ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σ.Ε.Η. ΚΑΙ Π.Μ.Σ.

ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ

Σε μια εποχή που μας παίρνουν πίσω κάθε εργασιακό μας δικαίωμα, που προσπαθούν να τσακίσουν κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κάθε ψήγμα πολιτισμού, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, μετά την υπογραφή της Σύμβασης στο Εθνικό, στο ΚΘΒΕ και στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, δίνει τη μάχη και στο «Ελεύθερο» Θέατρο. Για ένα θέατρο που θα εξασφαλίζει το δικαίωμα των καλλιτεχνών να ζουν από την τέχνη τους, ώστε να μπορούν με τη σειρά τους να την εξελίσσουν, να αναδεικνύουν τον ουσιαστικό της ρόλο στην κοινωνία.

Την ίδια στιγμή που στα μεγάλα θέατρα της Αθήνας ανεβαίνουν παραγωγές ασύλληπτου χρήματος, ηθοποιοί, μουσικοί και το σύνολο των συντελεστών έρχονται αντιμέτωποι με το αίσχος της ωρομίσθιας ασφάλισης, τις απλήρωτες πρόβες, τα ατελείωτα ωράρια, τα ατομικά εκείνα συμφωνητικά που δεν εξασφαλίζουν ούτε στο ελάχιστο τη διάρκεια και τους όρους εργασίας, που επιτρέπουν στην εργοδοσία να μην καλύπτει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που της επιτρέπουν την πληρωμή ακόμα και με σάντουιτς! Αυτή είναι η πραγματικότητα «πίσω από τα φώτα». Αυτό είναι το οπλοστάσιο που έχουν στα χέρια τους εργοδότες που δραστηριοποιούνται από θέατρα μέχρι κανάλια, ξενοδοχεία και τράπεζες και τους επιτρέπει,  να μην έρχονται στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μάλιστα έχει βαλθεί να βοηθήσει την εργοδοσία ακόμη περισσότερο προχωρώντας σε διεργασίες που θα τις επιτρέψουν να νομοθετήσει, μέσω ενός «κανονιστικού πλαισίου», μια τριτοκοσμική αθλιότητα για το θέατρο και τους εργαζόμενους σε αυτό.

Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς.

Ο αγώνας μας μετρά 8 μήνες τώρα. Συνεχίζουμε. Πατάμε πάνω στην πείρα της πετυχημένης κλαδικής απεργίας που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μάρτη. Η απόφασή μας να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, μεταξύ άλλων, στις έδρες των θεατρικών επιχειρηματιών φαίνεται ότι οδήγησε την εργοδοσία, παρά τα τερτίπια, να ανοίξει τα χαρτιά της σε ότι αφορά τη σύμβαση, όπου ζητά συζήτηση από μηδενική βάση. Ταυτόχρονα πίεσε την εργοδοσία η οποία άρχισε να κατονομάζει ανοιχτά τους συμμάχους της: κυβέρνηση (δια μέσου του υπουργείου εργασίας) και Ομοσπονδία.

Συζήτηση από το μηδέν δεν ξεκινάμε γιατί στο μηδέν δεν επιστρέφουμε

Συνεχίζουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε τη χρονιά που μας πέρασε. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να πιέσουμε με κάθε τρόπο για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών, των δικών μας διεκδικήσεων.

Καλούμε σε :

  • Ενημέρωση του κοινού το Σάββατο 9/6 στις 20.00 μ.μ. στο Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260).
  • Κινητοποίηση την Πέμπτη 14/6 στις 12.00 στην έδρα των θεατρικών επιχειρήσεων Μαροσούλη (Θέατρο ΑΘΗΝΑ Δεριγνύ 8-10).
  • Κινητοποίηση την Πέμπτη 21/06 και ώρα 12.00 στην έδρα της επιχείρησης ‘People Entertainement’ (Βασ. Κωνσταντίνου 44).
  • Τετάρτη 11/07 και ώρα 19.30 Ηρώδειο – παράσταση Αντιγόνη (επιχ. Τάγαρης).

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ                                      ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ