Σε συνάντηση που είχαμε, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου δεν μας έδωσαν συγκεκριμένη ημερομηνία για το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον Απρίλη και μας ενημέρωσαν ότι, η απόφαση καταβολής του επιδόματος βρίσκεται για υπογραφή σε Υπουργούς με άγνωστο το πότε αυτά θα καταβληθούν.

Η επιδότησή μας για τον Μάη δεν έχει οριστικοποιηθεί ενώ δε μπορούν να πουν τίποτα για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε ερώτηση του Σωματείου μας για τα Ξενοδοχεία και το τι θα ισχύει για τους εργαζόμενους μουσικούς σε αυτά, μας ανακοίνωσαν ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι, όσοι μπήκαν σε αναστολή πέρυσι να μπουν και φέτος και θα υπάρχει και η δυνατότητα μονομερούς δήλωσης από τον εργαζόμενο, η οποία θα ξεκινά από Μάη. Βεβαίως μας επισήμαναν ότι αυτή η πρόθεση για να γίνει απόφαση έχει δρόμο γιατί χρειάζεται νομοθετική Διάταξη.

Σε σχέση με την επιδότηση όσων γράφτηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών μετά τις 10/1, μας διαβεβαίωσαν, ότι το Υπουργείο δεν είχε δεσμευτεί ποτέ να λύσει το πρόβλημα μέσω των Μητρώων των Σωματείων. Μας τόνισαν ότι δεν πρόκειται να βάλουν ένα τέτοιο κριτήριο, γιατί θεωρούν ότι θα έχουν δύο μέτρα και σταθμά σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που επιδοτούνται από το Μητρώο. Τα παραπάνω έβαλαν τέλος στην παραπληροφόρηση που διακινούσε η Ομοσπονδία μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, για δήθεν λύση μέσω των Μητρώων των Σωματείων που δεν προχωρά λόγω άρνησης του ΠΜΣ, αλλά και στην προσπάθειά τους στη  συνάντηση να μην εκπροσωπήσουμε τους μουσικούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσαν, το Υπουργείο διασταύρωσε μέσω ΕΦΚΑ όσους εργαζόμενους είχαν δηλωθεί ως μουσικοί του δρόμου με κριτήριο 4 ένσημα από το 2002 έως σήμερα σε διαφορετικές χρονιές ή 2 ένσημα σε περίπτωση ύπαρξης Πτυχίου.

Το Σωματείο μας πρότεινε για να αρθεί το αδιέξοδο, να γίνει αντίστοιχη διασταύρωση και στους εργαζόμενους που γράφηκαν μετά τις 10/1 και να επιδοτηθούν και αναδρομικά. Χωρίς να δεσμευτούν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου για μία τέτοια λύση είπαν ότι θα το συζητήσουν και θα μας ενημερώσουν την Παρασκευή. Θεωρούμε ως πιθανότερο, να προχωρήσουν σε αυτό τον έλεγχο για όλους όσους έκαναν αίτηση μετά τις 10/1 και αφού αποκτήσουν εικόνα πόσοι είναι επιπλέον και πόσο κοστίζει, τότε θα αποφασίσουν μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών.

Το Σωματείο μας επέμεινε να επιδοτηθούν οι 2.500 μουσικοί του δρόμου που κόπηκαν μετά τον έλεγχο. Παρ’ όλο που δεν πρόκειται για επαγγελματική κατηγορία, που μπορεί να αποδείξει την εργασία, είναι αντικειμενικό ότι χιλιάδες μουσικοί σε όλη την Ελλάδα ζούσαν και ζουν απ’ αυτό. Όπως και σε όλους τους άλλους εργαζόμενους μέσα στη περίοδο της καραντίνας τους είχε απαγορευτεί η δυνατότητα να αποκτήσουν εισόδημα για τα «προς το ζην». Για μας είναι σοβαρό πολιτικό ζήτημα το 2021 να μην εξασφαλίζεται η επιβίωση όλων όσων θέλουν να εργασθούν και δεν μπορούν και όσοι το ζητούν να αντιμετωπίζονται σαν απατεώνες. Για αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να το διεκδικούμε.

Τέλος, για το αίτημα που αφορά την άμεση απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας για τους συναδέλφους που πήραν επιδόματα το 2020, ειπώθηκε ότι δεν έχουν καταβληθεί ακόμα τα αναγκαία ποσά από το Υπουργείο Οικονομίας στον ΕΦΚΑ για την κατάθεση των ΑΠΔ.

Είναι απαράδεκτο είτε για τεχνικούς είτε για οικονομικούς λόγους να μένουν ανασφάλιστοι χιλιάδες εργαζόμενοι και να αναγκάζονται να πληρώνουν επισκέψεις σε γιατρούς.

Συνάδελφοι και από αυτή την συνάντηση έγινε καθαρό ότι το Υπουργείο θέλει να ρίξει στην ατομική ευθύνη το ζήτημα της επιβίωσής μας. Αυτή τη πρόθεση είχε κι από τις πρώτες μέρες της πανδημίας και συνεχίζει.

Εμπόδιο σ’ αυτή τη πολιτική ήταν και παραμένει η μαζικότητα του Σωματείου μας οι κινητοποιήσεις μας και η διεκδίκησή μας.

Μπροστά μας έχουμε το νέο νόμο για τα εργασιακά αλλά και ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Άλλη λύση από το να νιώθουν την ανάσα μας και τη φωνή μας δεν υπάρχει. Η δική μας φωνή, η δική μας απάντηση δόθηκε με τη μαζική συμμετοχή μας στη μουσική κινητοποίηση που οργανώσαμε σαν Σωματείο την Παρασκευή 21 Μάη.