“ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ”

Δυναμώνουμε την πάλη για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στον χώρο του Θεάτρου με Απεργία στις 15 Μάρτη

Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας την Τετάρτη  7 Μαρτίου στις 2.30 μ.μ.

Συνάδελφοι,

Με ενιαίο κείμενο απάντησαν αρνητικά οι θεατρικοί επιχειρηματίες στο εξώδικο με το οποίο τους καλέσαμε να συζητήσουμε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που θα καθορίζει τους όρους εργασίας των μουσικών στις θεατρικές παραστάσεις. Αντίστοιχα αρνήθηκαν να συζητήσουν και με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) αντίστοιχη σύμβαση που αφορά τους ηθοποιούς.

Στο κείμενο αυτό επικαλούνται επί λέξει πως «στηρίζουν, σέβονται και εφαρμόζουν απαρέγκλιτα την νομοθεσία σε σχέση με τους εργαζόμενους στο χώρο του θεάτρου». Βεβαίως γνωρίζουμε από καταγγελίες συναδέλφων πως αυτό δεν ισχύει πάντα αλλά το σοβαρότερο πρόβλημα δεν είναι η παραβίαση της νομοθεσίας αλλά η ίδια η νομοθεσία.

Είναι η ίδια η νομοθεσία που έχει ακυρώσει τις Συλλογικές Συμβάσεις, που διέγραψε τις όποιες κατακτήσεις είχαν οι εργαζόμενοι στα θέατρα. Κατακτήσεις όπως ο κατώτατος μισθός, η ελάχιστη διάρκεια της σύμβασης, οι πληρωμένες πρόβες, η υποχρέωση του εργοδότη σε αποζημίωση του εργαζόμενου. Κατακτήσεις που αποτυπώνονταν στην κλαδική Σύμβαση Εργασίας για τα θέατρα, που η απώλειά τους έχει οδηγήσει στην εργασιακή ζούγκλα που βιώνει σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των συνάδελφων. Αυτά τα δικαιώματα βάλαμε στους εργοδότες ως πλαίσιο συζήτησης και αρνήθηκαν.

Βεβαίως η αρνητική στάση τους ήταν αναμενόμενη. Έχοντας ζεστή την πλάτη τους από την αμέριστη στήριξη που τους παρέχει συνολικά η κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Εργασίας, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συναντιούνται «σε καλό κλίμα» (σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας) με στελέχη του Υπουργείου και της Ομοσπονδίας προκειμένου να δίνεται προς τα έξω η εντύπωση πως κάτι κινείται, όμως απέναντι στο συγκεκριμένο αίτημα του σωματείου μας όσο και του ΣΕΗ για Συλλογική Σύμβαση το ύφος της απάντησης αλλάζει: «Οι προτάσεις σας/…/δεν βρίσκουν έδαφος στην παρούσα πραγματική οικονομική κατάσταση και στις αντικειμενικές δυνατότητές μας. Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα προσέλθουμε στην συνάντηση».

Μετά από αυτή την ανακοίνωση γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρος ο ρόλος της Ομοσπονδίας η οποία με παρέμβαση του Υπουργείου επιχείρησε να μπει «σφήνα» στην πάλη των σωματείων μας για ΣΣΕ. Αποδεικνύεται πως σκοπός των συναντήσεων στο Υπουργείο Εργασίας ήταν και παραμένει η προσπάθεια να ακουμπήσουν οι εργαζόμενοι τις ελπίδες τους στην διαπραγματευτική ικανότητα της ΠΟΘΑ και στις «καλές προθέσεις» της «αριστερής» κυβέρνησης η οποία δήθεν το καλοκαίρι με την έξοδο από τα Μνημόνια θα επαναφέρει και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Υπουργείο και Ομοσπονδία κοροϊδεύουν ασύστολα, προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο για λογαριασμό των επιχειρηματιών. Την ώρα που οι απαιτήσεις των επιχειρηματιών γίνονται νόμος (τσάκισμα εργασιακών σχέσεων, απλήρωτη εργασία, κατάργηση εργοδοτικής εισφοράς κλπ) προσπαθούν να παρουσιάσουν ως μάχη υπέρ των εργαζόμενων κάποια αόριστη συζήτηση για «θεσμοθέτηση κανόνων στο περιβάλλον εργασίας του Θεάτρου» (από την ανακοίνωση της ΠΟΘΑ).

Από κοινού κυβέρνηση και κυβερνητικοί συνδικαλιστές στην ΠΟΘΑ προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους πως δεν είναι η απεργία ο τρόπος για να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση ψήφισε και τον πρόσφατο νόμο που ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα των πρωτοβάθμιων σωματείων (όπως ο ΠΜΣ και το ΣΕΗ) να κηρύσσουν απεργίες ως μέσο διεκδίκησης των αιτημάτων τους. Γι’ αυτό και η κυβερνητική πλειοψηφία στην ΠΟΘΑ δεν έβγαλε άχνα για τον συγκεκριμένο νόμο, γι’ αυτό και σήμερα  κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν  να καλύψουν συνδικαλιστικά τους υπόλοιπους εργαζόμενους (τεχνικούς, χορευτές, ταξιθέτες κ.α.) για την Απεργία στα θέατρα στις 15 Μάρτη. Στην πράξη αποδεικνύουν πως αποτελούν το μακρύ πλοκάμι τόσο της κυβέρνησης όσο και της εργοδοσίας μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα των καλλιτεχνών αφού ξεπερνούν τον εαυτό τους στην προσπάθεια να αποτραβήξουν τους εργαζόμενους από την συλλογική πάλη.

Συνάδελφοι

Οι εξελίξεις αυτές ήταν αναμενόμενες και δεν πρέπει να οδηγήσουν στην απογοήτευση. Είμαστε μόλις στην αρχή ενός αγώνα. Ένας αγώνας δίκαιος που αφορά την ίδια την υπόσταση μας ως εργαζόμενους καλλιτέχνες. Ένας αγώνας όμως δύσκολος απέναντι σε μια σκληρή και αδίσταχτη εργοδοσία που επιβάλλει τρομοκρατία στους εργασιακούς χώρους, που αξιοποιεί την στήριξη τόσο της σημερινής «αριστερής» κυβέρνησης όσο και το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχτισαν συλλογικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σε αυτό τον αγώνα είμαστε ακόμα στο πρώτο βήμα, να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τον εχθρό από τον φίλο. Να συνειδητοποιήσουμε πως τα συμφέροντά μας δεν συναντιούνται πουθενά με τα συμφέροντα του επιχειρηματία αφού η δική μας χασούρα είναι προϋπόθεση για το δικό του κέρδος. Να συνειδητοποιήσουμε την τεράστια δύναμη που κρύβει η ταξική ενότητα των εργαζόμενων, αυτή που υπερασπίζεται το συμφέρον του εργαζόμενου ενάντια στο συμφέρον του εργοδότη.

Η απεργία στις 15 Μάρτη μπορεί και πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του κλάδου, εφόσον ανοίξει σοβαρά η συζήτηση με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες, για το πως αυτές θα γίνουν αιτήματα πάλης. Καλούμε όλους τους συνάδελφους στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας την Τετάρτη 7 Μαρτίου όπου θα συζητήσουμε την πείρα από την μάχη αυτή που δίνει το Σωματείο. Η πείρα αυτή αποτελεί σημαντικό όπλο στην πάλη απέναντι στις απαιτήσεις της εργοδοσίας σε κάθε χώρο. (Πριν τη Συνέλευση στις 1.30 θα γίνουν εγγραφές νέων μελών).

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ  ΜΟΥΣΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ