Με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας, κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας τροπολογία που καθιστά δικαιούχους του εποχικού βοηθήματος, ειδικά για το 2021, όλους όσους ήταν δικαιούχοι και το έλαβαν το 2019 ή το 2020, ανεξαρτήτως του κλάδου των ημερών ασφάλισής τους κατά το 2020 και της ιδιότητάς τους κατά τον χρόνο της αίτησης και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, εφόσον ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:
- Εργαζόμενοι στον Πολιτισμό εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Καλλιτεχνών για τους οποίους είτε δεν έχει υποβληθεί η σχετική ΑΠΔ από το Υπουργείο Εργασίας είτε έχει υποβληθεί αλλά έχουν υπαχθεί σε κλάδο ασφάλισης που δεν τους καθιστά δικαιούχους του εποχικού βοηθήματος.
- Εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί η σχετική ΑΠΔ από το Υπουργείο Εργασίας (πιθανώς αφορά ένα τμήμα των μουσικών που εργάζεται κυρίως ή αποκλειστικά σε ξενοδοχεία).
Για τους δικαιούχους που περιλαμβάνονται στις παραπάνω κατηγορίες παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων μέχρι τέλος Φλεβάρη του 2022.
Με απλά λόγια η τροπολογία λύνει τα εξής ζητήματα:
- Καθιστά δικαιούχους του εποχικού βοηθήματος όσους το έχασαν λόγω ετεροαπασχόλησης είτε κατά το έτος αναφοράς 2020 είτε κατά την περίοδο υποβολής της αίτησης.
- Επίσης καθιστά δικαιούχους όσους γράφτηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών και πήραν την αποζημίωση Ειδικού Σκοπού αλλά είτε δεν τους εμφανίστηκαν τα ένσημα του 2020 είτε εμφανίστηκαν και ήταν σε άλλους κωδικούς δραστηριότητας από αυτούς που δικαιούνται το εποχικό βοήθημα.
Από τα παραπάνω προκύπτουν δυο προβλήματα:
- Η τροπολογία δεν καλύπτει εργαζόμενους οι οποίοι διεκδικούν για πρώτη φορά το εποχικό βοήθημα μέσα στο 2021 και γενικά όσους δεν το πήραν το 2019 ή το 2020. Ζητάμε να βρεθεί λύση που να καλύπτει και αυτούς τους εργαζόμενους.
- Παραμένει ως αιτία απόρριψης η διάταξη σύμφωνα με την οποία κατά την περίοδο υποβολής της αίτησης ο εργαζόμενος πρέπει να διατηρεί την ιδιότητα του μισθωτού στον κλάδο. Στον κλάδο μας λόγω εκτεταμένης σποραδικής απασχόλησης σε διαδοχικούς εργοδότες αυτό δημιουργούσε προβλήματα ήδη πριν την πανδημία. Πολύ περισσότερο τώρα που ολόκληρες περιοχές (Κρήτη, Επτάνησα, Κυκλάδες, Βόρεια Ελλάδα) βρίσκονταν σε ένα ιδιότυπο «μουσικό lockdown» ενώ και στις υπόλοιπες περιοχές υπάρχει δραστική μείωση της απασχόλησης μουσικών λόγω των περιοριστικών μέτρων. Συνεπώς ζητάμε να παρθεί υπόψιν αυτό το στοιχείο και να τροποποιηθεί η διάταξη ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που ισχύει για τον κλάδο μας.
Η συγκεκριμένη τροπολογία και η κατάθεσή της μια μέρα πριν από ανακοινωμένη κινητοποίηση του Σωματείου ακριβώς για αυτά τα θέματα αποδεικνύει πως ο αγώνας μας έχει δύναμη και ασκεί πίεση στην κυβέρνηση.
Αυτό ομολογείται και από την ίδια την τροπολογία όπου δηλώνεται σαφώς πως έχει περιορισμένη ισχύ μόνο για το εποχικό βοήθημα του 2021, συνεπώς αρνείται το δίκαιο αίτημά μας να καθίστανται δικαιούχοι του εποχικού βοηθήματος όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου ανεξαρτήτως του αν δουλεύουν σε άλλον κλάδο περιστασιακά ή και πιο μόνιμα για λόγους επιβίωσης και ασφάλισης.
Eίναι σαφής η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει την οργή μας, και ταυτόχρονα να δώσει το μήνυμα πως «μέχρι εδώ είναι οι δυνατότητές μας». Παράλληλα με αυτά τα μέτρα που οπωσδήποτε είναι θετικά αλλά περιορισμένα, ετοιμάζεται γενικευμένη επίθεση σε βάρος του εισοδήματός μας, η οποία εκφράζεται και στην αύξηση των εσόδων του κράτους από την φορολογία κυρίως την έμμεση (Φ.Π.Α. κλπ) και τα πρόστιμα. Συνεπώς το κράτος ασκεί ανέξοδα κοινωνική πολιτική αφού ουσιαστικά όσοι βρίσκονται λίγο πάνω από το όριο της φτώχειας θα πληρώνουν το κόστος των μέτρων στήριξης για όσους βρίσκονται κάτω από αυτό.
Ταυτόχρονα οι δαπάνες για την Δημόσια Υγεία Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια συρρικνώνονται αποφασιστικά κάτι που σημαίνει πως το επόμενο διάστημα θα κληθούμε να βάλουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις υπηρεσίες που θα έπρεπε να μας παρέχονται δωρεάν.
Συνολικά, οι όροι με τους οποίους δουλεύουμε και επιβιώνουμε θα χειροτερέψουν σημαντικά και ως συνέπεια θα φουντώσει η οργή. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση ενεργοποιεί τις αντιδημοκρατικές διατάξεις που αντιμετωπίζουν ως ποινικό αδίκημα την διεκδίκηση του Σωματείου μας, όπως φαίνεται και από την κλήση σε προανακριτική εξέταση του Προέδρου του Σωματείου μας για περσινή κινητοποίηση.
Όλοι στην αυριανή κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Εργασίας.
Διεκδικούμε:
- Ένταξη στα μέτρα στήριξης όλων των εργαζόμενων που αποκλείστηκαν λόγω μη εγγραφής στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι τις 10 Γενάρη 2021. Να πάρουν αναδρομικά την Αποζημίωση για όλους τους μήνες της πανδημίας.
- Να δοθεί άμεσα Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού για τους μήνες Αύγουστο έως Δεκέμβριο σε όλους όσους δεν δούλεψαν στον κλάδο με πλήρη και σταθερή απασχόληση.
- Να οριστεί άμεσα επέκταση των μέτρων στήριξης για όλο το διάστημα της πανδημίας αλλά και για όσο θα διαρκούν οι επιπτώσεις από αυτήν. Άμεση καταβολή της Αποζημίωσης στην αρχή κάθε μήνα.
- Να παρθούν άμεσα γενναία μέτρα για την στήριξη του εισοδήματός μας: επέκταση σε όλους της επιδότησης ενοικίου, διαγραφή χρεών προς τράπεζες, εφορία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ. Να σταματήσουν οι εξώσεις, κατασχέσεις λογαριασμών, πλειστηριασμοί και λοιπά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος μας.
- Πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους μέσα από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Να σταματήσει η μετατροπή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας σε σύστημα αποκλειστικά COVID που μας στερεί το δικαίωμα σε υπηρεσίες υγείας που τις έχουμε ήδη πληρώσει μέσα από τις εισφορές μας.