“ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ”

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος εκφράζει την συμπαράστασή του στους εργαζόμενους  και τα λαϊκά στρώματα των περιοχών Μάνδρα και Νέα Πέραμος στο Θριάσιο Πεδίο, στις οικογένειες των νεκρών και των αγνοούμενων, στον κόσμο που είδε να καταστρέφεται το σπίτι του και η περιουσία του.

Η τραγωδία στην Μάνδρα και την Νέα Πέραμο όπως και οι καταστροφικές πλημμύρες τις προηγούμενες μέρες σε Σύμη-Σαμοθράκη-Αγιά Λάρισας-παραλία Κατερίνης, αναδεικνύουν για ακόμα μια φορά την παντελή έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας. Εδώ και πολλές δεκαετίες επιστημονικοί φορείς έχουν κρούσει κώδωνα κινδύνου για την απουσία έργων αντισεισμικής-αντιπλημμυρικής θωράκισης της χώρας και ειδικά του Λεκανοπεδίου, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για έργα τα οποία μπορούν να αποτρέψουν τέτοιες καταστροφές. Κι όμως, παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή μετράμε θύματα και ζημιές από πλημμύρες, τα σχετικά σχέδια “αραχνιάζουν” στα συρτάρια των Υπουργείων και της Περιφέρειας Αττικής. 

Στην ορολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι υποδομές που σχετίζονται με την προστασία του πληθυσμού από πλημμύρες-σεισμούς και άλλα τέτοια φαινόμενα χαρακτηρίζονται ως “μη επιλέξιμες” για χρηματοδότηση. Κριτήριο για την επιλεξιμότητα των έργων δεν είναι οι λαϊκές ανάγκες αλλά αυτό που η ίδια η Ε.Ε. αναφέρει ως “προστιθέμενη αξία”. Δηλαδή χρηματοδοτούνται έργα τα οποία είτε θα καλύπτουν άμεσα τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων (υποδομές για την μεταφορά εμπορευμάτων, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες κλπ), είτε θα αφορούν μεν τις λαϊκές ανάγκες αλλά θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα (όπως π.χ. οι αυτοκινητόδρομοι με τα διόδια). Τα έργα αντιπλημμυρικής-αντισεισμικής προστασίας δεν καλύπτουν κανένα από αυτά τα κριτήρια αφού δεν μπορούν να φέρουν κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους πέρα από το άμεσο κέρδος των κατασκευαστικών ομίλων.

Η έλλειψη τέτοιων υποδομών αντικειμενικά μεταθέτει την ευθύνη αντιμετώπισης του προβλήματος ατομικά στους άμεσα ενδιαφερόμενους, που κατά κανόνα είναι οι κάτοικοι των πιο υποβαθμισμένων περιοχών, οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα της Δυτικής Αττικής και του Θριασίου.

Η προσπάθεια να επικεντρωθεί η συζήτηση στα ακραία καιρικά φαινόμενα αποπροσανατολίζει από την ουσία του ζητήματος. Αποτελεί πολιτική επιλογή η “μη επιλεξιμότητα” για έργα προστασίας των εργατικών γειτονιών από πλημμύρες και σεισμούς, η απουσία μέτρων για την προστασία του  περιβάλλοντος, στις περιοχές που ζουν φτωχά εργατικά στρώματα, όπως αναδείχθηκε με τραγικό τρόπο πρόσφατα από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη”.

Επίσης αποπροσανατολιστική αλλά και εξοργιστική είναι η προσπάθεια να φορτωθεί η ευθύνη στα ίδια τα θύματα της πολιτικής που εμπορευματοποιεί την γη, που έχει οδηγήσει στον 21ο αιώνα η ποιοτική ασφαλής στέγη να αποτελεί άπιαστο όνειρο για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων.

Στο σύστημα αυτό που κινείται με γνώμονα το κέρδος και οι ανάγκες των εργαζόμενων που παράγουν τον πλούτο αντιμετωπίζονται ως “κόστος”, δεν μπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις σε κανένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την ζωή των εργαζόμενων, στο δικαίωμα στην εργασία, την υγεία-παιδεία, την ποιότητα του περιβάλλοντος. Αυτό αντικειμενικά σπρώχνει τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να βρίσκουν πρόχειρες λύσεις-μπαλώματα, εκθέτοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους συνειδητά σε κινδύνους, όπως στην περίπτωση των σπιτιών που χτίζονται πάνω σε μπαζωμένα ρέματα.

Εδώ τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: στην Αττική έχουν γίνει διαχρονικά 550 χιλιόμετρα ρεμάτων. Από 700 ποτάμια και ρέματα που υπήρχαν τον 19 αιώνα, σήμερα έχουν απομείνει 50. Αυτό δεν είναι ούτε φυσικό φαινόμενο ούτε μπορεί να αποδοθεί γενικά κι αόριστα στους καταπατητές.

Αυτή είναι η εικόνα της ανάπτυξης, τέτοια ανάπτυξη τάζουν στο λαό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και όλοι οι πρώην και επίδοξοι αυριανοί κυβερνώντες. Ανάπτυξη για τους λίγους, που θα πατάει πάνω στην φτώχεια και την δυστυχία των πολλών, των εργαζόμενων, αυτών που παράγουν όλο τον πλούτο της κοινωνίας.

Μόνο η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος θα φέρει στο προσκήνιο το επείγον αίτημα για αντιπλημμυρική-αντισεισμική θωράκιση, για προστασία της ζωής των εργαζόμενων και της περιουσίας τους. Απαιτούμε να αναλάβει εξολοκλήρου την ευθύνη το κράτος και η Περιφέρεια για την πλήρη αποκατάσταση των καταστροφών σε δημόσιες υποδομές, στα σπίτια και την περιουσία των λαϊκών οικογενειών. Άμεσα μέτρα στήριξης των οικογενειών που καταστράφηκαν (χρηματική ενίσχυση, εξαίρεση από την φορολογία κλπ). Να προχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση τα απαραίτητα έργα για την αντιπλημμυρική-αντισεισμική θωράκιση της χώρας με προτεραιότητα τις περιοχές που ζουν και εργάζονται οι εργαζόμενοι (Δυτική Αττική, Θριάσιο).

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                     Κώστας Σταυρόπουλος