“ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ” (pmu@pmu.gr)

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καταδικάζει την πρόσφατη δολοφονική επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα στην πλατεία Σαπφούς στην Λέσβο από οργανωμένες φασιστικές ομάδες, σε βάρος προσφύγων και μεταναστών που διαμαρτύρονταν για τον εγκλωβισμό τους και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονταν για τις απάνθρωπες συνθήκες εγκλωβισμού τους στο hotspot της Μόριας, όπου η κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια της επικινδυνότητας εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον αφού σε μια δομή που προοριζόταν για την “φιλοξενία” 3000 προσφύγων, στοιβάζονται κοντά στους 7000 και ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα τόσο στους ίδιους τους πρόσφυγες όσο και στον λαό του νησιού.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία περιστατικά αλλά κρύβουν ανησυχητικές εξελίξεις:

Ο εγκλωβισμός των προσφύγων στην Μυτιλήνη και στα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχει δημιουργήσει εκρηκτικά προβλήματα τόσο για τους ίδιους όσο και για τους κατοίκους των νησιών. Πρέπει να θυμίσουμε πως αυτό είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για την διαχείριση του Προσφυγικού, μιας συμφωνίας απαράδεκτης η οποία καταπατάει όλες τις διεθνείς συνθήκες για τα δικαιώματα των προσφύγων. Αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας είναι πως σήμερα το hotspot της Μόριας στη Μυτιλήνη με αρχική πρόβλεψη την φιλοξενία 3000 προσφύγων έχει φορτωθεί 7000, δηλαδή υπερδιπλάσιους. Στο hotspot δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα για την ασφάλεια των προσφύγων, για στοιχειώδεις υποδομές υγείας, για ιατρική παρακολούθηση. Δεν έχουν γίνει στοιχειώδεις ενέργειες για να προφυλαχτεί όλος αυτός ο κόσμος αλλά και οι κάτοικοι του νησιού από την πιθανότητα εκδήλωσης επιδημικών ασθενειών. Αντίθετα την ευθύνη λειτουργίας του hotspot έχουν αναλάβει διάφορες ΜΚΟ οι οποίες (όπως αποδείχθηκε και στο παρελθόν) δρουν ανεξέλεγκτα και μάλιστα με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κλιμάκωση των ανταγωνισμών των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την πρόσφατη επίθεση ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας εναντίον της Συρίας, την απειλή της Ρωσίας για αντίποινα, η αντιπαράθεση για τα ενεργειακά οικόπεδα στην Κύπρο, η συνεχιζόμενη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ, οι επιθετικές κινήσεις ισχυρών περιφερειακών δυνάμεων όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικών κρατών, δείχνει πως είμαστε μπροστά στην απειλή μιας γενικευμένης περιφερειακής σύρραξης.

Ο συνδυασμός αυτών των δυο στοιχείων, της όξυνσης του πολέμου και της προσήλωσης στην απαράδεκτη αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. δείχνει πως η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο εκρηκτική το επόμενο διάστημα. Φαίνεται λοιπόν πως η κυβέρνηση, μην θέλοντας να συγκρουστεί με την αιτία του προβλήματος, επιλέγει να στρέψει την τοπική κοινωνία της Μυτιλήνης ενάντια στους πρόσφυγες, δείχνοντας τους ως ένοχους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Με αυτό τον τρόπο εξηγείται η στάση των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες παρακολουθούσαν όλη τη νύχτα την δολοφονική επίθεση των φασιστικών ομάδων, χωρίς να κάνουν το παραμικρό για να την εμποδίσουν, αντίθετα το πρωί επενέβησαν συλλαμβάνοντας 130 πρόσφυγες για “κατάληψη δημόσιου χώρου”.

Ταυτόχρονα εντείνεται μια αντι-προσφυγική υστερία από διάφορα επίσημα και ημιεπίσημα ΜΜΕ για την ανάγκη “να καθαρίσει το νησί”, για “κατάληψη των νησιών από τζιχαντιστές”. Αυτή η υστερία στην οποία πρωταγωνιστεί η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή, φαίνεται πως έχει στήριξη και από πλευράς κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση με άρθρο τέτοιου περιεχομένου έγινε από τον γνωστό ακροδεξιό Φ. Κρανιδιώτη μια μέρα μετά την συνάντησή του με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Οι παραπάνω εξελίξεις είναι ανησυχητικές, πρέπει να σημάνουν συναγερμό για όλους τους εργαζόμενους. Σε πρώτο επίπεδο πρέπει να αποκρουστεί αποφασιστικά η υστερία που παρουσιάζει τους πρόσφυγες ως κακοποιά στοιχεία, που προσπαθεί να στρέψει τους κατοίκους των νησιών εναντίων των προσφύγων. Από αυτή την άποψη αποτελεί στοιχείο αισιοδοξίας η άμεση αποφασιστική απάντηση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου και πλήθους μαζικών φορέων του νησιού οι οποίοι καταδίκασαν την συγκεκριμένη ενέργεια και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες. Να απαιτήσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πρόσφυγες, για όλο το χρονικό διάστημα της παραμονής τους στην Ελλάδα. Να σταματήσει ο εγκλωβισμός τους στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα. Να τους δοθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να πάνε στις χώρες προορισμού τους.

Το σημαντικότερο όμως είναι η κοινή πάλη Ελλήνων και προσφύγων ενάντια στο σύστημα που γεννάει πολέμους, επεμβάσεις, φτώχεια, προσφυγιά. Πάλη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ που σφάζουν τους λαούς για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, που έμπρακτα βάζουν το ζήτημα της αλλαγής συνόρων σε όλη την περιοχή από τα Βαλκάνια έως την Μέση Ανατολή. Οι λαοί έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα η εμπλοκή της χώρας στους αμερικανο-νατοϊκούς και ευρω-ενωσιακούς πολεμικούς σχεδιασμούς. Να σταματήσει άμεσα η χρήση της βάσης της Σούδας ως πολεμικό ορμητήριο των Νατοϊκών. Να κλείσουν όλες οι βάσεις του πολέμου , οι αμερικανο-νατοϊκές βάσεις σε ‘Αραξο, Σούδα, Λάρισα, οι βρετανικές βάσεις στο Ακρωτήρι της Κύπρου.

Η αυριανή μέρα της Πρωτομαγιάς, η παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης υπενθυμίζει πως η εργατική τάξη είναι ο μοναδικός αντίπαλος του ιμπεριαλιστικού πολέμου, η μόνη εγγύηση πως οι λαοί δεν θα χύσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους. Ταξική αλληλεγγύη σε πρόσφυγες-μετανάστες, κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών ενάντια στον πόλεμο και την εκμετάλλευση.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                    Ο Γ. Γραμματέας

Β.Παρασκευόπουλος     Κ.Σταυρόπουλος