“ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ” (pmu@pmu.gr)

Συνάδελφοι,

Το Σωματείο μας θέτει ως κεντρικό στόχο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους μουσικούς σε κάθε χώρο. Επιδιώκουμε να ανοίξει πλατιά συζήτηση στους εργαζόμενους του κλάδου μας, με βάση την εργασιακή ζούγκλα που αποτελεί την πραγματικότητα που ζούμε και την προσπάθεια να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο αιτημάτων που θα αποτελεί σταθερή διεκδίκηση του κλάδου.

Τέτοια Συλλογική Σύμβαση κάλυπτε τους μουσικούς στα κέντρα διασκέδασης μέχρι το 1ο Μνημόνιο. Η κατάργηση αυτής της Σύμβασης από την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ήταν ένα σοβαρό χτύπημα στα δικαιώματα του κλάδου. Καταργήθηκε το κατώτατο ημερομίσθιο, η εργασία μας υπολογίζεται πλέον ως μερική απασχόληση και η νόμιμη πληρωμή υπολογίζεται με βάση το βασικό ωρομίσθιο που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ (και 511 για τους νέους κάτω των 25 ετών).

Σήμερα με πρωτοβουλία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών έχει ανοίξει η διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης για τους ηθοποιούς στις θεατρικές παραστάσεις. Το Σ.Ε.Η. έχει καταρτίσει σχέδιο Σύμβασης το οποίο αποτυπώνει αναλυτικά τους όρους εργασίας και με βάση αυτό το σχέδιο έστειλε εξώδικη πρόσκληση στους μεγάλους επιχειρηματίες του χώρου καλώντας τους να το υπογράψουν. Ταυτόχρονα άνοιξε την συζήτηση μέσα στους εργαζόμενους για την ανάγκη να πιέσουν και οι ίδιοι με όπλο την απεργία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Πραγματοποίησε εξορμήσεις όπου ενημέρωνε το κοινό των παραστάσεων για την άγρια εκμετάλλευση που επικρατεί στα θέατρα. Σ’ αυτή την προσπάθεια συμμετείχε και το δικό μας Σωματείο με κοινές εξορμήσεις στα Θέατρα εδώ και μήνες, με συζητήσεις με  μουσικούς που συμμετέχουν σε θεατρικές παραστάσεις. Με συσκέψεις και συζητήσεις για τους όρους της Σ.Σ.Ε. και τα πιο σημαντικά ζητήματα  που πρέπει να διεκδικήσουμε.

Όλη αυτή η πολύμηνη δραστηριότητα μαζί με το Σωματείο των Ηθοποιών έχει δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα στους εργαζόμενους στα Θέατρα. Έχει βοηθήσει να σπάσει το κλίμα απογοήτευσης και τη λογική του τίποτα δε γίνεται που ήταν κυρίαρχη όταν πρωτοξεκινήσαμε. Έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση με τους εργαζόμενους για την ανάγκη να γίνει κάτι και φαίνεται και διάθεση για αντιπαράθεση με την εργοδοσία ακόμα και από συναδέλφους που δεν το περιμέναμε. Όλα αυτά έχουν ανησυχήσει την εργοδοσία του χώρου η οποία με ενιαία στάση δήλωνε πως δεν έχουν κανένα λόγο να υπογράψουν Σύμβαση αφού με τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων μας δίνουν και παραπάνω από τα νόμιμα, πως τους χρωστάμε κι από πάνω. Η  σταθερή παρουσία μας μέσα και έξω από τα Θέατρα αλλά και οι πιέσεις που άρχισαν να δέχονται από τους εργαζόμενους δημιούργησαν ρήγμα στο ενιαίο μέτωπο των θεατρικών επιχειρηματιών και κάποιοι από αυτούς μπήκαν στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τα Σωματεία.

Σε αυτό το σημείο αποφάσισαν να παρέμβουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο από την πλευρά του Υπουργείου όσο και το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος. Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών  εμφανίζουν τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας μαζί με το προεδρείο της Π.Ο.Θ.Α. να μάχονται κατά της ανομίας των θεατρικών επιχειρηματιών δεν πρέπει να ρίξουν στάχτη στα μάτια των συναδέλφων. Η κυβέρνηση σηκώνει κουρνιαχτό για την ανομία ενώ με την δική της συμβολή έγινε νόμος η ωρομισθία των 4,5 ευρώ, η απλήρωτη εργασία των σπουδαστών που κάνουν την πρακτική τους, η νομοθετημένη εργασιακή ζούγκλα που ζουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι στο Θέατρο.

Ταυτόχρονα συνεχίζουν την εξοργιστική  προπαγάνδα  πως τον Αύγουστο του 2018 η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια και αυτό θα σημάνει επιστροφή των κατακτήσεων που χάσαμε, μεταξύ των οποίων και οι Συλλογικές Συμβάσεις. Στα ίδια δημοσιεύματα φαίνεται πως Υπουργείο Εργασίας και Π.Ο.Θ.Α. κάλεσαν θεατρικούς επιχειρηματίες για να συζητήσουν Σύμβαση για το Θέατρο παρακάμπτοντας Σ.Ε.Η. και Π.Μ.Σ. που δίνουμε τόσο σκληρή μάχη τους προηγούμενους μήνες και εκπροσωπούμε μουσικούς και ηθοποιούς.

Το λόγο της παρέμβασης Υπουργείου και προεδρείου της Π.Ο.Θ.Α. τον διαπιστώσαμε όταν χθες οι εργοδότες που συζητούσαν με το Σ.Ε.Η. Συλλογική Σύμβαση ακύρωσαν τα ραντεβού τους γιατί τώρα μιλάνε με το Υπουργείο. Δηλαδή το πρώτο επίτευγμα κυβέρνησης και Π.Ο.Θ.Α. είναι να βγούμε από τη δια πραγμάτευση όσοι αγωνιζόμαστε και πιέζουμε την εργοδοσία. Σίγουρα οι εργοδότες νιώθουν πιο άνετα να συζητούν με την κυβέρνηση που δεν τους έχει χαλάσει χατίρι και τους συνδικαλιστικούς της εκπροσώπους μακριά από βλαβερές για τα συμφέροντά  τους πρακτικές όπως οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και οι απεργίες.

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι έτσι εύκολα θα ξεμπερδέψουν με τις ανάγκες μας και τους αγώνες μας.

Αντίθετα τώρα είναι που θα μας βλέπουν πίσω τους κάθε στιγμή. Το μαύρο μέτωπο εργοδοσίας κυβέρνησης και εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού θα αναμετρηθεί με την ανάγκη μας για δουλειά με δικαιώματα.

Πρώτο βήμα κινητοποίηση μαζί με το Σ.Ε.Η. τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29)  στις 12.00, διεκδικώντας την κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου που έχει απαλλάξει τους εργοδότες από την υποχρεωτικότητα στην εφαρμογή των Σ.Σ.Ε., που τους έχει δώσει τη δυνατότητα να συνάπτουν Σ.Σ.Ε. με Ενώσεις Προσώπων καταργώντας κάθε δικαίωμα που προβλεπόταν από κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές  Συμβάσεις. Τη Δευτέρα πρέπει με τη μαζική συμμετοχή όλων μας να απαιτήσουμε από την ηγεσία του Υπουργείου  να σταματήσει να παρεμβαίνει στην εργοδοσία παρακάμπτοντας τα Σωματεία που εκπροσωπούν μουσικούς και ηθοποιούς. Να καταργήσει το νομικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να πληρώνουν με ωρομισθία, να χρησιμοποιούν τζάμπα εργασία μέσω πρακτικής και μαθητείας, να νοικιάζουν εργαζόμενους από δουλεμπορικά να διαχωρίζουν τους εργαζόμενους σε νέους και παλιούς (πάνω ή κάτω από 25 χρόνων).

Συνεχίζουμε με Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας την Τετάρτη 7 Μάρτη στις 2.30 στα γραφεία μας (Σαπφούς 10) με πρόταση για κήρυξη Απεργίας στα Θέατρα μαζί με το Σ.Ε.Η.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                            Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος               Κώστας Σταυρόπουλος