόν, στις πιο δύσκολες περιόδους για τους συναδέλφους μας.

Φυσικά έχουμε και μια σειρά άλλα αιτήματα, όπως κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ), αφορολόγητο στις 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα (40.000 οικογενειακό) με προσαύξηση 5.000 για κάθε παιδί. Έχουμε ένα πλαίσιο αιτημάτων το οποίο συζητιέται σταθερά στις συνελεύσεις μας, το ανοίγουμε στους συνάδελφους στις εξορμήσεις του σωματείου, το αναδεικνύουμε με σειρά δράσεων, κινητοποιήσεων.

Έχουμε συνείδηση πως αιτήματα όπως τα παραπάνω, ακόμα κι αν πετύχουμε με τον αγώνα μας την ικανοποίησή τους, πάλι δεν απαντούν ολοκληρωμένα στο ζήτημα της επιβίωσης των συναδέλφων. Για παράδειγμα τα 450 ευρώ του εποχικού βοηθήματος είναι ασήμαντο ποσό μπροστά στην μείωση του εισοδήματός μας ειδικά από το 1ο Μνημόνιο και ύστερα. Από την άλλη δεν υποτιμούμε πως τα 450 ευρώ σήμερα δίνουν μια ανάσα στον συνάδελφο, που παλεύει να κλείσει τρύπες: χρέη προς την Εφορία και τις Τράπεζες, ΔΕΗ, ενοίκιο, γιατροί-φάρμακα, φροντιστήρια και αθλητικές-καλλιτεχνικές δραστηριότητες των παιδιών.

Εμείς παλεύουμε για την υπεράσπιση και διεύρυνση τέτοιων μέτρων, “μέτρων ανακούφισης” όπως τα λέμε, γιατί καταλαβαίνουμε πως μόνο ο οργανωμένος αγώνας φέρνει αποτελέσματα. Ταυτόχρονα παλεύουμε για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του κλάδου μας, την συσπείρωση γύρω από το  Σωματείο μας, την συμβολή μας στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος γιατί ο αγώνας μας δεν μπορεί να έχει μόνο αμυντικούς στόχους, το να μην χάσουμε περισσότερα, αλλά πρέπει να βάλει μπροστά στις σύγχρονες ανάγκες μας. Όλοι στον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα, κοινωνική ασφάλιση, υγεία-παιδεία.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                     Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος        Κώστας Σταυρόπουλος