Το ν/σ Χατζηδάκη αποτελεί βασικό μοχλό για να φορτωθεί και αυτή η κρίση στην πλάτη των εργαζομένων.

Συνδέεται με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού  Ταμείου Ανάκαμψης και σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της Χώρας μας.

Το ν/σ αφορά όλους τους κλάδους και όλους τους εργαζόμενους. Προσπαθεί να λύσει οριζόντια τα ζητήματα της εργασίας μέσα στην κρίση, παίρνοντας όλα τα μέτρα για την απελευθέρωση  της δυνατότητας του Εργοδότη να χρησιμοποιεί την εργασία μας με κριτήριο την κερδοφορία του. Αφαιρεί όσα εμπόδια  έχουν απομείνει  στην  εργατική νομοθεσία. Συγχρόνως παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να δυσκολέψει  ακόμα περισσότερο την Απεργία, αλλά και για να παρέμβει στις διαδικασίες και τη λειτουργία των Σωματείων μας.

Γι’ αυτούς τους λόγους δεν αποτελεί ένα ακόμα ν/σ από τα δεκάδες που καταργούν δικαιώματά μας. Αντίθετα αποτελούν έναν από τους θεμελιακούς νόμους που αλλάζουν τη ζωή μας. Ας θυμηθούμε το νόμο Κατρούγκαλου και τις τεράστιες αλλαγές που έφερε και σήμερα τις συνέπειές του τις βρίσκουν μπροστά τους εκατομμύρια συνταξιούχοι και εργαζόμενοι.

Στο δικό μας κλάδο και επάγγελμα ο νόμος αυτός θα σπρώξει ακόμα  παρακάτω τις αμοιβές μας, θα μεγαλώσει την Ανεργία. Η εργοδοτική αυθαιρεσία που συχνά ακύρωνε την προγραμματισμένη μας δουλειά, γιατί δεν είχε κόσμο το μαγαζί, με το νέο νόμο θα αποτελεί μια νόμιμη δυνατότητα του εργοδότη. Οι πιέσεις που δέχθηκαν συνάδελφοι σε νυχτερινά κέντρα στη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης, για να δουλέψουν 3 ημέρες και να πληρωθούν 2, με το νέο νόμο θα αποτελεί μια νόμιμη διευθέτηση της εργασίας μας, που πλέον θα μπορεί να γίνει με τον καθένα μουσικό ατομικά. Όλα αυτά θα πιστοποιούνται και από την ψηφιακή κάρτα που θα καταγράφει την εργασία μας, δίνοντας τη δυνατότητα στον εργοδότη μας, να τεκμηριώσει την απλήρωτη πρόβα, αφού οι περισσότερες πρόβες μπορούν να γίνουν εκτός μαγαζιού. Συγχρόνως με την κατάργηση των ΣΣΕ από το 2011 και την κατάργηση του ωραρίου που προέβλεπε, ανοίγει ο δρόμος για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των αμοιβών μας.

Στα Μουσικά Σύνολα το ν/σ διευκολύνει μια γενική κατεύθυνση συρρίκνωσης, που ήδη υλοποιούν δημοτικές αρχές, αλλά και η ΕΡΤ. Για παράδειγμα  η διευθέτηση δίνει νέες δυνατότητες στη διοίκηση της ΕΡΤ και στο Δ. Αθηναίων που έχουν αρκετά Μουσικά Σύνολα, να μεταφέρουν μουσικούς από το ένα στο άλλο Σύνολο, αλλά και να μειώσουν τον αριθμό των Συμβασιούχων που προσλαμβάνουν για να καλύψουν κενά. Αντίστοιχα μπορούν να καταργήσουν ή να μειώσουν την υπερωριακή αμοιβή, για εργασία μετά το ωράριο χρησιμοποιώντας τη διευθέτηση.

Στα Ωδεία που επαναλειτούργησαν πριν λίγες ημέρες με δια ζώσης μαθήματα, έχει εδραιωθεί η λογική της διευθέτησης με βάσει τα έσοδα του εργοδότη. Στα ιδιωτικά Ωδεία οι συμβάσεις των εργαζόμενων είναι ωρομίσθιες και αλλάζουν κάθε μήνα σύμφωνα με τον αριθμό των μαθητών. Στα Δημοτικά Ωδεία έχει διαμορφωθεί ήδη ένα πλαίσιο ανταποδοτικής λειτουργίας, που βάζει σαν προϋπόθεση της πρόσληψης του καθηγητή, την κάλυψη του συνόλου της μισθολογικής και ασφαλιστικής του δαπάνης, από τα δίδακτρα των μαθητών του.

Ένα πλαίσιο που φορτώνει και αυτή την κρίση στην πλάτη τη δική μας, αλλά και των γονιών των μαθητών μας. Αυτό σημαίνει ότι, τη στιγμή που όλο και περισσότερα παιδιά θέλουν να εκπαιδευτούν στη μουσική, εμείς θα έχουμε όλο και λιγότερους μαθητές και έσοδα, αφού λιγότεροι θα μπορούν να καλύψουν το κόστος που απαιτείται.

Σε αυτή την κατάσταση που βιώνουμε ο νόμος Χατζηδάκη, έρχεται να συνδέσει την κατάργηση των δικαιωμάτων που έφερε η προηγούμενη κρίση, με τις ανάγκες  νέων περικοπών που δημιουργεί η νέα κρίση. Αποκαλύπτει τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης που επικαλείται ότι η ανάπτυξη θα ωφελήσει όλους μας, τη στιγμή που για να επιτευχθεί μας ζητούν και νέες θυσίες. Όποιος νομίζει ότι οι Κυβερνήσεις νομοθετούν για το καλό όλων, ας δουν την πρόσφατη συνέντευξη του μεγαλοεφοπλιστή Λασκαρίδη που είναι πολύ αποκαλυπτική. Αντίστοιχα αποκαλύπτει το ρόλο της προηγούμενης Κυβέρνησης, που μας έλεγε ότι θα καταργήσει με ένα νόμο τα μνημόνια και τώρα υπόσχεται σαν Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι, θα καταργήσει το νόμο Χατζηδάκη όταν θα ξαναγίνει Κυβέρνηση.  Για αυτούς τους λόγους επιμένουμε να ζητάμε την ψήφιση του νόμου που κατέθεσαν 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις και καταργεί, όλους τους αντεργατικούς νόμους των τελευταίων δεκαετιών.

Το ΔΣ του Σωματείου μας αναλογιζόμενο τη σοβαρότητα της κατάστασης καλεί σε ξεσηκωμό, ενάντια στο ν/σ Χατζηδάκη. Παλεύουμε για να μην κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Αυτός ο νόμος δεν έχει τίποτα θετικό για τους εργαζόμενους.

Δεν βρίσκουμε τίποτα θετικό στη μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε μια ΜΚΟ που παίρνει την ευθύνη ελέγχου της Εργοδοτικής αυθαιρεσίας από το Κράτος. Δε βρίσκουμε τίποτα θετικό στα  δήθεν μέτρα για την προστασία του μικρού παιδιού όταν η άδεια για τη μητέρα προσαρμόζεται στις ανάγκες του Εργοδότη. Οι εργαζόμενες μητέρες στο επάγγελμά μας γνωρίζουν τη σκληρότητα να θηλάζεις το παιδί  στο διάλειμμα της δουλειάς, στα καμαρίνια ή στην τουαλέτα, στα υπαίθρια πανηγύρια. Δε βρίσκουμε τίποτα θετικό στην απαγόρευση της περιφρούρησης της Απεργίας, ούτε στη υποχρεωτική ηλεκτρονική ψηφοφορία στα Σωματεία μας. Η δράση ενός Σωματείου δεν έχει καμία σχέση με τη δράση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δρόμος της διεκδίκησης του δίκιου μας από τους Εργοδότες δεν   είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.  Αυτό το δρόμο θέλουν να σταματήσουν με την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 190. Θέλουν με Κώδικες Δεοντολογίας και συμπεριφοράς να κάνουν παράνομη κάθε αντιπαράθεση και διεκδίκηση από τον Εργοδότη, επικαλούμενοι δήθεν την κατοχύρωση των εργαζομένων από τη σεξουαλική παρενόχληση, που ανθίζει πάνω στο μαύρο χώμα της εκμετάλλευσης.

Καλούμε σε συμμετοχή στην Απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 3 Ιούνη. Να σταματήσουν εκείνη τη μέρα πρόβες, μαθήματα και να συμμετέχουμε μαζικά στο Απεργιακό Συλλαλητήριο.

Η οργάνωση της Απεργίας αυτής να οργανωθεί από τα κάτω ενάντια στις προσπάθειες της ΓΣΕΕ που παίζει με τις ημερομηνίες για να φρενάρει τις διαθέσεις των εργαζομένων, λέγοντας ότι πρέπει να απεργήσουμε για να ψηφιστούν τα «θετικά» του ν/σ. Αποκαλυπτική ήταν και η χθεσινή σύσκεψη Σωματείων που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο  Αθήνας. Οι ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν την πλειοψηφία της διοίκησής του. Μασούσαν τα λόγια τους, καλούσαν σε «ενότητα» στην αναμονή των πρωτοβουλιών της ΓΣΕΕ, αγνοώντας τα δεκάδες Σωματεία που ήδη είχαν πάρει απόφαση για Απεργία στις 3 Ιούνη. Για αυτές τις παρατάξεις του Κυβερνητικού συνδικαλισμού μπορεί να αποτελεί ελπίδα η ΓΣΕΕ, όμως δεν αποτελεί ελπίδα για κανένα εργαζόμενο.

Πραγματική ενότητα για τους εργαζόμενους, άσχετα από το τι πιστεύουν, μπορεί να υπάρξει μόνο απέναντι στην Εργοδοτική εκμετάλλευση και απέναντι στις Κυβερνητικές πολιτικές που την ενισχύουν.

Δυναμώνουμε αυτή την ενότητα οργανώνοντας τη συμμετοχή  μας στην Απεργία στις 3 Ιούνη, ενάντια στο ν/σ Χατζηδάκη.