που ολοκληρώθηκε στις 13 Δεκέμβρη χαρακτηρίστηκε από αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της απερχόμενης διοίκησης για να κρατήσει τους συσχετισμούς, αφήνοντας στο περιθώριο τις ανάγκες των εργαζομένων.

Ένα συνέδριο που θα όφειλε να εκφράσει τον κλάδο των εργαζόμενων καλλιτεχνών, να αποτελέσει σταθμό στην οργάνωση και κλιμάκωση των αγώνων που χιλιάδες συνάδελφοι δώσαμε ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια. Αντ’ αυτού η προηγούμενη διοίκηση της ομοσπονδίας οργάνωσε ένα συνέδριο fast track, που δεν μπορούσε να εκφράσει τους πάνω από 100 αντιπροσώπους. Μέχρι την τελευταία στιγμή η απερχόμενη διοίκηση δεν δέχτηκε τις προτάσεις για διήμερο συνέδριο ώστε να γίνει ζωντανή συζήτηση και ανταλλαγή πείρας από όλους. Αντιθέτως από την έναρξη κιόλας της διαδικασίας επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ αντιδημοκρατικότητας και αυταρχισμού. Επί δύο ώρες δεν ενέκρινε τους 30 αντιπροσώπους του ΠΜΣ, διότι τους κατατέθηκε ένα χαρτί από το πρωτοδικείο, λόγω covid, δύο μέρες αργότερα!!!

Έτσι με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο εξασφάλισε τόσο την πλειοψηφία του προεδρείου όσο και την έγκριση των αντιπροσώπων της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, αλλοιώνοντας με μεθοδεύσεις τον πραγματικό συσχετισμό των συνέδρων που ήθελαν να αποκλείσουν την ΕΕΣ. Αγνόησαν επιδεικτικά τις σοβαρές καταγγελίες για εμπλοκή του κρατικού και παρακρατικού μηχανισμού, που συγκεντρώνουν ήδη  400 υπογραφές (ανάμεσά τους σημαντικοί καλλιτέχνες).

Ακόμα και μετά από ενστάσεις αντιπροσώπων από το σώμα, το προεδρείο με καταχρηστικό και αυταρχικό τρόπο, απαγόρευσε με το έτσι θέλω να τεθούν αυτές σε συζήτηση στο συνέδριο. Μάλιστα ενώ οι αντιδράσεις επί της διαδικασίας ήταν έντονες το προεδρείο έφτασε στο σημείο να «σφυρίξει τη λήξη» χωρίς να μπει κανένα ψήφισμα σε ψηφοφορία κλείνοντας πραξικοπηματικά τα μικρόφωνα και τα φώτα.

Αυτό έγινε μόνο και μόνο για να εκλεγεί η ίδια διοίκηση, μαζί με τους αντιπροσώπους της ΕΕΣ και είναι αποτέλεσμα μιας συνεννόησης στα παρασκήνια, μακριά απ’ τις ανάγκες και ανησυχίες των εργαζομένων.

Τέτοια περιστατικά παρωδίας, ενός συνδικαλισμού μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, πρέπει να μείνουν στο περιθώριο.

Το Σωματείο μας, το επόμενο διάστημα, πέρα από την παρέμβαση στο ΔΣ της ΠΟΘΑ, θα επιδιώξει κοινό βηματισμό με όλα τα σωματεία των μουσικών, και άλλα Σωματεία του κλάδου για την οργάνωση των διεκδικήσεων και του αγώνα μας.

Όπως εδώ και δύο χρόνια, έτσι πρέπει να πορευτούμε στις δύσκολες συνθήκες που έχουμε απέναντί μας.

Παραθέτουμε τις υπογραφές στο αρχείο.

υπογραφες για ΕΕΣ