Π.Μ.Σ. (pmu@pmu.gr)

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά Ανατολικής Αττικής. Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στις οικογένειες των αγνοούμενων, στις χιλιάδες οικογένειες που καταστράφηκαν τα σπίτια και οι περιουσίες τους από τις πυρκαγιές σε Ανατολική και Δυτική Αττική. Χαιρετίζουμε την πρώτη αντίδραση των εργαζόμενων του κλάδου μας  που άμεσα πήραν πρωτοβουλίες για μάζεμα ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων, που ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για αίμα.

Οι πυρκαγιές στην Αν. και Δυτ. Αττική ήταν προαναγγελθέν έγκλημα, έρχονται σαν συνέχεια στις πρόσφατες φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα και άλλες παλιότερες αντίστοιχες τραγωδίες οι οποίες φανερώνουν την πλήρη ανυπαρξία υποδομών και σχεδιασμών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των εργαζόμενων. Η απουσία έργων για την θωράκιση από σεισμούς-φωτιές-πλημμύρες, η αποψίλωση της Πυροσβεστικής, των υποδομών διαχείρισης Έκτακτων αναγκών όπως δημόσια νοσοκομεία κ.λ.π. είναι πολιτική επιλογή, τόσο της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά.

Η θεωρία περί «ανύπαρκτου κράτους» που διακινείται με μεγάλη ευκολία από τα ΜΜΕ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, κρύβει πως το κράτος είναι «απίστευτα» υπαρκτό εκεί που διακυβεύονται τα συμφέροντα ακριβώς αυτών των επιχειρηματικών ομίλων. Κρύβει πως από την τεράστια φορο-αφαίμαξη των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, δεν δίνεται δεκάρα για έργα υποδομών την ίδια στιγμή που η χώρα φιγουράρει ανάμεσα στην πεντάδα των χωρών που ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, μέσα από την θεωρία της ατομικής ευθύνης επιχειρείται η φόρτωση της ευθύνης στα ίδια τα θύματα αυτής της πολιτικής, όπως και πριν στην Μάνδρα όπου φόρτωναν την αποκλειστική ευθύνη στους εργαζόμενους που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να χτίσουν τα σπίτια τους με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας. Τελικά η θεωρία της «ατομικής ευθύνης» έρχεται να απαλλάξει το κράτος από την κεντρική του ευθύνη για προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, ενώ στο δια ταύτα υποδεικνύει ως διέξοδο την φιλανθρωπία γνωστών επιχειρηματιών, κρύβοντας πως αυτοί ακριβώς κερδίζουν και από την άμεση καταλήστευση των εργαζόμενων, αλλά και από την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη τους. Με αυτή την έννοια το τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού πως «Τώρα όλοι μαζί ενωμένοι…» δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση με το γνωστό σλόγκαν «Όλοι μαζί μπορούμε» το οποίο διακινείται από μεγάλο όμιλο ΜΜΕ γνωστού επιχειρηματία.

Τις επόμενες μέρες θα ανοίξει εκ των πραγμάτων η συζήτηση. Δεν θα πρέπει όμως να γίνει με τους όρους που θέλει η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Πρέπει να γίνει με όρους διεκδίκησης για άμεσα μέτρα ανακούφισης αλλά και μεσο-μακροπρόθσμα μέτρα θωράκισης απέναντι σε μελλοντικές παρόμοιες καταστροφές.

Σήμερα, άμεσα οργανώνουμε την καταγραφή των θυμάτων και των πληγέντων ανάμεσα στους συναδέλφους. Καλούμε κάθε συνάδελφο να έρθει σε επαφή με το σωματείο σε σχέση με προβλήματα που έχει ο ίδιος ή αν γνωρίζει άλλο συνάδελφο. Αυτό θα μας βοηθήσει τόσο στο να οργανώσουμε καλύτερα την παροχή βοήθειας όσο και στην διαμόρφωση συγκεκριμένων αιτημάτων που θα διεκδικήσουμε από το κράτος.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας, ενίσχυσης και στήριξης των πυρόπληκτων και των οικογενειών τους.

Βάζοντας μπροστά τις άμεσες ανάγκες των οικογενειών που επλήγησαν στις πυρκαγιές σε Δυτική και Ανατολική Αττική, οργανώνουμε την αλληλεγγύη και την πάλη, διεκδικώντας άμεσα:

 1. Να υπάρξει άμεση καταγραφή των αγνοουμένων και υπεύθυνη ενημέρωση των οικογενειών τους και όλων όσοι αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους.
 2. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη.
 3. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.
 4. Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.
 5. Έκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες και στις οικογένειές τους.
 6. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των καταστημάτων, του εξοπλισμού, των εμπορευμάτων των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και των περιουσιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Ταυτόχρονα με τα άμεσα αιτήματα, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 1. Πλήρη κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Άμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλιση τους, τα ένσημα τους. Ειδικά στο χώρο μας με μια πανσπερμία ελαστικών εργασιακών σχέσεων, πολλοί συνάδελφοι κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα σε σχέση με παραγωγές για τις οποίες έχουν δουλέψει και έχουν κάνει πρόβες προκαταβολικά και τώρα κινδυνεύουν να μην πληρωθούν. Το βασικό ζήτημα είναι να μην μείνει κανένας μόνος του απέναντι στον ατομικό του εργοδότη αλλά να οργανώσουμε την διεκδίκηση απέναντι στο κράτος και τον ΟΑΕΔ για κάλυψη μισθού (ή ημερομισθίου) και ενσήμου.
 2. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
 3. Για τα τραπεζικά δάνεια. Να υπάρξει πλήρης διαγραφή των δανείων των φτωχών εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για την 1ηκύρια κατοικία και για την εξοχική κατοικία.
 4. Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν.
 5. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
 6. Χωρίς καμία χρονοτριβή να υπάρξει ΤΩΡΑ άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση για τη υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων με ευθύνη του κράτους, στην Αττική και σε όλη τη χώρα.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                  Ο Γ. Γραμματέας

Β.Παρασκευόπουλος    Κ.Σταυρόπουλος