Π.Μ.Σ. (pmu@pmu.gr)

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά στην ψήφιση ενός ακόμα αντιλαϊκού πακέτου σε συμφωνία με τους εταίρους τους. Ένα πακέτο που προβλέπει την αύξηση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια που φτάνουν σχεδόν μέχρι το διπλασιασμό τους. Σε συνδυασμό με τον ‘αυτόματο κόφτη δαπανών’ σε περίπτωση που δεν πιάνονται οι στόχοι αυτοί, διαμορφώνεται μια δημοσιονομική πολιτική ακόμα μεγαλύτερων περικοπών απ’ αυτές που έχουμε σήμερα. Αυτές τις περικοπές θα βρίσκουν μπροστά τους σαν εμπόδιο τα αιτήματα των εργαζομένων στα Δημοτικά Σύνολα και Ωδεία, αλλά και στα Κρατικά Σύνολα και την ΕΡΤ. Ακόμα κι αν με τους αγώνες μας κάποιες διεκδικήσεις μας για ανάκτηση των απωλειών μας κερδηθούν, θα εξανεμιστούν από τη βαριά φορολόγηση που θα ενταθεί αφού στα νέα μέτρα που φέρνουν στη Βουλή προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου από το 2020.

Συγχρόνως η κυβέρνηση δίνει και νέες φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματίες με πρόσχημα τη μείωση της ανεργίας.

Μέσα σ’ αυτό το Πολυνομοσχέδιο εντείνουν τις πιέσεις στις οικογένειες των εργαζομένων που πήραν ένα στεγαστικό δάνειο και δεν μπορούν να το αποπληρώσουν. Συγχρόνως διαλύουν τα προνοιακά επιδόματα με τη λεγόμενη ‘αξιολόγηση’ της ‘λειτουργικής αναπηρίας’.

Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να φέρνει όλα αυτά τα μέτρα, να δέχεται τις ευχαριστίες του Προέδρου των Βιομηχάνων και συγχρόνως να προπαγανδίζει την «καθαρή έξοδο» απ’ τα μνημόνια τον Αύγουστο και την επαναφορά της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων και άλλων δικαιωμάτων που οι ίδιοι είχαν καταργήσει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοροϊδίας και της προκλητικότητας της κυβέρνησης είναι η πλήρης στήριξη της COSCO απέναντι στον αγώνα των εργαζομένων για Σ.Σ.Ε. στο λιμάνι. Μέσα σε τέσσερεις ημέρες η ‘δικαιοσύνη’, που όταν γίνονται καταγγελίες από εργαζόμενους περνάνε χρόνια για να δικαιωθούν, έβγαλε με διαδικασίες αστραπιαίες παράνομες 5 απεργίες των εργαζομένων στο λιμάνι!!! Όπλο τους το αντεργατικό οπλοστάσιο που διατηρεί η κυβέρνηση και τώρα τελευταία ενίσχυσε ακόμα περισσότερο.

Παράδειγμα της κυβερνητικής στάσης απέναντι στους εργαζόμενους που αγωνίζονται για Σ.Σ.Ε. έχουμε και στο χώρο μας. Στην προσπάθεια του Σ.Ε.Η. και του Σωματείου μας να πιέσει τους μεγάλους επιχειρηματίες στο Θέατρο να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις, παρενέβη χωρίς να καλέσει τα Σωματεία μας που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στο Θέατρο. Παρά τις δεσμεύσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου ότι θα καλέσει τα Σωματεία μας σε οποιαδήποτε συνάντηση με τους θεατρικούς επιχειρηματίες, το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε κρυφές συναντήσεις με την εργοδοσία συζητώντας Κανονιστικούς όρους λειτουργίας των θεάτρων.

Χαρακτηριστικό του κινδύνου που κρύβουν αυτές οι συναντήσεις είναι ότι το περιεχόμενο της συζήτησης αφορά διαχωρισμό των αμοιβών με βάση τη χωρητικότητα των θεάτρων, διαχωρισμό των εργαζομένων με βάση την παλαιότητα. Δηλαδή το Υπουργείο με νόμο θα μας απαγορεύσει να υπογράψουμε ενιαία Σ.Σ.Ε. για όλους τους εργαζόμενους και για όλα τα Θέατρα. Το άθλιο κυβερνητικό έργο στηρίζεται από την κυβερνητική πλειοψηφία της Π.Ο.Θ.Α. που όχι μόνο πρωταγωνιστεί σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις αλλά αρνείται να κάνει και Διοικητικό Συμβούλιο για να μας ενημερώσει. Συνάδελφοι, η δύναμή μας είναι ο αγώνας μας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας και η ενότητα όλων των εργαζομένων πίσω από τα δικά μας συμφέροντα.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα Θέατρα με κινητοποίηση την Πέμπτη 14 Ιούνη στα γραφεία του θεατρικού επιχειρηματία Μαροσούλη στο θέατρο ΑΘΗΝΑ (Δεριγνύ 8-10) στις 12.00 ακριβώς.

Πεισμωμένοι από τη μεθόδευση της κυβέρνησης να φέρει την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Ιουνίου για να γλυτώσει από τις κινητοποιήσεις μας, συμμετέχουμε μαζικά στο Συλλαλητήριο του Π.Α.ΜΕ. στην Ομόνοια στις 13.00.