Π.Μ.Σ. (pmu@pmu.gr)

Στις 17 Οκτώβρη 2016, πραγματοποιήθηκε πανελλαδικό συλλαλητήριο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Εκείνη την ημέρα 518 Σωματεία-Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, ανάμεσά τους και ο Σύλλογός μας, κατέθεσαν πρόταση νόμου προς όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες πλην της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, ζητώντας

  • την επαναφορά με νόμο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. στα 751 ευρώ
  • την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, ξεκινώντας από τους 600+ νόμους των Μνημονίων 1,2 & 3
  • επαναφορά και υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Σ.Σ.Ε.)
  • κάλυψη των απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι, αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις-κοινωνικές παροχές

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία καμώνεται πως δίνει μάχη στις Βρυξέλλες υπέρ του δίκιου των εργαζόμενων, είχε κάθε δυνατότητα να φέρει αυτή την πρόταση στη Βουλή προς ψήφιση, έχοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία. Όχι μόνο δεν το έπραξε αυτό αλλά με διάφορα νομικίστικα τερτίπια αρνήθηκε την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στις 18 Οκτώβρη 2016, την επόμενη του συλλαλητηρίου, για συζήτηση και ψήφιση της πρότασης νόμου των συνδικάτων. Στον ενάμιση χρόνο που πέρασε, ξεδιπλώθηκε ακόμα πιο ξεκάθαρα η τακτική της κυβέρνησης: από την μια υλοποιεί, σχεδιάζει, ψηφίζει καθημερινά νέους βάρβαρους νόμους που τσακίζουν μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, άνεργους, από την άλλη διακηρύσσει την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, καλλιεργώντας απατηλές προσδοκίες στους εργαζόμενους για χαλάρωση της αντεργατικής επίθεσης. Μέχρι σήμερα, παραβιάζοντας ακόμα και τις στοιχειώδεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και να συζητηθεί η πρόταση νόμου των συνδικάτων. Ο λόγος είναι προφανής: δεν μπορεί να την στηρίξει αφού είναι ενάντια στην στρατηγική της για παραπέρα ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, δεν θέλει όμως και να την καταψηφίσει αφού αυτό της τσαλακώνει το προφίλ του προστάτη των εργαζόμενων. Χθες, με επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς την Υπουργό Εργασίας, επανήλθε το αίτημα να συζητηθεί επιτέλους η πρόταση νόμου των συνδικάτων, να σταματήσει το κρυφτούλι της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, η μεγάλη πλειοψηφία των Ομοσπονδιών, όπως η κυβερνητική πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους ώστε να περάσει αδιαμαρτύρητα η διάλυση των ΣΣΕ, σήμερα όμως έχουν το θράσος να καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στους μισθούς πείνας των 586 και 511 ευρώ τους οποίους οι ίδιες ηγεσίες μόλις πρόσφατα επανεπικύρωσαν υπογράφοντας την ανανέωση της τελευταίας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Εννοείται πως καμία από αυτές τις οργανώσεις δεν στήριξαν ούτε τότε ούτε σήμερα την πρόταση νόμου των συνδικάτων. Αυτό εξηγείται αφού ακόμα και τα αιτήματα για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 τα οποία στα λόγια τα αναγνωρίζουν ως δίκαια, θεωρούν πως δεν είναι “άμεσα εφαρμόσιμα” αφού θα προκαλούσαν “σοκ στην οικονομία” σύμφωνα με επίσημη δήλωση του Προέδρου της ΓΣΕΕ.

Αυτές είναι οι δυο γραμμές που συγκρούονται στο εργατικό κίνημα. Από την μια τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ. παλεύουν για την επιτυχία της απεργίας, βάζουν μπροστά πλαίσιο πάλης που απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Από την άλλη ο κυβερνητικός-εργοδοτικός-συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που υπονομεύουν ακόμα και αυτή την απεργία που οι ίδιες κήρυξαν, που καλούν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν κάτω από την σημαία της “συμμαχίας των προθύμων” που έστησαν από κοινού με την ΓΣΒΕΕ, την ΕΣΕΕ, και άλλους φορείς με περιεχόμενο την “στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας”, δηλαδή τις κατευθυντήριες γραμμές του Ο.Ο.Σ.Α., του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε. που υλοποιεί η κυβέρνηση τσακίζοντας τον λαό. Με τέτοιο πλαίσιο καλούν τους εργαζόμενους στην φιέστα που ετοιμάζουν στις 30 του Μάη.

Αυτές οι δυο γραμμές συγκρούονται και στον χώρο μας. Από την μια πλευρά το Σωματείο μας μαζί με το Σωματείο των Ηθοποιών οργανώνει την πάλη του κλάδου για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στις μεγάλες Θεατρικές Σκηνές, η ηγεσία της Ομοσπονδίας χαριεντίζεται με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας σε συναντήσεις στο Υπουργείο Εργασίας. Είναι δε τέτοιο το θράσος τους ώστε ενώ δεν έβγαλαν ούτε για τα προσχήματα ανακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, καλούν την ερχόμενη Τρίτη σε εκδήλωση, δήθεν για να τιμήσουν την μνήμη του αγωνιστή συνδικαλιστή Λυκούργου Καλλέργη, και από το βήμα της εκδήλωσης θα παρελάσει πλειάδα νυν και πρώην κυβερνητικών στελεχών, όλοι αυτοί που πρωτοστατούν στην αντεργατική επίθεση, από τον Κουβέλη, τον “περιπλανώμενο αριστερό” και νυν υφυπουργό του ακροδεξιού Καμμένου, μέχρι τον Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος διακρίθηκε ως Υπ. Δημόσιας Τάξης επί ΝΔ για την άγρια καταστολή σε βάρος των σωματείων και του λαϊκού κινήματος. Όλα αυτά πρέπει να τα σκεφτούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο ενόψει της απεργίας στις 30 του Μάη. Μαζική συμμετοχή στην απεργία, οργάνωση στο σωματείο μας, είναι η καλύτερη απάντηση τόσο στην κυβέρνηση και την μεγάλη εργοδοσία, όσο και στους κολαούζους τους, τους κυβερνητικούς εργοδοτικούς συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΘΑ.

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Τετάρτη 10.30 στην Ομόνοια. Προσυγκέντρωση του σωματείου 10 π.μ. πλατεία Κάνιγγος.