‘ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ’

Συνάδελφοι, στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σωματείου μας συζητήσαμε για την πείρα που αποκομίσαμε από την δράση μας του προηγούμενου διαστήματος καθώς και τον σχεδιασμό μας για το επόμενο διάστημα. Τις προηγούμενες μέρες συμμετείχαμε στην Πανελλαδική σύσκεψη των Σωματείων-Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο  και συζητήσαμε την πλούσια εικόνα που ήρθε από το σύνολο της δράσης  της εργατικής τάξης. Μερικά βασικά στοιχεία των εκτιμήσεων μας :

1.Αναπτύξαμε σημαντική δραστηριότητα για την ενημέρωση-κινητοποίηση των συναδέλφων ενάντια στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πραγματοποιήσαμε εξορμήσεις στα Μουσικά Σύνολα της Αθήνας, καθώς και στους εργαζόμενους του Ιδρύματος Νιάρχου και του Μεγάρου Μουσικής. Αιχμή της δράσης μας ήταν η καταδίκη του νόμου που προετοιμάζει το έδαφος για γενικευμένη απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία. Ξεσκεπάσαμε την ύπουλη κυβερνητική και εργοδοτική προπαγάνδα πως επιδιώκουν την εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος και την απαλλαγή του από νοσηρά και εκφυλιστικά φαινόμενα. Αναδείξαμε την ουσία της παρέμβασης που είναι η προσπάθεια να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου στο εργατικό κίνημα προκειμένου να περάσει χωρίς αντιστάσεις η αντεργατική πολιτική.

2.Στη συζήτηση με τους συναδέλφους αναδείχθηκε ο προβληματισμός που υπάρχει σε σημαντική μερίδα των εργαζόμενων, η αναγνώριση της δράσης μας για το σύνολο των ζητημάτων. Αυτός ο προβληματισμός όμως δεν εκφράστηκε σε πολλούς με απόφαση για ενεργητική συμμετοχή στις πρωτοβουλίες του Σωματείου μας. Συγχρόνως επιβεβαιώθηκε ότι η πολύχρονη δράση μας έχει διαμορφώσει ένα σημαντικό πυρήνα συναδέλφων που κινητοποιείται δίπλα στη διοίκηση του Σωματείου. Αυτοί οι συνάδελφοι ήταν που διαδήλωσαν πίσω από το πανό του Συλλόγου μας  συμβάλλοντας στα μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 12 και 15 Γενάρη.

3.Αποτελεί νέο στοιχείο η απροκάλυπτη στοίχιση του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού με τις επιδιώξεις κυβέρνησης-εργοδοσίας. Ξεκινώντας από τις ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ μέχρι το επίπεδο των σωματείων, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλοι δήθεν ανεξάρτητοι όχι μόνο υποβάθμισαν τον νόμο που απαγορεύει τις απεργίες–αλλά ξεπέρασαν τους εαυτούς τους στην προσπάθεια να μην εκφραστεί η οργή των εργαζόμενων, να μην πετύχει η απεργία, να μην συζητηθεί το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου και οι συνολικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Η καταψήφιση της πρότασης του ΠΑΜΕ από τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, η άρνηση ακόμα και να μπει η πρόταση σε ψηφοφορία στο Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, η άρνηση του προεδρείου της ΠΟΘΑ να συγκαλέσει το Δ.Σ. για να συζητήσει το ζήτημα αποτελεί ένα νέο ιστορικό ρεκόρ κατρακύλας αυτών των δυνάμεων οι οποίες αποδεικνύουν έμπρακτα πως συμμερίζονται τις ανησυχίες κυβέρνησης και εργοδοσίας για την νομιμοφροσύνη του εργατικού κινήματος.

4.Είναι γελασμένοι όλοι αυτοί εάν νομίζουν πως επειδή ψήφισαν τον νόμο ξεμπέρδεψαν με τις απεργίες, με το εργατικό κίνημα. Η απεργία, το δικαίωμα των εργαζόμενων να οργανώνονται σε συνδικάτα και να διεκδικούν δεν χαρίστηκε από καμία κυβέρνηση και κανέναν νόμο αλλά ήρθε ως αποτέλεσμα μακρόχρονης πάλης, μέσα από αιματηρούς αγώνες. Χιλιάδες πρωτοπόροι εργάτες σε όλη την ιστορία του εργατικού κινήματος αντιμετώπισαν την εργοδοτική τρομοκρατία, την κρατική καταστολή, ακόμα και το εκτελεστικό απόσπασμα μέχρι να κατοχυρωθεί νομοθετικά το δικαίωμα στον συνδικαλισμό και την απεργία. Οι εργαζόμενοι  δεν απεργούν επειδή οι απεργίες είναι νόμιμες αλλά επειδή είναι δίκαιες. Το δίκιο των εργαζόμενων που παράγουν όλο τον πλούτο αυτής της κοινωνίας δεν μπορεί κανένας νόμος του κράτους να το καταργήσει.

5.Καλούμε τους εργαζόμενους να παραμερίσουν την  πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Θεάματος-Ακροάματος η οποία αρνήθηκε ακόμα και να συγκαλέσει το Δ.Σ. για να συζητήσει το θέμα παραβιάζοντας ακόμα και το καταστατικό. Αυτή τους η στάση αποκαλύπτει ότι η διαφορά μας δεν είναι μέσα από ποιο δρόμο θα κατακτήσουμε τις διεκδικήσεις μας. Αντίθετα δείχνει ότι αυτές οι δυνάμεις παίρνουν απ’ ευθείας εντολές από κυβέρνηση και εργοδοσία, ότι έχουν δεσμεύσεις απέναντί τους.

6.Καταδικάζουμε την  προσπάθεια που κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομοσπονδία να στηθεί κλαδικό Σωματείο στο Θέαμα Ακρόαμα με στόχο να χτυπήσουν ΣΕΗ και ΠΜΣ. Χαρακτηριστικό του ρόλου που θέλουν να παίξει είναι ότι ενώ για μήνες το στήνουν στα κρυφά ακόμα και από τα ιδρυτικά μέλη του, ξαφνικά φαίνεται μέσα από δημοσιεύματα να πρωταγωνιστεί στην υπογραφή ΣΣΕ στα θέατρα μέσω ενός Ηθοποιού που δεν είναι ούτε στην προσωρινή διοίκηση. Οι ΣΣΕ εργασίας ειδικά σήμερα δεν υπογράφονται με μεθοδεύσεις και στημένα δημοσιεύματα.

Θα συνεχίσουμε τη σκληρή προσπάθεια που κάνουμε εδώ και μήνες για υπογραφή ΣΣΕ στο θέατρο. Η προσπάθεια των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ να στήσουν νέο Σωματείο για να στεγάσουν αυτούς που  δεν τολμούν να έρθουν να αντιπαρατεθούν στον ΠΜΣ θα πέσει στο κενό.

7.Θεωρούμε πολύ σημαντικό  ότι στη Λυρική Σκηνή αποφασίστηκε απεργιακή απάντηση στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, μέσα από Γενική Συνέλευση, με τους ίδιους τους εργαζόμενους να ενημερώνονται και να αποφασίζουν τη γραμμή της σύγκρουσης. Αυτό τη στιγμή που εργοδοσία, κυβέρνηση, Μέσα Ενημέρωσης, εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός έκαναν τα πάντα για να μην κουνηθεί φύλλο να μην υπάρχουν αναταράξεις  στην προσπάθεια τους να έρθει η «ανάπτυξη» σαν «Εθνικός στόχος». Θεωρούμε πως αυτή τους η προσπάθεια δεν πέρασε και είμαστε χαρούμενοι ότι και εμείς σα Σωματείο στο μέτρο των δυνατοτήτων μας συμβάλλαμε σε αυτή την προσπάθεια.

8.Το επόμενο διάστημα οξύνουμε την πάλη για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους :

  • Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας : ήδη σε συντονισμό με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έχουμε συντάξει σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης που θα καλύπτει ηθοποιούς και μουσικούς στις θεατρικές παραστάσεις. Να συζητηθεί μέσα στους χώρους εργασίας, να γίνει αντικείμενο διεκδίκησης από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Να βάλουμε μπροστά τα αιτήματά μας να δεσμεύεται και ο εργοδότης με μια ελάχιστη περίοδο και όχι να κατεβάζει την παράσταση ακόμα και λίγες μέρες μετά την έναρξη της. Να πληρώνονται οι πρόβες που κρατάνε από 15 μέρες μέχρι και δύο μήνες.
  • Παλεύουμε για επαναφορά του βασικού μισθού στα 751, να μην υπάρχει εργαζόμενος που θα αμείβεται κάτω από τον βασικό μισθό. Να καταργηθεί άμεσα όλο το αντεργατικό πλαίσιο, ο απαράδεκτος διαχωρισμός σε νέους και παλιούς εργαζόμενους, ο καθορισμός των μισθών στο Δημόσιο με κυβερνητική απόφαση. Αυτά δεν είναι αιτήματα που αφορούν κάποιους άλλους εργαζόμενους. Η καθήλωση του ενιαίου μισθολογίου σε χαμηλό επίπεδο σχετίζεται άμεσα με το ύψος του βασικού μισθού. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεγάλος θεατρικός επιχειρηματίας δήλωνε στις διαπραγματεύσεις με το Σωματείο των Ηθοποιών ότι είναι καθόλα νόμιμος γιατί δίνει πάνω από τη Γενική Συλλογική σε όλους τους εργαζόμενούς του  και για αυτό δεν έχει κανένα λόγο να υπογράψει ΣΣΕ αφού είναι εντελώς καλυμμένος.
  • Διεκδικούμε κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων στα Μουσικά Σύνολα με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, να σταματήσει ο εμπαιγμός σε βάρος των ανέργων μουσικών με την πολιτική που ανακυκλώνει την ανεργία, στέλνοντας τον μουσικό να δουλεύει λίγους μήνες σε ένα σύνολο, μετά σε ένα σχολείο, μετά σε μια παράσταση αλλά συνεχώς να είναι ουσιαστικά άνεργος, χωρίς καμία εξασφάλιση για το δικαίωμά του στην δουλειά. Δε δεχόμαστε αυτό το εργασιακό μέλλον για τη νέα γενιά των μουσικών, ούτε και την υποβάθμιση του καλλιτεχνικού έργου των Συνόλων απ’ αυτή την κατάσταση.
  • Παλεύουμε σταθερά ενάντια στην λογική που αντιμετωπίζει την Καλλιτεχνική Παιδεία ως εμπόρευμα στα χέρια των επιχειρηματιών. Είμαστε αντίθετοι με την προωθούμενη από την κυβέρνηση αλλά και από την ΠΟΘΑ νομοθετική ρύθμιση για «Εθνικό Πτυχίο» η οποία δεν απαντάει στην ανάγκη των νέων καλλιτεχνών να σπουδάσουν το αντικείμενό τους, ούτε λύνει το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει το απαρχαιωμένο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Μόνη λύση η Δημόσια Καλλιτεχνική Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, από το επίπεδο της προσχολικής αγωγής, μέχρι το πανεπιστημιακό επίπεδο. Μόνο η δημιουργία ενός τέτοιου πλαισίου για την καλλιτεχνική εκπαίδευση μπορεί να διασφαλίσει και την αναγνώριση των υφιστάμενων τίτλων σπουδών.
  • Οργανώνουμε την πάλη απέναντι στους πλειστηριασμούς. Κανένα σπίτι εργαζόμενου, άνεργου στα χέρια των τραπεζών. Θα σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του από χρέη προς Τράπεζες-Εφορία-Ασφαλιστικά Ταμεία. Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς Τετάρτη 21 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών. Απαιτούμε την κατάργηση της απαράδεκτης τροπολογίας που προβλέπει αυτεπάγγελτες διώξεις σε όσους αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς.
  • Απαιτούμε να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που συνελήφθησαν μετά από παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας της κυβέρνησης ΝΔ κου Βρούτση για τους ασφαλισμένους που βουλιάξαν το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση συμπαράστασης στους 35 την ημέρα που επαναλαμβάνεται η δίκη τους Τρίτη 20 Φλεβάρη, 9 π.μ. έξω από τα Δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων.
  • Προετοιμαζόμαστε για την νέα πανεργατική απεργία στην οποία καλεί το ΠΑΜΕ μέσα στον Μάρτη, για την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την φοροληστεία, ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

9/2/2018

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                               Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                     Κώστας Σταυρόπουλος