Το συνεχιζόμενο lockdown στο χώρο του Πολιτισμού θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Εξίσου μεγάλες θα είναι οι συνέπειες και στο χώρο της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, που αν συνεχίσει να παραμένει κλειστός, θα υπάρχουν  επιπτώσεις για  χιλιάδες σπουδαστές. Τα διαδικτυακά μαθήματα έχει  αποδειχθεί στην πράξη, ότι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το δια ζώσης μάθημα. Αν υπολογίσουμε ότι και η προηγούμενη χρονιά κύλησε με αυτό τον προβληματικό τρόπο διδασκαλίας, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό γίνεται το ζήτημα.

Ήδη μεγάλος αριθμός από τους μικρότερους σε ηλικία σπουδαστές έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους με πιθανότερο ενδεχόμενο να μην ξαναξεκινήσουν οι περισσότεροι απ’ αυτούς.  Εκτός από την αρνητική εμπειρία της τηλεκπαίδευσης, σοβαρή αιτία της διαρροής σπουδαστών αποτελεί και η δύσκολη οικονομική κατάσταση  που βιώνουν οι οικογένειές τους.  Γι’ αυτό οι ευθύνες του Κράτους διαχρονικά και όλων των Κυβερνήσεων που το διαχειρίστηκαν, είναι μεγάλες, για την έλλειψη Δημόσιας και Δωρεάν Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης στη Χώρα μας.

Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση της Κυβέρνησης και του ΥΠΠΟ που εδώ και μήνες μπροστά σε αυτά τα τόσο σημαντικά ζητήματα, το μόνο που κάνει είναι να πετά την ευθύνη στην Επιτροπή των Επιδημιολόγων. Άραγε οι Επιδημιολόγοι έχουν δώσει άδεια να κυκλοφορούν τα ΜΜΜ με 130 επιβάτες στριμωγμένους σε 70 τετραγωνικά; Ή μήπως έχουν προτείνει να μην υπάρχει συχνός έλεγχος στους μεγάλους χώρους εργασίας, που μπροστά στον κίνδυνο να μη βγουν οι παραγγελίες και τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών, έχουν μετατραπεί σε εστίες μαζικής μόλυνσης;

Τέρμα πια στη κοροϊδία.

Ζητάμε από την ηγεσία του ΥΠΠΟ:

  • Να ανοίξει άμεσα τα Ωδεία και τις Μουσικές Σχολές εφαρμόζοντας τα αυστηρά και ασφαλή Υγειονομικά Πρωτόκολλα που είχε αποφασίσει για  την προηγούμενη χρονιά.
  • Να προχωρήσει σε αυστηρούς ελέγχους σε κάθε χώρο Εκπαίδευσης για τη δυνατότητα εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων, αλλά και για την τήρησή τους.
  • Άμεσα να εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο, για να καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά της χρονιάς.

Συγχρόνως πρέπει η Κυβέρνηση και κυρίως το Υπουργείο Παιδείας που έχει την ευθύνη, να προχωρήσει άμεσα τη συζήτηση και τις διαδικασίες  για τη δημιουργία  συστήματος  Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης  Δημόσιου και Δωρεάν, που θα ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια, για τις μορφές της Τέχνης που αυτό είναι αναγκαίο  και θα καταλήγει στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα. Άμεσα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αντιστοίχισης των υπαρχόντων τίτλων σπουδών με αυτούς των Πανεπιστημίων, μέσα από επιτροπές των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με κριτήρια που τα ίδια θα διαμορφώσουν.

Καμιά αναμονή, διεκδικούμε αυτά που έχουμε ανάγκη.

Καλούμε συναδέλφους που εργάζονται και ως εκπαιδευτικοί, τους σπουδαστές και τους γονείς τους να οργανώσουν συζητήσεις σε κάθε Ωδείο, να συνταχθούν με τις διεκδικήσεις του Σωματείου μας, να οργανώσουμε τη δράση μας.

 Πρώτο βήμα η συμμετοχή στο Συλλαλητήριο την Τρίτη 6 Απρίλη στις 11.00 π.μ. στο Υπουργείο Πολιτισμού.