“ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ” (2103213694, PMU@PMU.GR)

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ  ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

Συνάδελφοι, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συμφώνησε σε κρυφή συνάντηση με το ΣΕΒ την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης κρατώντας τον κατώτερο μισθό στα 586 € μεικτά προβλέποντας χαμηλότερες αμοιβές για τους εργαζόμενους που είναι κάτω από 25 χρόνων.

Η επιχειρηματολογία των «εκπροσώπων μας» για να στηρίξουν τις αποφάσεις τους ήταν ότι τα 751 € μεικτά δε θα μπορούσαν να τα δώσουν οι εργοδότες και θα κινδύνευε η «ανάπτυξη» από τέτοιο υπερβολικό  ύψος μισθών.

Σ’ αυτό το επιχείρημα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΜΕΤΑ) προσθέτει και τη γνωστή επιχειρηματολογία απέναντι στην Απεργία που δε χάνουν ευκαιρία για να την υπονομεύσουν, να την χαρακτηρίζουν αναποτελεσματική, να διακηρύσσουν την αδυναμία μας να οργανώσουμε τη σύγκρουση με την πανίσχυρη εργοδοσία, που άλλωστε μπορεί να γίνει και ο καλύτερός μας σύμμαχος μιας και έχουμε κοινά συμφέροντα, όπως συνηθίζουν να λένε.

Η εμπειρία που αποκτήσαμε από τη μάχη που δίνουμε μαζί με το Σωματείο των Ηθοποιών για ΣΣΕ στα Θέατρα, μας κάνει να καταλαβαίνουμε όλοι μας καλύτερα τι σημαίνει υπογραφή ΕΓΣΣΕ στα 586 € μεικτά. Είναι μια εξέλιξη που θα δυναμώσει τους εργοδότες, όχι μόνο στην υπεράσπιση των αμοιβών που δίνουν σήμερα, αλλά τους ανοίγει και το δρόμο να τις κατεβάσουν και παρακάτω.

Οι θεατρικοί επιχειρηματίες θα χρησιμοποιούν την επιχειρηματολογία των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ για να απαντήσουν στα αιτήματά μας για αξιοπρεπείς αμοιβές, για πληρωμένες πρόβες, για εγγυημένη σεζόν.

Καταλαβαίνουμε καλύτερα τι σημαίνει η διαχρονική προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΠΟΘΑ για σύνδεσή μας με την κατεύθυνση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Μια σύνδεση που δεν αφορά μόνο τα καλέσματα στις φιέστες που οργανώνει η ΓΣΕΕ. Αφορά και τη γενικότερη αντίληψη που οδηγεί στην κοινή προσπάθεια υπονόμευσης και κατάργησης της Απεργίας. Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει η πλειοψηφία της ΠΟΘΑ να αναλάβει τη διαπραγμάτευση για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στα Θέατρα. Μία διαπραγμάτευση που θα γίνει με βάση την ικανοποίηση των αναγκών των θεατρικών επιχειρηματιών. Όλα αυτά ερήμην των εργαζομένων και ειδικά των Σωματείων που κινούνται σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την εργοδοσία. Η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ από την πλειοψηφία της ΓΣΣΕ στα κρυφά αποδεικνύει ότι η εμπιστοσύνη στην ηγεσία της  ΠΟΘΑ είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντά μας.

Η σύγκρουση με αυτή την κατεύθυνση που αποτελεί το μεγαλύτερο στήριγμα εργοδοσίας και κυβέρνησης δεν αποτελεί διάσπαση αλλά δυνάμωμα των εργαζομένων και των Σωματείων τους.

Συγκρουστήκαμε με την απογοήτευση, διαμορφώσαμε τα αιτήματά μας, οργανώσαμε Απεργία στα Θέατρα  σε μια συγκυρία που τη χαρακτηρίζει η παραίτηση και η απογοήτευση. Απεργία που είχε αποτελέσματα πέρα και από τις προσδοκίες μας. Έκλεισαν τα μισά Θέατρα απ’ αυτά που είχαμε κηρύξει Απεργία. Σε τέσσερεις μεγάλους επιχειρηματίες του χώρου έκλεισαν όλα τους τα Θέατρα. Σε άλλους επιχειρηματίες οι εργαζόμενοι κάτω από πιέσεις και απειλές δεν κατάφεραν να κάνουν το βήμα. Όμως και αυτοί οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν ότι τα αιτήματα είναι δίκαια και κάτι πρέπει να γίνει.

Σημαντικό είναι ότι εκφράστηκε η αλληλεγγύη του κοινού στον αγώνα μας, αλλά και η έμπρακτη στήριξη άλλων θιάσων που απέργησαν για συμπαράσταση χωρίς να έχουμε κηρύξει   Απεργία στα συγκεκριμένα Θέατρα.

Η επιτυχία της Απεργίας μας φαίνεται και από την πίεση που άσκησε σε εργοδότες, Υπουργείο και ΠΟΘΑ.

Οι εργοδότες από την επόμενη μέρα γύριζαν στα Θέατρά τους διαδίδοντας ότι η Απεργία απέτυχε ότι μόνο τρείς θίασοι απέργησαν  χάνοντας χωρίς λόγο το μεροκάματο.

Η ΠΟΘΑ αναγκάστηκε  να αφήσει την προσπάθειά της να μας παρακάμψει συζητώντας στα κρυφά ΣΣΕ με εργοδότες και Υπουργείο. Το Υπουργείο αναγκάστηκε να τα γυρίσει και να πει σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του ότι δεν εμπλέκεται στη Συλλογική διαπραγμάτευση, αλλά προσπαθεί να πιέσει μόνο για τη δημιουργία Ένωσης των εργοδοτών.

Αποκαλύφθηκε ότι οι δήθεν πιέσεις του Υπουργείου που θα έφταναν μέχρι τέλους και θα υποχρέωναν τους εργοδότες να υποχωρήσουν στα αιτήματά μας, ότι ήταν ‘λεονταρισμοί’ για επικοινωνιακούς λόγους. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με το Υπουργείο, οι εργοδότες όχι μόνο δεν τρόμαξαν από τους λεονταρισμούς του κ. Νεφελούδη, αλλά σε Υπόμνημά τους ζητούν από το Υπουργείο μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οικονομική ενίσχυση των παραγωγών τους, διαφοροποίηση των υποχρεώσεών τους με βάση τη χωρητικότητα και παροχή «ασφάλειας» από το Κράτος ενάντια στις κινητοποιήσεις των Σωματείων μας.

Συνάδελφοι, μετά την επιτυχία της Απεργίας μας οι εξελίξεις είναι καθημερινές. Νιώθουμε πιο δυνατοί να προωθήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Μπορούμε από καλύτερη θέση να κλιμακώσουμε τις πιέσεις μας σε εργοδοσία, κυβέρνηση και εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                              Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος    Κώστας Σταυρόπουλος