Ένα ολόκληρο χρόνο, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, συνεχίζουμε να πληρώνουμε τις συνέπειες της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, που λαμβάνει αποφάσεις με μόνο κριτήριο τη θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Βρισκόμαστε συνεχώς από lockdown σε lockdown, με τα κρούσματα όμως να συνεχίζουν να αυξάνονται δραματικά, αφού κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν παίρνεται εκεί όπου γίνεται η πραγματική διασπορά, στους χώρους εργασίας, τα ΜΜΜ, στα super markets. Την ίδια στιγμή παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, ΜΕΘ, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής τα βιώνουμε με οδυνηρό τρόπο και στα ωδεία και τις μουσικές σχολές. Πλέον διανύουμε τον πέμπτο μήνα, από το τελευταίο lockdown, με κλειστούς τους χώρους της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Είχε προηγηθεί ακόμη ένα lockdown, ένα ολόκληρο καλοκαίρι, στο οποίο η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα για να  εξασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία των καλλιτεχνικών δομών, ώστε να παραμείνουν ανοιχτές με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας.  Στην πράξη η εκπαιδευτική διαδικασία ξεκίνησε το Σεπτέμβρη με το μπαλάκι της “ατομικής ευθύνης” να πετιέται στους καθηγητές-σπουδαστές και την “καλή πρόθεση” του κάθε ιδιοκτήτη για το πώς θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα. Και αφού η κυβέρνηση συνέχισε να κωφεύει στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των σπουδαστών στο χώρο του Πολιτισμού, το Νοέμβριο βρήκε ξανά την …εύκολη λύση: κλείσιμο.

Αποτέλεσμα αυτής της κυβερνητικής πολιτικής είναι σήμερα εκατοντάδες σπουδαστές  ουσιαστικά να χάνουν την ακαδημαϊκή χρονιά. Πάρα πολλοί τελειόφοιτοι σπουδαστές  προσπαθούν να συντηρήσουν τα προγράμματά τους για πτυχία και διπλώματα, χωρίς να έχουν ουσιαστική, δια ζώσης βοήθεια από τους καθηγητές τους, συνοδούς πιανίστες κλπ, πράγμα αδιανόητο. Την ίδια στιγμή είναι στον “αέρα” χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για το αν θα μπορέσουν τελικά να δώσουν τις εξετάσεις τους (συγκεκριμένες ημερομηνίες και τρόπο διεξαγωγής),  με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το εργασιακό τους μέλλον.

Ταυτόχρονα, οι καθηγητές προσπαθούν να διατηρήσουν το επίπεδο των σπουδαστών, αλλά και το ενδιαφέρον ιδιαίτερα των μικρότερων παιδιών, πραγματοποιώντας τα μαθήματα μέσω της τηλεκπαίδευσης που προσθέτει μια σειρά προβλήματα και εμπόδια στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια περίοδο που εντείνεται συνολικά η επίθεση στα δικαιώματά μας, στο φόντο της νέας οικονομικής κρίσης, δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση για εργαζόμενους και σπουδαστές, που πάλι θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο.

Ένα χρόνο μετά το Μάρτη του 2020, δεν είμαστε στην αναμονή, ούτε στην «αναστολή», αλλά βγαίνουμε πιο μπροστά. Διεκδικούμε μια ολοκληρωμένη ασπίδα προστασίας, για να μπορούμε να δημιουργήσουμε, να ζήσουμε αξιοπρεπώς, να φοιτήσουμε στις σπουδές μας.

Το αίτημα για άμεση επαναλειτουργία ωδείων και μουσικών σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με ευθύνη του κράτους, είναι δίκαιο, αναγκαίο ,υγειονομικά εφικτό και αγγίζει το σύνολο καθηγητών, σπουδαστών και γονιών. Δεν κάνουμε βήμα πίσω!

Καλούμε σε διαδικτυακή σύσκεψη την Παρασκευή 26 Μαρτίου και ώρα 11:30

Δηλώστε συμμετοχή στο odeiapmu@gmail.com για να σας αποσταλεί  το σχετικό link zoom της σύσκεψης

Για το Δ.Σ.

                                    Ο Πρόεδρος                              Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                Κώστας Σταυρόπουλος