Μετά τη τελευταία ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο Εργασίας, η επιδότηση μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών για το μήνα Μάη βρίσκεται για έγκριση στο Υπουργείο Οικονομικών. Επίσης ενημερωθήκαμε ότι το Υπ. Εργασίας έκανε έλεγχο των 22.000 εγγραφών στο Μητρώο που έγιναν μετά τις 10/1 με κριτήριο 4 χρόνια προϋπηρεσίας από το 2003 και μετά ή 2 χρόνια συν Πτυχίο. Μας  διευκρινίστηκε ότι ως προϋπηρεσία δέχτηκαν την ύπαρξη τουλάχιστον 1 ενσήμου μέσα στο χρόνο. Από το αποτέλεσμα αυτού του ελέγχου προέκυψαν 3.000 οι οποίοι πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια. Όμως δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη πολιτική απόφαση ή δέσμευση ότι οι συγκεκριμένοι 3.000 θα ενταχθούν στην επιδότηση.

Το Σωματείο μας θα επιμείνει ώστε γι’ αυτούς τους συναδέλφους να δοθούν αναδρομικά οι επιδοτήσεις με βάση την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης εγγραφής τους στο Μητρώο Καλλιτεχνών.

Συγχρόνως επιμένουμε και στην αναδρομική επιδότηση και των 2.500 μουσικών που είχαν ενταχθεί στην κατηγορία ‘μουσικών του δρόμου’ και τους διακόπηκε η επιδότηση από τον Ιανουάριο και μετά.

Τέλος, ζητήσαμε ενημέρωση για το ζήτημα που αφορά τη κατάθεση των ΑΠΔ στο ΕΦΚΑ για τους επιδοτούμενους συναδέλφους ώστε να φανούν στο σύστημα τα ένσημα που προβλέπει ο νόμος. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο τεχνικό ζήτημα για τον εξατομικευμένο υπολογισμό των εισφορών των δικαιούχων. Ειδικότερα για τους συναδέλφους (π.χ. στα Ωδεία) που αυτό το διάστημα θα απολυθούν και θα χρειαστούν τα ένσημα για το επίδομα ανεργίας, ενημερωθήκαμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα σταλούν στον ΟΑΕΔ τα στοιχεία όλων όσων επιδοτήθηκαν και ο χρόνος επιδότησής τους, και με βάση αυτά ο ΟΑΕΔ θα εγκρίνει το επίδομα ανεργίας.

Συνάδελφοι,

πέρα από αυτή την ενημέρωση των Διοικητικών παραγόντων του Υπουργείου θεωρούμε πως θα χρειαστεί και η πίεση του Σωματείου μας στη πολιτική ηγεσία ώστε να προχωρήσουν τα παραπάνω αιτήματα.

Σε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι για την επιβίωσή μας πρέπει να διεκδικήσουμε τη συνέχιση της επιδότησης και για τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνεχίζουμε με διεκδικητικό και μαχητικό πνεύμα, συσπειρωμένοι στο Σωματείο μας παλεύοντας να μείνει στα χαρτιά ο νόμος για τα εργασιακά που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή.

Επόμενος σταθμός οι εξορμήσεις την Δευτέρα 21 Ιουνίου (Ημέρα της Μουσικής) σε μεγάλους χώρους που με ανακοίνωση του Σωματείου μας θα ενημερώσουμε το κοινό για τη κατάσταση που βιώνουμε.

Πολύ σύντομα θα ενημερώσουμε για τις ώρες και τους χώρους εξορμήσεων ώστε όποιος συνάδελφος μπορεί, να συμβάλλει.