Π.Μ.Σ. (pmu@pmu.gr)

Όλοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη στην Ομόνοια στις 7 μ.μ. (προσυγκέντρωση του Σωματείου, πλ. Κάνιγγος στις 6.30 μ.μ.)

Η νέα μετα-μνημονιακή εποχή για τους εργαζόμενους θα είναι ίδια και χειρότερη με την εποχή των Μνημονίων. Η κυβέρνηση, ενόψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προσπαθεί να παρουσιάσει το νέο αφήγημα της πως δήθεν μέχρι τώρα δεν μπορούσε να ασκήσει την δική της πολιτική επειδή είχε τα χέρια της δεμένα, ενώ τώρα θα δείξει σε όλους τι εστί αριστερή κυβέρνηση.

Ξεχνάει βεβαίως να πει πως η συμφωνία για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια όχι μόνο δεν σημαίνει κατάργηση όλων αυτών των νόμων που τσακίζουν μισθούς-συντάξεις-κοινωνικά δικαιώματα, αντίθετα προβλέπει νέους μηχανισμούς μόνιμης δημοσιονομικής εποπτείας, αυτόματους κόφτες μισθών συντάξεων, ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060. Καμώνονται πως παλεύουν για να μην γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, να μην πέσει χαμηλότερα το αφορολόγητο όριο τη στιγμή που στην Συμφωνία που υπέγραψαν προβλέπεται νέα μείωση συντάξεων μέσα στο 2019 και στο αφορολόγητο μέσα στο 2020.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα στους εργαζόμενους στήνοντας κακόγουστες παραστάσεις όπως αυτή η πρόσφατη στο Υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με την οποία «επεκτείνονται και γίνονται υποχρεωτικές» οι Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, και πως ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός. Ξεχνούν να πουν πως ο νόμος που υπέγραψαν για τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις προβλέπει πως αυτές θα είναι υποχρεωτικές μόνο εφόσον υπογραφούν από εργοδοτική ένωση η οποία θα εκπροσωπεί το 51% των εργοδοτών και θα απασχολεί το 51% των εργαζόμενων. Επιπλέον οι εργοδότες δεν έχουν υποχρέωση να προσκομίσουν το μητρώο μελών της ένωσής τους ώστε να διαπιστώνεται η δυνατότητα εφαρμογής του νόμου. Για να γίνει κατανοητή η απάτη από πλευράς κυβέρνησης αρκεί να θυμίσουμε πως το 1ο Μνημόνιο «δεν καταργούσε» γενικά τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις, «απλώς» τις καθιστούσε μη υποχρεωτικές για τους εργοδότες που δεν είναι μέλη της εργοδοτικής ένωσης. Και τι έκαναν τότε οι εργοδότες; Απλώς, όπου δεν μπορούσαν να επιβάλουν Κλαδικές Συμβάσεις με τους όρους τους (μειώσεις μισθών, κλπ) απλώς αποχωρούσαν από την Ένωση. Ακριβώς αυτό συνέβη και με τις Κλαδικές Συμβάσεις στον χώρο των νυχτερινών κέντρων και στον χώρο του ελεύθερου Θεάτρου όπου από κοινού μαζί με το Σωματείο των Ηθοποιών έχουμε ανοίξει την μάχη για Συλλογική Σύμβαση.

Ξεχνάει ακόμα η κυβέρνηση να πει πως ακόμα και αν εφαρμοστούν αυτές οι 4 Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις που υπέγραψε (από τις 44 που ήταν στον αέρα), αφορούν μόνο τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί κανονικά, με πλήρη δικαιώματα. Αφήνουν απ’ έξω την μεγάλη πλειοψηφία οι οποίοι δουλεύουν με το κομμάτι, με την ώρα, τους εποχικούς, τους ενοικιαζόμενους και πάει λέγοντας. Είναι χαρακτηριστικό πως με τα ίδια τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» μόνο 1 στους 10 νέους εργαζόμενους καλύπτεται από Κλαδική Συλλογική Σύμβαση, ενώ η τεράστια πλειοψηφία αμείβεται με μισθό γύρω στα 300 ευρώ το μήνα.

Βεβαίως η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως δεν μπορούσε μέσα σε 3,5 χρόνια διακυβέρνησης να ανατρέψει όλο αυτό το αντεργατικό-αντιλαϊκό οικοδόμημα που έχτισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το ζήτημα είναι πως αυτή η κυβέρνηση που εξαπάτησε τους εργαζόμενους τάζοντας «σκίσιμο των Μνημονίων με έναν νόμο», που στην παρθενική της εμφάνιση εξάγγειλε το περιβόητο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» (από το οποίο έμειναν μόνο τα κάθε λογής κίνητρα προς τους επιχειρηματίες και κάποια προγράμματα για την διαχείριση της ακραίας φτώχειας), πρόλαβε μέσα σε αυτά τα 3,5 χρόνια να ψηφίσει το δικό της 3ο Μνημόνιο, να υλοποιήσει όλες τις αντεργατικές δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, σε τέτοιο βαθμό ώστε να εκφράζονται με θαυμασμό για το έργο της η Μέρκελ, ο Μακρόν, τα στελέχη της Ε.Ε., του Eurogroup, του ΔΝΤ (αυτοί που ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούσε «κοράκια των αγορών», αλλά και οι εκπρόσωποι των μεγάλων εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι πρόσφατες τραγωδίες με τις δυο απανωτές πλημμύρες στην Δυτική Αττική (Μάνδρα, Ν. Πέραμο) και κυρίως οι φονικές πυρκαγιές στην Κινέττα και στην Ανατολική Αττική (Μάτι, Ν. Βουτζάς) απέδειξαν πως όσο αποτελεσματικό είναι το κράτος όταν πρόκειται να προωθήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων τόσο ανίκανο είναι να προστατεύσει την ζωή και την περιουσία των εργαζόμενων, του λαού. Το ότι αυτές οι καταστροφές ήρθαν και στις δυο περιπτώσεις μετά τα «αναπτυξιακά συνέδρια» που οργάνωσε η κυβέρνηση σε αυτές τις περιοχές, δείχνει με τραγικό τρόπο πως η ανάπτυξη για την οποία τσακώνονται κυβέρνηση και ΝΔ, είναι ανάπτυξη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ για τον λαό προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια, εξαθλίωση. Ο ίδιος ο τρόπος που τα μεγάλα ιδιωτικά ΜΜΕ ουσιαστικά προστατεύουν την κυβέρνηση απέναντι στην λαϊκή οργή για τους 98 νεκρούς, δείχνει πως παρά τις επιμέρους αντιθέσεις αυτή η κυβέρνηση απολαμβάνει πρωτοφανή στήριξη από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δεν είναι όμως μόνο οι εργοδότες και τα «κοράκια των αγορών» που δεν βρίσκουν λόγια θαυμασμού για την «αριστερή» κυβέρνηση. Είναι και ο Αμερικάνος πρέσβης, ο πρόεδρος Τραμπ, ο γγ του ΝΑΤΟ, οι οποίοι αναγνωρίζουν πως υπό την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η Ελλάδα έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τους Αμερικανο-Νατοϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Και δεν είναι και λίγα αυτά που έκανε η αριστερή κυβέρνηση:Είμαστε στην 1η πεντάδα των κρατών μελών του ΝΑΤΟ που πιάνουν το πλαφόν της συμμαχίας για απόδοση του 2% του ΑΕΠ. Aυτό σημαίνει 4,5 δις ευρώ ετησίως.

Όρισαν το ΝΑΤΟ εγγυητή των συνόρων μας στο Αιγαίο, ενώ το ΝΑΤΟ επίσημα δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, δεν αναγνωρίζει τις υπάρχουσες Διεθνείς Συνθήκες που ορίζουν τα σύνορα και καλεί την Ελλάδα να κάτσει στο τραπέζι με την Τουρκία για όλα τα ανοιχτά ζητήματα, δηλαδή και για τις διεκδικήσεις της Τουρκίας πάνω σε ελληνικό θαλάσσιο χώρο, ακόμα και σε κατοικημένα νησιά.

Δυναμώνει η αμερικανο-νατοϊκή στρατιωτική παρουσία στην χώρα με αναβάθμιση όλων των αμερικάνικων βάσεων, ξεκινώντας από την Σούδα, το «καμάρι» των επιτελών του ΝΑΤΟ, τον Άραξο όπου γίνεται προετοιμασία για  εγκατάσταση πυρηνικών όπλων, την Λάρισα και την Ανδραβίδα

Ξέπλυνε στο πρόσωπο του Τραμπ όλα τα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, την επιθετικότητα του σε βάρος των λαών σε κάθε μήκος και πλάτος της Γης. Ξυλοφόρτωσε και έσυρε στα δικαστήρια διαδηλωτές γιατί προσπάθησαν να αποκαθηλώσουν το άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν, του ανθρώπου που διέταξε τα πυρηνικά ολοκαυτώματα σε Χιροσίμα-Ναγκασάκι.Μετά από όλα αυτά δεν είναι περίεργο που οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα στην φετινή ΔΕΘ.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από αυτές τις εξελίξεις. Ο δικός μας μονόδρομος είναι η οργάνωση της πάλης μας μέσα από το Σωματείο ενάντια στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων, για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Παλεύουμε για να ηττηθεί η γραμμή του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού μέσα στα Σωματεία, η γραμμή της ΓΣΕΕ που παρεμβαίνει διαλυτικά μέσα στους αγώνες των εργαζόμενων για να τους διασπάσει και να τους υπονομεύσει. Να ηττηθεί ο κυβερνητικός-εργοδοτικός συνδικαλισμός στον κλάδο μας που εκφράζεται από το Προεδρείο της Ομοσπονδίας μας, της ΠΟΘΑ, η οποία βάζει διαρκώς πλάτη στους σχεδιασμούς κυβέρνησης-εργοδοσίας, η οποία προσπάθησε να υπονομεύσει την μάχη μας απέναντι στους θεατρικούς επιχειρηματίες για Συλλογική Σύμβαση.

Οργανώνουμε την πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

  • Συνεχίζουμε τον αγώνα μαζί με το Σωματείο των Ηθοποιών για Συλλογική Σύμβαση στο Ελεύθερο Θέατρο.
  • Ανοίγουμε την συζήτηση στον κλάδο για την επαναφορά της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στα νυχτερινά κέντρα και στο ελεύθερο επάγγελμα.
  • Διεκδικούμε Κλαδικής ΣΣΕ σε όλους τους χώρους που δουλεύουν μουσικοί (Δημοτικά & ιδιωτικά ωδεία, φιλαρμονικές, συναυλίες, στούντιο κλπ).
  • Όχι στο αίσχος του κατώτατου και υπο-κατώτατου μισθού, κανείς εργαζόμενος κάτω από 751.
  • Καμία περικοπή σε συντάξεις-κοινωνικά δικαιώματα. Όχι στα χαράτσια και την φοροληστεία.
  • Όχι στην εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. Θέλουμε την Ελλάδα γέφυρα της φιλίας των λαών όχι πολεμικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Καλούμε όλους και όλες την Πέμπτη 13/9 στο κεντρικό συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ. στην Αθήνα (Ομόνοια 7 μ.μ.) και στα περιφερειακά συλλαλητήρια σε Πειραιά και Αν. Αττική (Ν. Μάκρη).

Η προσυγκέντρωση του Σωματείου για την συγκέντρωση της Αθήνας είναι στην πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 μ.μ.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                            Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος               Κώστας Σταυρόπουλος